Alimentul ieftin care te ține sănătos tun. Poți face suc sau ciorbă din el, e leac nemaipomenit pentru ficatul gras

  • Publicat:

Sfecla roșie este nu doar un aliment gustos, ci un veritabil „medicament” natural folosit încă din antichitate pentru diverse afecțiuni. Acest superaliment este sărac în grăsimi, plin de vitamine, minerale și antioxidanți puternici. 

Găsiți acum sfeclă roșie în piețe sau supermarketuri, în stare proaspătă, la doar 1 leu bucata. O puteți face salată sau să o dați prin blender și să consumați sub formă de smoothie sau suc. Deoarece conține aproape 90% apă, este indicată și pentru hidratare. În plus, are un conținut redus de calorii: doar 43 la 100 de grame. Deci poate fi consumată fără probleme la dietă.

TOP 10 beneficii ale consumului de sfeclă roșie

  • reduce tensiunea arterială datorită oxidului nitric, o moleculă care ajuta la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge
  • previne constipația datorită conținutului mare de apă și fibre
  • are acțiune antioxidantă și anticancerigenă datorită betaninei, pigmentul care îi conferă culoarea roșie
  • purifică sângele datorită conținutului ridicat de apă care favorizează diureza
  • ajută la eliminarea toxinelor din ficat
  • împiedică formarea cheagurilor de sânge și depunerea grăsimilor pe vasele de sânge
  • conține iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide
  • ajută la prevenirea și ameliorarea gutei și bolilor de vezică biliară
  • contribuie la scăderea nivelului de colesterol
  • sprijină sănătatea inimii datorită conținutului mare de potasiu
Foto: shutterstock

Sucul de sfeclă roșie, bun pentru ficat

Sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), potasiu și vitamina C. Această legumă are un index glicemic de 30, dar zahărul din ea nu se transformă rapid în glucoză. Din acest motiv nu duce la creșterea rapidă a glicemiei, deci poate fi consumată inclusiv de persoanele diabetice.

De asemenea, studiile arată că fitochimicalele din sfeclă au un rol important în reglarea secreției de insulină. O jumătate de cană de suc de sfeclă consumat zilnic ajută la reglarea glicemiei după masă.

Mai mult, sucul de sfeclă roșie este recomandat ca terapie alternativă pentru cei care suferă de boala ficatului gras nonalcoolic (steatoză hepatică).

Urmărește CSID.ro pe Google News