Motivul pentru care nu este bine să bei cafeaua imediat cum te trezești

Probabil ești tentat ca primul lucru pe care-l faci dimineața să îți bei cafeaua, dar iată un motiv pentru care ar trebui să schimbi acest obicei.
  • Publicat:
Motivul pentru care nu este bine să bei cafeaua imediat cum te trezești
Foto: shutterstock

Poate că ești genul de om care se trezește dimineața și primul lucru pe care-l face este acela de a-și savura cafeaua sau poate că ești genul care are în permanență ceva cafea rece la frigider. În oricare categorie te-ai încadra, află că există un moment ideal din zi în care trebuie să-ți bei cafeaua astfel încât să poți beneficia de toate beneficiile sale. Ce zici dacă în loc să fie acesta primul lucru pe care-l faci dimineața să mai aștepți cam o oră până la prima gură de cafea?

Să vorbim despre cortizol…

Cortizolul este cunoscut și ca hormonul de stres și, așa cum bine știm, are o reputație destul de proastă- studiile au demonstrat că acesta contribuie la grăsimea abdominală, iar în exces din cauza stresului poate afecta calitatea vieții. Însă, în același timp are și o funcție importantă în organism: dimineața, de exemplu, apare în mod natural alături de adrenalină pentru a ne oferi energie și pentru a ne ajuta să ne concentrăm. Suplimentând cu extra cortizol nu facem altceva decât să nu resimțim compușii pe care îi oferă cofeina. Așadar, dimineața trebuie să așteptăm ca nivelul de cortizol să scadă, iar mai apoi să ne consumăm cafeaua.

Dacă alegi să bei cafeaua imediat cum te-ai trezit, starea ta de alertă și concentrare tinde să fie între 30-45 de minute doar, în schimb, dacă bei cafeaua o oră mai târziu după ce te trezești, vei putea beneficia și de efectele pe care le oferă cofeina și vei avea energie pentru o perioadă mai lungă de timp. În general, nivelul de cortizol începe să crească începând cu ora 4 dimineața, la fel și adrenalina, pentru a te putea trezi dimineața. Ambele produc glucoză, la fel și cofeina, mai ales când te antrenezi sau pur și simplu îți plimbi câinele și bei o cafea.

Cafeaua la micul dejun: când e ideal să o bei?

Nu înainte, nu pe stomacul gol. Ideal este să-ți bei cafeaua în timp ce iei micul dejun sau după terminarea lui, iar asta pentru că te te poți bucura de o energie calmă. Dacă ai bea cafeaua pe stomacul gol imaginează-ți că este ca și când în stomac nu ai avea niciun strat protector care să ajute la o absorbție mai rapidă. De asemenea, asigură-te că la cafea bei și un pahar mare de apă, pentru că aceasta deshidratează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”