Coci și consumi produse de patiserie din aluat congelat? Vezi ce conțin!

La prima vedere am spune că economisim mult timp când alegem să gătim cu produse semipreparate.
  • Publicat:
Coci și consumi produse de patiserie din aluat congelat? Vezi ce conțin!
foto: Shutterstock

Trăim într-o lume în care cuvinte precum ”instant”, ”rapid” sunt la ordinea zilei. Timpul este limitat, iar pentru pregătirea hranei în familie este din ce în ce mai puțin timp. Dacă pe vremuri, să frămânți și să coci aluaturi în casă este un gest obișnuit, săptămânal, astăzi multe persoane optează maximum pentru aluaturile congelate. În urma unui studiu de piață asupra aluaturilor congelate din supermarketuri acum 4 ani în România, un expert în alimentație de la Asociația Pro Consumatori conf. univ. dr. Costel Stanciu explică de ce este de preferat ca aluaturile să fie făcute în casă.

Ce conțin aluaturile congelate

Cui nu-i plac crossantele mai ales abia scoase din cuptor? Cui nu-i place plăcinta cu mere? Sau plăcinta cu brânză? Ei bine, multe gospodine optează pentru a le face în casă, însă pentru a scurta timpul de preparare aleg aluaturi congelate.

„Aluatul congelat, în cele mai multe situaţii, este un amestec alcătuit din făină, apă, drojdie, uleiuri exotice, margarină, acid citric, emulsifianţi, antioxidanţi, conservanți, coloranţi și arome artificiale. Multe sortimente de aluat congelat conţin acizi graşi trans, responsabili de apariţia unor boli precum obezitate, boli de inimă, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie şi modificări comportamentale” explică conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.

În multe case se preferă aluatul congelat pentru a face prăjituri sau plăcinte

”În unele ţări s-a legiferat cantitatea de astfel de grăsimi din alimente, pentru a limita îmbolnăvirile generate de consumul de produse cu grăsimi trans. În Danemarca, încă din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un conţinut mai mare de 2% de grăsimi trans. Agenţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producătorilor, încă din anul 2006, ca pe eticheta produselor care conţin grăsimi trans, să se precizeze cantitatea de astfel de grăsimi per porţie. Totodată, cunoscând faptul că multe gospodine folosesc acest produs pentru prăjituri, le recomand să verifice lista de ingrediente” a mai adăugat conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân