Gustări bogate în proteină: de ce sunt necesare și ce ar trebui să conțină

Organismul are nevoie de o cantitate de macronutrienți, iar în acest sens sunt necesare gustări bogate în proteină.
  • Publicat:
Gustări bogate în proteină: de ce sunt necesare și ce ar trebui să conțină
Foto: pexels

Fiecare dintre noi mai simte nevoia unei gustări, doar că de cele mai multe ori optăm doar pentru carbohidrați- popcorn, covrigei sărați sau batoane de granola. Organismul are nevoie de energie, iar principala sursă în acest sens sunt carbhidrații, dar să nu uităm că este nevoie și de o cantitate de macronutrienți, iar în acest sens sunt necesare gustări bogate în proteină.

De ce sunt necesare gustările bogate în proteină?

Să facem o recapitulare: proteina este un macronutrient care ajută la repararea țesuturilor, celulelor și mușchilor și care oferă o creștere și dezvoltare corespunzătoare și menține o coagulare a sângelui bună, un echilibru al fluidelor și multe altele. Pe scurt, proteina este absolut necesară pentru organism ca el să funcționeze normal. Pe lângă funcționarea optimă, proteina joacă un rol important în menținerea sațietății, iar asta pentru că se descompune mai greu decât carbohidrații, ceea ce crește sațietatea. De asemenea, CDC menționează că proteina ajută și la stabilizarea glicemiei.

Dacă te simți lipsit de energie, nu te poți concentra, iar asta se întâmplă la câteva ore de la ultima ta masă, proteina te poate ajuta să-ți revii. Persoanele care suferă de o anumită afecțiune pot observa niște schimbări. De exemplu, se poate preveni creșterea nivelului glicemiei în rândul femeilor însărcinate sau care alăptează sau în rândul celor cu diabet sau sindromul ovarelor polichistice. Pacienții cu SOP și diabet se simt mult mai bine după ce consumă o masă sau o gustare care conține proteine. Pentru atleți, aceste gustări bogate în proteină asigură cantitatea esențială din aces macronutrient. Organismul nu poate procesa mai mult de 30 de grame de proteină la o masă, motiv pentru care ai nevoie de gustări pe timpul zilei, pentru a-i oferi corpului oportunitatea de a procesa fiecare gram.

Gustări bogate în proteină: ce ar trebui să conțină

Atunci când îți alegi o gustare bogată în proteine, înainte de toate trebuie să verifici cantitatea de proteină. Dacă ești activ, o gustare de aproximativ 10 grame de proteină este suficientă. În general, atleții și persoanele în vârstă au nevoie de o cantitate mai mare de proteină. Bineînțeles, proteina nu este singurul nutrient de care ai nevoie, ci și mici cantități de carbohidrați. Carbohidrații se digeră rapid, cresc nivelul glicemiei în doar 15 minute și elimină rapid serotonina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân