Ce se întâmplă în corpul nostru când renunțăm la sare. Adio retenție de fluide!

Dacă nu consumăm suficientă sare, organismul oricum ne va semnala acest lucru. Apar poftele pentru ceva sărat.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în corpul nostru când renunțăm la sare. Adio retenție de fluide!
Foto: shutterstock

Sarea, consumată cu moderație, este foarte importantă în dietă, iar asta pentru că este un eletrolit crucial pentru menținerea homeostazei din organism, permițând funcționarea corespunzătoare a organismului. De asemenea, ajută la echilibrarea fluidelor și mineralelor, dar și controlul mișcărilor musculare. Dacă nu consumăm suficientă sare, organismul oricum ne va semnala acest lucru. Apar poftele pentru ceva sărat.

Cu toate astea, prea mult sodiu în organism poate avea efecte negative. Unul dintre aceste efecte este creșterea riscului de boli cardiovasculare. Dacă suferi de risc de boli de inimă este important să gestionezi cantitatea de sare pe care o consumi. Potrivit unui nou studiu publicat în The Lancet Journal, reducerea consumului de sare previne retenția de fluide în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă.

În studiu, cercetătorii au preluat informații dintr-un alt studiu clinic la care pacienții cu vârste peste 18 ani erau predispuși la insuficiență cardiacă și primeau tratament medical pe care să-l tolereze. Pacienții au urmat o dietă redusă în sodiu, iar zilnic trebuia să consume mai puțin de 100mmol pe zi.

Cercetătorii au verificat ulterior dacă reducerea cantității de sare reducea incidența evenimentelor de insuficiență cardiacă. Astfel, 806 pacienți au urmat o dietă redusă în consumul de sare în perioada 24 martie 2014- 9 decembrie 2020. După studiul clinic, au concluzionat că rata de spitalizare asociată problemelor cardiovasculare era cu 2% mai puțin față de pacienții care au urmat o dietă normală.

Potrivit Clinicii Cleveland, limitarea cantității de sare din dietă ajută la minimizarea fluidelor din jurul inimii, plămânilor și picioarelor. Dacă ai retenție de apă în organism, inima funcționează mai greu, iar astfel poate crește tensiune arterială.

Cum să limitezi consumul de sare în dietă

Clinica Cleveland sugerează să încerci aceste metode care te pot ajuta să ții sub control insuficiența cardiacă sau chiar să o tratezi:

  • Consumă alimente bogate în fibre care să te ajute să menții sau să ajungi la o greutate optimă
  • Folosește ingrediente proaspetecare conțin o cantitate mică de sare sau care nu conțin deloc
  • Dacă nu ai legume proaspete, folosește legume congelate sau la conservă, dar care conțin o cantitate mică de sare sau, înainte de a le consuma, lasă-le puțin în apă. La fel poți proceda și cu fructele
  • Înlocuiește sau elimină din rețete ingredientele care conțin prea multă sare
  • Evită alimentele la conservă și carnea afumată sau tratată.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân