Fasting sau post intermitent – un medic explică efectele pozitive. Iată și la ce efecte nedorite te poți aștepta

Postul intermitent are reputația că ajută la slăbire dar și la reglarea funcțiilor unor organe. Dr. Georgiana Bernea vine cu amănunte.
Fasting sau post intermitent – un medic explică efectele pozitive. Iată și la ce efecte nedorite te poți aștepta
Ce efecte benefice și ce efecte adverse poate avea fastingul sau postul intermitent? Foto: Shutterstock

Cu siguranță este la modă nu doar să ții post religios ci și post intermitent. În engleză i se spune fasting. Am aflat de la  dr. Georgiana Bernea medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice ce beneficii poate aduce postul intermitent dar și la ce riscuri se supun cei care îl urmează.

CSÎD: Cui se adresează postul intermitent sau fastingul?

Dr. Georgiana Bernea: Persoanele cu exces ponderal pot beneficia de efectele fastingului intermitent asupra greutății. Nu se recomandă în cazul anumitor afecțiuni precum hipotensiunea arterială, subponderea, istoricul medical de tulburări de alimentație sau gastrita. De asemenea, femeile care planifică o sarcină, gravidele sau cele care alăptează nu trebuie să urmeze acest tip de dietă.

Fasting sau post intermitent – talia se poate micșora, dar și nivelul de colesterol regla la cote optime

CSÎD: Ce efecte benefice are fastingul?

Dr. Georgiana Bernea: Studiile arată că postul intermitent poate reduce factorii de risc pentru boli precum diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare și chiar maladii precum cancerul. Date experimentale prezentate de Harvard Health Publishing au arătat că postul intermitent aplicat șoarecilor de laborator cu o greutate peste cea normală și cu boli metabolice, a dus la pierderea în greutate, la reglarea tensiunii arteriale, a glicemiei și a colesterolului. În plus, șoarecii cărora li s-a impus un astfel de regim alimentar au trăit cu circa 20% mai mult, fără a dezvolta afecțiuni cronice.

CSÎD: Interesant, dar ce se întâmplă la oameni?

Dr. Georgiana Bernea: În cazul oamenilor, s-a constatat că postul intermitent contribuie la ameliorarea unor dezechilibre metabolice și este o metodă eficientă pentru scăderea în greutate. Totodată, cercetările au mai arătat ca postul intermitent reduce nivelurile colesterolului, diminuând procesele inflamatorii și susținând regenerarea celulelor.

CSÎD: Ce se mai știe despre fasting sau post intermitent?

Dr. Georgiana Bernea: Alte date arată că postul intermitent asigură o scădere în greutate de 3-8% în 3-24 de săptămâni  și de asemenea poate reduce circumferința taliei cu 4-7%. Totodată poate stimula arderea grăsimilor, păstrând în același timp masa musculară și îmbunătățind metabolismul.

Efecte secundarea ce se pot instala în urma postului intermitent sau a fastingului

CSÎD: Ce efecte secundare are fastingul?

Dr. Georgiana Bernea: Cel mai mare dezavantaj al fastingului este gestionarea senzației de foame. Alte efecte secundare pot fi senzația de oboseală, lipsă de energie, pot apărea chiar dureri de cap.

Unele persoane s-au mai plâns de probleme precum constipație dar și de balonare. Alții s-au deshidratat. Însă, dacă postul intermitent devine un stil de viață, organismul se adaptează la acest plan alimentar  și aceste neplăceri pot scădea în intensitate sau dispărea complet.

Dr. Georgiana Bernea, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice foto arhivă
Dr. Georgiana Bernea, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Georgiana Bernea-David - medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Georgiana Bernea-David este medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Este, de asemenea, și președinte-fondator al Organizației non-guvernamentale Medway. În prezent lucrează la Femme Boutique Medical și Alpha Clinic și este doctorand la Școala de Studii Avansate a Academiei ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân