Mierea: când este periculoasă în dietă?

Oricât ar fi de sănătoasă, mierea consumată în cantități mari poate reprezenta un risc pentru sănătate.
  • Publicat:
Mierea: când este periculoasă în dietă?
Foto: shutterstock

Știm deja despre miere că este extrem de sănătoasă, motiv pentru care mulți dintre noi o integrăm ori de câte ori avem ocazia în alimentație, fie că vorbim de deserturi, dressinguri sau că o folosim ca îndulcitor la micul dejun. Oricât ar fi de sănătoasă, mierea consumată în cantități mari poate reprezenta un risc pentru sănătate. În plus, anumite boli nu se împacă prea bine cu acest inrgedient.

Mierea conține între 75%-80% carbohidrați și 15%-20% apă, dar și acid folic și vitamina C pe lângă cantități mici de niacină, potasiu, calciu și magneziu. 20g de miere conțin:

  • 61 calorii
  • 17g carbohidrați
  • sub 1g de proteină
  • 0g grăsimi
  • sub 1g de fibre

Ce se întâmplă când consumi mierea în exces?

Clinica Mayo susține că, în general, mierea nu reprezintă un pericol, dar putem lua în calcul alergia la miere, chiar dacă este destul de rară. Alergia la miere este o reacție care apare la anumiți componenți ai mierii.

În ciuda beneficiilor pentru sănătate, mierea nu trebuie consumată în exces pentru că este privită în dietă ca zahăr adăugat și, cum bine știm, consumul de zahăr în cantități mari poate produce creșteri ale glicemiei.

Astfel apare riscul de diabet, hipertensiune și probleme cognitive, scrie Asociația Americană a Inimii. Cantitatea de miere recomandată pentru consumul zilnic este de 25g-35g, ceea ce înseamnă cam 1-2 lingurițe dacă aceasta este singura sursă de zahăr adăugat.

Dacă suferi de diabet, trebuie să fii precaut pentru că această afecțiune crește riscul de a dezvolta hiperglicemie dacă mănânci prea mult zahăr, scrie Clinica Mayo. La rândul ei, hiperglicemia poate produce complicații atât la nivelul inimii, cât și la nivelul sistemului nervos. Medicul îți poate spune exact în ce cantitate poți consuma mierea astfel încât să nu-ți afecteze sănătatea și să eviți complicațiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân