Sfatul nutriționistului de sărbători: „Strică-ți” pofta de mâncare cu o oră înainte de mesele principale

Ți-am pregătit 4 sfaturi utile de la experți ca să treci cu bine peste sărbători, fără kilograme în plus pe cântar, stări de rău și drumuri la spital.
  • Publicat:
Sfatul nutriționistului de sărbători: „Strică-ți” pofta de mâncare cu o oră înainte de mesele principale
Foto: Shutterstock

Salată de boeuf, caltaboș, lebăr, ouă umplute, friptură, cârnați, sarmale, piftie, cozonac, vin, bere, șampanie – toate sunt bifate de români, în mod tradițional, la masa de Crăciun, fără să se țină cont, din păcate, de cantitate. Mâncăm mult, divers, deodată. Iar prețul nu e deloc mic: cel puțin 3 kilograme depuse în doar 7 zile, uneori chiar drumuri la Urgențe din cauza pancreatitei.

Ce-ai spune ca de anul acesta să îți schimbi un pic obiceiurile și să „supraviețuiești” perioadei de sărbători fără surplus ponderal și stări de greață, balonare sau mai rău? Chiar dacă ești tentat să-ți spui „lasă că încep de la anul, am tot timpul să mă apuc de dietă și sală, doar Crăciunul e o dată-n an”, perioada de (doar) 7 zile dintre Crăciun și Anul Nou este un câmp minat de mâncare grea, alcool și lipsă de mișcare, cu repercusiuni vizibile asupra greutății și stării de bine.

Ți-am pregătit 4 sfaturi utile de la experți ca să treci cu bine peste sărbători, fără kilograme în plus pe cântar, stări de rău și drumuri la spital.

Ia o gustare înainte de masa principală

Vei avea multe obligații în perioada vacanței, dar mâncatul în exces la fiecare petrecere sau cu familia nu este una dintre ele.

„Dacă mergi la cină sau la o petrecere de sărbători, strică-ți mai întâi pofta de mâncare. În acest fel, este mai puțin probabil să te arunci în toate bunătățile de sărbători”, ne sfătuiește dr. Anca Arămescu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Ia o gustare cu aproximativ o oră înainte, pentru a nu ajunge înfometat la masa de sărbători.

„Când ți-e foame, tinzi să iei decizii proaste în ceea ce privește mâncarea. Așa că ia o gustare, de preferat proteică (pentru mai multă sațietate) și acordă-ți timp să vezi ce alimente sunt disponibile și să faci alegeri în funcție de ceea ce ai poftă și de ceea ce dorești de fapt”, adaugă medicul.

Iar când vine vremea mesei, umple jumătate din farfurie cu legume de fiecare dată. Apoi ia cealaltă jumătate din farfurie și împarte-o în sferturi. Un sfert pentru carbohidrați și un sfert pentru proteine. Acestea sunt porțiile perfecte pentru a te satisface, fără să te simți plin după masă.

Bea 2 pahare cu apă după fiecare pahar de alcool 

Nu e masă de sărbătoare dacă nu stropim totul cu alcool din belșug… Din păcate, alcoolul în exces, fie că vorbim de bere, vin, țuică etc., înseamnă calorii goale, zahăr pur și lipsă de nutrienți.

„Alcoolul face parte din spiritul sărbătorilor. Sugestia mea este să vă limitați cantitatea și la fiecare pahar de alcool să consumați 2 pahare de apă plată”, recomanda medicul nutriționist.

Întotdeauna auzim la televizor „consumă cel puțin 2 litri de lichide pe zi”. Însă această frază nu se referă la alcool sau băuturi carbogazoase. Lichidele se referă la apă sau ceai, fără băuturi alcoolice sau cu zahăr în ele.

Dacă nu ne hidratăm suficient, apar foamea și senzația de oboseală, iar asta ne poate face să ne refugiem în alimente nesănătoase, să exagerăm cu aportul de cofeină și să fim sedentari.

Cantitatea optimă de apă este 330 de mililitri pentru fiecare 10 kilograme. Asta înseamnă că o persoană de 60 de kilograme trebuie să bea zilnic aproape 2 litri de apă. La o greutate mai mare, automat și consumul de apă trebuie să crească.

Profită de vacanță ca să-ți refaci energia

Somnul odihnitor este esențial pentru o bună stare fizică și psihică, dar îți oferă și prilejul să te gândești mai limpede la planurile de viitor pentru anul ce tocmai ce începe – exact ceea ce îți dorești în timpul sărbătorilor.

Chiar dacă ai planuri de călătorie în vacanță, asigură-te că îți faci timp pentru somn. Fă tot posibilul să îți menții orele obișnuite de somn și de trezire, chiar și atunci când călătorești.

Oricât de ocupat ai fi, nu sta mai târziu și nu te trezi mai devreme pentru a face mai multe. Ar fi mai bine să dormi noaptea. O persoană bine odihnită face mai mult și o face mai bine decât o persoană lipsită de somn.

Mișcarea după masă, obligatorie 

Sportul nu se face doar în sala de fitness! Chiar dacă în perioada sărbătorilor mulți plecăm în concediu în afara orașului, lipsa unei săli de fitness nu trebuie să fie o scuză pentru a nu face mișcare, mai ales după mesele (mult prea) încărcate caloric.

„În loc de sală, poți face plimbări în natură, de minim 30 de minute pe zi, poți face exerciții cu greutatea propriului corp în casă. Și chiar dacă pui câteva kilograme de sărbători, nu trebuie să fii demotivat sau delăsător. Din contră, trebuie să ne motivăm să revenim pe traseul cel bun, să reluăm stilul de viață sănătos și să scăpăm de kilogramele acumulate”, recomandă Iulian Dinu, kinetoterapeut și preparator fizic.

În concluzie, bucură-te de sărbători, mănâncă ce îți place, dar nu exagera și cu siguranță nu vei păși în Noul An cu kilograme în plus pe cântar sau cu probleme digestive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân