Marimea care conteaza: portia din farfurie

Pe masura ce trec anii, populatia are obiceiul de a creste cantitatea de mancare din farfurii. Iar activitatea fizica este in scadere.
Marimea care conteaza: portia din farfurie
Marimea care conteaza: portia din farfurie
Acum o luna,
ma aflam intr-un restaurant cu echipa revistei „Ce se intampla,
doctore?” si in timp ce asteptam o salata de ruccola si un pastrav
la gratar savurand un ceai verde neindulcit, observam discret
vecinii. Varste diferite, sexe diferite, inaltimi diferite,
ocupatii diferite, mase corporale diferite si, evident, nevoi
nutritionale diferite.

Cu toate acestea fiecare dintre clientii unui restaurant primesc
portii identice. Nu mai luam in calcul faptul ca doar unii dintre
acestia au facut miscare in ziua respectiva, unii sunt la cura de
slabire, unii au mancat deja doua, trei mese generoase sau unii nu
au mancat absolut nimic toata ziua.

Unii comanda desert, altii nu. Unii consuma doar apa plata (zero
calorii), altii ceai verde neindulcit (4
calorii/100 ml), altii sucuri carbogazoase, cocteiluri cu sau fara
alcool, un pahar de vin sau mai multe. Evident, unii merg acasa cu
automobilul propriu parcat la 2 pasi de restaurant, altii pe jos
sau cu mijloacele de transport in comun. In mod cert, cativa
clienti merg in club sa danseze pana in zori.

Este clar ca intr-un anumit moment, pentru unii portiile de mancare
sunt suficiente, pentru altii arhisuficiente si pentru unii
insuficiente. Cum reusim sa alegem portiile potrivite pentru masura
noastra ?

Mancam mai mult decat acum 35 de ani

S-a demonstrat ca marimea portiilor consumate constant are legatura
directa cu greutatea corporala, cu ingrasatul sau slabitul si cu
obezitatea. Se pare ca, pe masura ce trec anii, populatia are
obiceiul de a creste cantitatea de mancare din farfurii. Iar
activitatea fizica este in scadere.

Un studiu efectuat de Universitatea din Carolina de Nord arata ca
intre anii 1977 si 1996 marimea portiilor de mancare pentru
alimente cheie a crescut atat in restaurante fast-food, cat si
in localuri clasice sau in casele americanilor. „Intre 1966-1977, a
crescut marimea portiilor pentru snacks-uri, deserturi, bauturi
racoritoare, cartofi prajiti, hamburgeri, cheeseburgeri si mancare
mexicana”, a declarat cercetatorul Samara Joy Nielsen,
coordonatorul studiului.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?

Citeste si:
Alcoolul ingrasa ca fast-food-ul!

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Placeri culinare periculoase: Fugu
Placeri culinare periculoase: Fugu
Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici