Ingredientul care te balonează și produce gaze. Se găsește în toate produsele

Există ingrediente care te balonează, iar unele dintre ele se întâlnesc în aproape toate produsele de pe rafturile magazinelor.
  • Publicat:
Ingredientul care te balonează și produce gaze. Se găsește în toate produsele
Foto: shutterstock

Senzația de balonare nu este deloc confortabilă, iar aceasta apare din cauza gazelor sau problemelor digestive. Există numeroase motive pentru care te poți confrunta cu acest disconfort, printre care putem menționa menstruația sau chiar sindromul colonului iritabil. Dar la fel de mult contează și obiceiurile alimentare și băuturile pe care le consumi, pentru că și ele balonează.

Din fericire, acest disconfort poate fi ameliorat cu ajutorul unor metode care ajută la reducerea balonării și senzației de presiune în corp. Indicat este să eviți anumite alimente și băuturi, iar cele mai periculoase în acest sens sunt poliolii, adică zaharurile alcoolice. Aceste ingrediente se găsesc, în principiu, în batoanele sportive și includ manitolul, xylitolul și sorbitolul.

Aceste tipuri de zahăr sunt alternative scăzute în calorii care duc la apariția gazelor abdominale, balonării și diareei atunci când sunt consumate în exces.

Într-o cercetare publicată în Nutrition Journal există o legătură între polioli și malabsorbție, adică dificultatea de a digera sau absorbi nutrienții din alimente. Cercetarea arată că această malabsorbție variază de la o persoană la alta și crește atunci când poliolii sunt consumați în combinație cu alți carbohidrați.

Cercetarea sugerează și că atunci când au fost consumați de către voluntarii sănătoși și pacienții cu sindrom al colonului iritabil au indus simptome gastrointestinale precum flatulență, balonare, disconfort abdominal și efecte laxative.

Când vine vorba de reducerea cantității de polioli trebuie să știi că se regăsesc în aproape orice produs „fără zahăr”: gumă de mestecat, bomboane, batoane cu granola, înghețată. De asemenea, acest tip de zahăr mai este întâlnit în fructe și legume precum mere, conopidă, ciuperci, cireșe și avocado.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân