Cum să te împrietenești cu legumele ca să slăbești – 7 trucuri geniale de pus în practică

  • Publicat:
Cum să te împrietenești cu legumele ca să slăbești - 7 trucuri geniale de pus în practică
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Toată lumea știe că legumele trebuie să facă parte din orice regim alimentar echilibrat și sănătos. Însă nu toți respectăm regula celor 5 porții de fructe și legume pe care toți nutriționiștii ne sfătuiesc să o respectăm atunci când vrem să slăbim sau să ne menținem greutatea.

Fie că nu ne place gustul lor sau că papilele noastre au fost obișnuite un timp îndelungat numai cu alimente de tip fast-food, foarte gustoase, dar pline de zahăr, grăsimi și sare, deci deloc sănătoase, legumele și-au cam pierdut locul în frigiderul nostru. Iar asta se vede în statisticile privind numărul persoanelor cu obezitate, dar și al celor care se confruntă cu diverse tulburări gastrointestinale, cu precădere dureri de stomac, gaze intestinale, constipație.

Nu mai puțin important este rolul pe care îl au legumele în menținerea sănătății generale, inclusiv a celei emoționale. Ele abundă în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți de care corpul nostru are nevoie zilnic pentru a funcționa la cote maxime.

Dar cum facem să integrăm legumele în regimul alimentar zilnic dacă suntem mofturoși în privința gustului? Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, ne oferă câteva trucuri de „împrietenire” cu legumele.

Repară-ți relația cu legumele urmând aceste sfaturi

O primă variantă ar fi să „ascunzi” legumele în preparatele obișnuite. De exemplu, să faci sos pentru paste de linte cu roșii, ardei, dovlecel sau morcov. Sau să faci spaghete cu zoodles, tăieței din dovlecel și cu sosul de paste preferat.

Dacă ești o „pizzaholică”, îți recomandăm să comanzi sau – și mai bine – să faci acasă o pizza cu blat foarte subțire și să adaugi multe legume (ciuperci, ardei gras, porumb, dovlecel etc.), pe lângă sosul de roșii și mozzarella.

Altă opțiune e să mixezi carnea cu multe legume pentru chifteluțe la cuptor sau chiar să încerci să adaugi baby spanac sau frunze de kale în smoothie-urile de fructe.

Cu puțină imaginație poți să faci piure din cartof, conopidă și rădăcină de păstărnac.

Iar dacă ești iubitoare de orez, încearcă să amesteci orezul cu cauliflower rice, adică bucățele mici din tulpină de conopidă, care seamănă extraordinar de bine cu textura de la orezul obișnuit și au un gust neutru.

Poți să experimentezi alte feluri de a le găti, pentru că odată ce înaintăm în vârstă scade sensibilitatea la gustul amar, care e foarte pronunțată în copilărie și care probabil ne-a făcut să nu iubim legumele.

Încearcă să gătești legumele stir-fry, la wok, cu sosuri și condimente asiatice, să le sotezi cu puțin ulei și supă clară de legume în tigaie sau să le glasezi cu sos de lămâie și puțin unt. Secretul este să nu le gătești excesiv până ajung la o textură moale și nesuferită și să experimentezi cu texturile și condimentele preferate.

Nu în ultimul rând, folosește condimente sau dressinguri sărace în calorii, pe care să le presari peste legume. De exemplu, dressing de iaurt cu mărar, dressing de tahini cu lapte de cocos, dressing pe bază de humus și pastă de ardei, pesto de pătrunjel cu migdale sau câte și mai câte opțiuni savuroase.

Iar dacă niciuna dintre variante nu-ți face și ochiul și realmente refuzi să mănânci legume, poți încerca să îți diversifici opțiunile alimentare cu fructe, mai ales fructe de pădure, caise, citrice sau pepene galben. Chiar dacă au mai multe zaharuri decât legumele, pot reprezenta o tranziție către alegeri alimentare mai sănătoase.

Cu puțină răbdare și bunăvoință, oricine poate învăța să mănânce legume. Preferințele alimentare se educă și pot deschide un întreg univers de alegeri alimentare gustoase, care să te ajute să îți menții cu ușurință greutatea și să îți îmbunătățești alegerile alimentare pentru a avea o sănătate de fier!

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, fondator al platformei YummDiet. FOTO: Instagram @corigramescu
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”