Dr. Mihaela Bilic dă verdictul toamnei: prune sau struguri la gustare? Sacrificiul e mare!

Prunele și strugurii sunt fructe de sezon delicioase, dar avem tendința să exagerăm cu cantitățile! Doctor Bilic recomandă moderație, altfel riscăm să avem probleme cu ficatul.
Dr. Mihaela Bilic dă verdictul toamnei: prune sau struguri la gustare? Sacrificiul e mare!
Sursa foto: Shutterstock

Prunele și strugurii sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate în această perioadă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune însă că ar trebui să le consumăm cu moderație, chiar dacă sunt sănătoase, pentru că au multe calorii și fructoză care face rău ficatului. 

Prunele au mai puține calorii decât strugurii

„În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 de calorii și un aport de zahăr de aproximativ 10 grame per 100 de grame de fruct. De reținut că sunt fructe climaterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci”, declară dr. Bilic.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon).

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.

De asemenea, prunele combat stările de oboseală, dar nu sunt recomandate pacienților cu diabet, deoarece au un conținut bogat în glucide.

Strugurii sunt campioni la capitolul „dulceață”

Strugurii au 15-20 de grame de zahăr și 80-90 de calorii per 100 de grame de fruct.

„Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi.

Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție”, spune medicul nutriționist.

O precizare importantă! Strugurii trebuie consumați cu tot cu coajă și sâmburi pentru a avea efectele terapeutice scontate.

Contraindicaţii la cura cu struguri prezintă persoanele care suferă de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retenţie de apă, colită şi diaree cronică.

În concluzie, „și prunele, și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă, ca orice desert, se mănâncă cu măsură. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă”, avertizează dr. Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân