Dr. Corina Zugravu: 3 sfaturi pentru a menține sănătatea toamna

Trecerea la zilele cu mai puțin soare și mai aglomerate poate fi o provocare. Din fericire, câteva modificări simple în ritualul zilnic pot aduce îmbunătățiri semnificative pentru starea noastră de sănătate.
  • Publicat:
Dr. Corina Zugravu: 3 sfaturi pentru a menține sănătatea toamna
Dr Corina Zugravu, foto arhivă

Pe măsură ce temperaturile se schimbă, semn că toamna se apropie, și rutina zilnică privind sănătatea trebuie regândită. Pe lângă varietatea de fructe și legume proaspete, vara ne oferă și mult soare, iar în sezonul de toamnă lucrurile arată un pic diferit, organismul nostru având nevoie de un plus de îngrijire. Dr. Corina Zugravu are câteva sfaturi utile.

 

Recolta de toamnă include o varietate de legume, rădăcinoase și fructe, ideale pentru a crea mese reconfortante pe măsură ce vremea începe să se răcească. În plus, legumele și fructele de toamnă sunt bogate în nutrienți, iar acest lucru reprezintă un plus pentru sănătatea organismului.

„Câteva lucruri simple pe care să le includem în ritualul zilnic, pot face diferența pentru a ne pregăti adecvat pentru acest sezon. Toamna este perioada în care este necesar să acordăm o atenție suplimentară organismului pentru a-l ajuta să se adapteze, fie că vorbim despre schimbările de temperatură sau zilele mai scurte. Alimentația este foarte importantă indiferent de sezon, deoarece alegând alimente pline de nutrienți, cum sunt cele de sezon, struguri, nuci și legume din familia cruciferelor, organismul primește un boost din cele mai bune vitamine”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Optează pentru o dietă variată

Potrivit Cleveland Clinic, o dietă variată, care să conțină legume și fructe, proteine de calitate, cereale și leguminoase, contribuie la sănătatea și protejarea inimii. O alimentație sănătoasă este esențială pentru starea generală de sănătate, indiferent de anotimp. Legumele, cerealele integrale și grăsimile sănătoase oferă organismului toți nutrienții de care are nevoie. Legumele de sezon, cum ar fi broccoli, varză, dovlecei, spanac și, desigur, dovleacul sunt alimente pline de vitamine și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Pregătind supe, tocănițe și alte feluri de mâncare calde cu ingrediente nutritive, nu numai că ne oferă un confort în acest sezon rece, ci totodată, ne ajută să îi oferim organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie.

Asigură-te că ai suficientă vitamina D

Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul, controlează nivelul glicemiei și chiar crește imunitatea. Vara, organismul primește natural aportul de vitamina D de care are nevoie, deoarece soarele este o sursă cheie. Toamna, zilele scurte și ploioase de toamnă ne determină să petrecem mai mult timp în interior, astfel că nivelul de absorbție a vitaminei D poate să scadă. În timp ce alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi peștele, pot fi o sursă viabilă, un supliment cu vitamina D poate oferi impulsul zilnic necesar și poate preveni o deficiență.

Hidratarea este esențială

Pe măsură ce temperatura scade, organismul nu mai simte acceași nevoie de hidratare cum este pe timpul verii. Însă, acest obicei sănătos este la fel de important, indiferent de sezon. Deși consumul recomandat de apă poate să difere de la o persoană la alta, în funcție de greutate, gen, vârstă sau nivelul de efort depus, consumul zilnic ar trebui să se situeze între 1,5 l și 2 l de apă pe zi. Băuturile calde precum ceaiul, sunt o modalitate de hidratare reconfortantă, care oferă și alte beneficii organismului. Totodată, și berea poate fi o opțiune de hidratare, fiind o băutură fermentată, cu un procent relativ scăzut de alcool. Datorită ingredientelor sale naturale, apă, cereale, hamei și drojdie, atunci când este consumată moderat, poate furniza organismului vitamine și minerale, fiind o sursă de compuși bioactivi, precum polifenolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc