Bolile care pot face trecerea de la „Paște fericit” la „Paște dureros”

01.05.2021 | Redactia CSID
Bolile care pot face trecerea de la „Paște fericit” la „Paște dureros”
Sursa foto: Shutterstock

Între Paște fericit și Paște dureros stă doar… o furculiță! Plină cu mâncare, desigur. Știm că v-am tot repetat să fiți cumpătați cu delicatesele de Paște. Dar poate nu am subliniat îndeajuns la ce se poate ajunge.

Ne ajută în acest demers, Oana Bogdana Greblă, drd. nutriționist. 

Iată care sunt bolile care „vă pasc” dacă nu „pașteți” cumpătat!

Pancreatita acută – se declanșează în urma consumului de alcool și grăsimi din abundență.

Atacul de gută – dacă ai deja valorile acidului uric peste limita normală, consumul cărnii de animal tânăr stropită cu alcool te poate pune de asemenea în pericol.

Boala de reflux gastroesofagian – apare atunci când mănânci mult și repede deodată, condimentat, cu multă grăsime și prăjeli în exces.

Colecistitaouăle în exces și grăsimile cresc riscul apariției acestei afecțiuni.

Balonarea – indiferent dacă încerci să mănânci mai puțin gras, când depășești cantitățile normale riști să te transformi într-un… ou de Paște gigantic.

Constipație sau diaree – nu doar alimentele consumate, dar și combinațiile nepotrivite sau preparatele complicate, cu multe ingrediente a căror proveniență nu poate fi verificată, duc în această direcție.

Așadar, cumpătare, ca să nu dai telefon la salvare!

Drd. Nutriționist Greblă Oana Bogdana, NutriMED Cluj