Ce să mănânci să scapi de bufeuri la menopauză

În ultimii 50 de ani, tofu a devenit unul dintre alimentele de bază în dietele vegane și vegetariene, iar asta pentru că este un ingredient versatil.
  • Publicat:
Ce să mănânci să scapi de bufeuri la menopauză
Foto: envato

În ultimii 50 de ani, tofu a devenit unul dintre alimentele de bază în dietele vegane și vegetariene, iar asta pentru că este un ingredient versatil, care poate fi folosit până și în smoothie-uri și deserturi, dar și datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătate.

81 de grame de tofu conțin 14 grame de proteină, 7 grame de grăsimi, 2.3 grame de carbohirați, 1.9 grame de fibre și 11mg de sodiu, notează Departamentul de Agricultură din Statele Unite. Este o sursă excelentă de proteină, fiind alegerea de bază în dieta vegană, în special datorită conținutului complet de aminoacizi. De asemenea, tofu conține calciu, magneziu, fosfor, vitamine B și fier, dar și cupru și zinc.

Tofu: beneficii pentru sănătate

Boala coronariană

Estrogeniivegetali din tofu ajută la menținerea sănătății inimii. Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Circulation al Asociației Americane a Inimii, a examinat datele de la peste 200.000 de persoane și s-a descoperit o conexiune între consumul de tofu cel puțin o dată pe săptămână și un risc scăzut cu 18% de a suferi de boala coronariană, comparativ cu persoanele care consumau tofu mai puțin de o dată pe lună. Boabele de soia ajută în scăderea tensiunii și reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Nivelul colesterolului

Tofu este cunoscut și pentru capacitatea de a scădea colesterolul LDL, dar și pentru creșterea colesterolului HDL. Mai exact, în urma studiilor s-a ajuns la concluzia că proteina din soia reduce semnificativ colesterolul LDL cu aproximativ 3-4% în rândul adulților.

Memoria și sănătatea creierului

Există câteva dovezi științifice care sugerează că alimentele pe bază de soia pot fi de ajutor în privința funcției cognitive. Un studiu din 2020 sugerează că o substanță produsă în tractul intestinal în urma consumului de produse de soia poate ajuta la reducerea riscului de apariție a demenței. Potrivit cercetătorilor, persoanele care produc mai mult din această substanță au un risc scăzut de apariție a Alzheimerului.

Tofu și menopauza

Tofu este ideal și pentru femeile aflate la menopauză. În urma unui mic studiu din 2021 s-a descoperit că în urma consumului de alimente care au la bază soia bufeurile sunt reduse cu 84%, iar asta pentru că izoflavonele din soia mimează estrogenul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân