Pâinea de la care poți face DIABET! E ieftină și periculoasă

Carbohidrații sunt necesari în organism, dar ai grijă ce tipuri de carbohidrați consumi, în special atunci când încerci să ții sub control glicemia.
  • Publicat:
Pâinea de la care poți face DIABET! E ieftină și periculoasă
Foto: envato

Hiperglicemia apare atunci când în sânge este prezent prea mult zahăr din lipsă de insulină în organism. Mai mulți factori pot contribui la apariția hiperglicemiei, printre care și o alimentație săracă și alegerile pe care le facem privind băuturile consumate, lipsa activității fizice și anumite boli. Lăsată netratată poate afecta starea generală de sănătate, vederea, rinichii, sistemul nervos și inima, motiv pentru care trebuie să încerci să reduci sau să ții glicemia la un nivel moderat.

Deși carbohidrații sunt necesari în organism, ai grijă ce tipuri de carbohidrați consumi, în special atunci când încerci să ții sub control glicemia. De exemplu, există mai multe tipuri de pâine, unele mai sănătoase decât altele, iar cea mai nesănătoasă pentru hiperglicemie este pâinea albă, rafinată, care nu conține extra fibre.

Pacienții care se confruntă cu hiperglicemie ar trebui să consume pâine bogată în fibre. Mai exact, undeva la trei grame de fibre per felie. Chiar și pâinea cu zahăr adăugat este problematică, pentru că poate destabiliza glicemia.

Carbohidrații simpli afectează glicemia!

Există două tipuri de carbohidrați: simpli și complecși. Carbohidrații simpli conțin fructoză și glucoză și au o structură chimică compusă din una sau două tipuri de zahăr. Carbohidrații complecși, în schimb, au o structură chimică mult mai complexă, cu trei sau patru tipuri de zahăr, toate legate între ele. De asemenea, sunt mai greu de digerat, ceea ce înseamnă că nu au un impact imediat asupra glicemiei. Aceasta crește gradual. La fel de important este și indicele glicemic atunci când încerci să ții glicemia sub control.

Indicele glicemic se măsoară în funcție de cât de repede și cât de mult fac anumite alimente să crească glicemia, pe o scară de la 0 la 100. Alimentele bogate în fibre nu conțin prea mulți carbohidrați digestibili, motiv pentru care reduce rata digestiei și produce o creștere treptată a glicemiei. Cerealele rafinate au un indice glicemic mai mare, iar printre acestea se numără pâinea albă, care se digeră rapid și produce fluctuații rapide asupra glicemiei. Consumul în exces de alimente care conțin un indice glicemic crescut poate crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, boli cardiovasculare și obezitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân