Scăderea bruscă a glicemiei poate duce la pierderea conștienței. Cum să măsori corect glicemia și ce să mănânci

Am aflat ce urmări grave pot avea căderile bruște de glicemie, cum se măsoară glicemia dar și ce alimente sunt indicate 
  • Publicat:
Scăderea bruscă a glicemiei poate duce la pierderea conștienței. Cum să măsori corect glicemia și ce să mănânci
Cum să măsori corect glicemia? La ce poate duce căderea bruscă a glicemiei? Foto: Shutterstock

Ce este hipoglicemia? Hipoglicemia este definită ca o scădere a valorii glicemice sub 70 mg/dl. Simptomele hipogicemiei variază în funcție de valorile acesteia. ”Pacientul poate prezenta simptome și semne precum foame și greață, vedere încețoșată, tremurături ale corpului, transpirații, tulburări de ritm cardiac, nervozitate, lipsă de concentrare, cefalee, spasme musculare, etc” a explicat medicul de familie Laura Panait. 

În viziunea multor oameni fără pregătire medicală este o problemă să ai glicemia mare. Însă și hipoglicemia are consecințe negative. Mai ales căderile bruște ale glicemiei. Iată ce se poate întâmpla: ”Scăderea severă a glicemiei poate duce la dezorientare temporo-spațială, convulsii, pierderea constienței și chiar comă” avertizează dr. Laura Panait.

Cum pot preveni pacienții cu diabet aceste căderi de glicemie?

Este foarte important să se respecte orarul meselor și porțiile să fie mici. De obicei, pacienți au împărțite alimentele pe grupe alimentare în funcție de indicele glicemic. ”Ideal este să mănânce cât mai multe alimente sărace în calorii și bogate în vitamine și minerale” a completat medicul de familie.

Alimentele și indicele glicemic – bine de știut

Cum arată un tabel al alimentelor în funcție de indicile glicemic? Alimente cu indice glicemic mic: ou, avocado, carne de pui, pește, nuci, linte, mazăre, pâinea neagră alimente cu indice glicemic mediu: cereale integrale, fructe (struguri, mango, ananas, etc.) alimente cu indice glicemic mare: cartofi (prăjiți), pizza, orez, porumb (mămăligă)

Cum să măsori ușor și corect glicemia?

Glicemia poate fi monitorizată astfel: de către personal medical: puncție venoasă (glicemie, hemoglobină glicozilată) de către pacient: testare din sângele capilar. Puncție în deget și măsurare prin aparatele glucotest. Este metoda cea mai răspândită. ”Cu ajutorul acestor dispozitive, glucoteste, putem măsura atât glicemia a jeun, înainte de masă, cât și glicemia postprandială, după masă. Mai există și monitorizarea continuă a glicemiei (continuous glucose monitoring-CGM). Aceasta metodă se realizează cu ajutorul unui senzor și arată în timp real valorile glicemiei fiind de real ajutor în ajustarea dozelor de insulină și/sau antidiabetice orale, dar și ajustarea dietei. Folosirea zilnică a senzorului scade durata, frecvența și intensitatea hipoglicemiilor” a încheiat dr. Laura Panait.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân