Dependența de dulce – de ce nu putem renunța ușor la zahăr? Explică dr. Șerban Damian

Cum să educăm corect gustul copiilor pentru dulce? Atenție, limitați cantitățile de dulciuri din comerț
Dependența de dulce - de ce nu putem renunța ușor la zahăr? Explică dr. Șerban Damian
foto Shutterstock

Ziua devine mai bună, zâmbetul se instalează mai ușor. Cum? Când gustăm ceva dulce. Fie că este vorba despre o prăjitură sau o ciocolată ori de o cafea cu zahăr și frișcă ori de dulceață sau sirop, gustul dulce este mi-nu-nat. Și totuși, o cantitate prea mare de zahăr consumată zi de zi are efecte negative pe termen lung asupra sănătății. L-am întrebat pe dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, de ce ne este atât de familiar gustul dulce.

 

CSÎD: De ce ne place gustul dulce?

Dr. Șerban Damian: Preferința pentru gustul dulce este înnascută, pornind de la faptul că laptele matern este ușor dulceag. Apoi există o condiționare genetică pentru gustul dulce, pentru că în natură majoritatea alimentelor, în special plantele cu gust dulce nu sunt otrăvitoare și/sau sunt coapte (desigur, există și excepții). În plus, alimentele dulci sunt surse bune de energie, de aceea le preferăm.

Cum să îi învățăm pe copii să aleagă dulciurile sănătoase

CSÎD: Copiii la ce vârstă luni disting gusturile?

Dr. Șerban Damian: Cel mai probabil, gustul dulce este simțit chiar de la naștere, pentru ca apoi treptat bebelușul să înceapă să distingă și celelalte gusturi.

Dr. Șerban Damian: ”Nu este nicio problemă dacă copilulul nu mănâncă zilnic dulciuri”

CSÎD: Cum să educăm gusturile copiilor astfel încât să nu devină dependenți de zahăr?

Dr. Șerban Damian: Putem face acest lucru amânând cât mai mult expunerea la alimente în care a fost adăugat zahăr și care au o concentrație mare de zaharuri simple. Fructele se introduc foarte devreme în diversificare, însă alimentele cu zahăr adăugat ar trebui să fie introduse cât mai târziu, mai ales dulciurile concentrate. Nu este nicio problema dacă un copil nu mănâncă dulciuri sau cel puțin nu dulciuri de cofetărie, ci făcute în casă. De asemenea, este importantă cantitatea și frecvența consumului de astfel de alimente.

Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân