4 legume care protejează ficatul. Ce să mănânci să-l ajuți să se regenereze mai repede

Ficatul este un organ esențial în corp, cu o varietate de funcții, inclusiv pentru metabolism și digestia alimentelor.
  • Publicat:
4 legume care protejează ficatul. Ce să mănânci să-l ajuți să se regenereze mai repede
Foto: shutterstock / 4 legume care protejează ficatul. Ce să mănânci să-l ajuți să se regenereze mai repede

Ficatul este un organ esențial în corp, cu o varietate de funcții, inclusiv pentru metabolism și digestia alimentelor, depozitarea vitaminelor și mineralelor, sinteza proteică și curățarea sângelui de toxine. Un alt lucru fascinant despre ficat este faptul că se regenerează, dar asta nu înseamnă că este „invincibil”, iar alegerile alimentare pot avea un impact major asupra acestui organ.

Există numeroase alimente bogate în nutrienți care sunt benefice pentru ficat, în special legumele. Iată care sunt cele mai sănătoase legume pentru ficat, care nu ar trebui să-ți lipsească din dietă.

Sfecla

Nu toată lumea se împacă bine cu gustul sfeclei, dar află că această legumă este bogată în nutrienți care sprijină sănătatea ficatului. Cercetările arată că sucul de sfeclă protejează ficatul, în special împotriva anumitor clase de cancerigeni. Studiile arată că anumiți antioxidanți care se regăsesc în sfeclă, numiți betalaine, au proprietăți anti-cancerigene și antiinflamatoare.

Broccoli

Bineînțeles, toate legumele sunt sănătoase, dar anumiți nutrienți se regăsesc în legumele crucifere, precum broccoli. În urma unui studiu realizat pe șoareci s-a descoperit că ficatul avea valori mai bune în urma consumului de broccoli.

Varza de Bruxelles

O altă legumă cruciferă este varza de Bruxelles, care a devenit destul de populară în ultimii ani și, pe bună dreptate. Aceasta ajută la îmbunătățirea digestiei și vine la pachet cu numeroase vitamine și minerale. De asemenea, conține compuși vegetali care îmbunătățesc funcțiile ficatului. În urma unui studiu în care s-a folosit varză de Bruxelles crudă pentru a hrăni șoarecii, s-a observat o creștere a nivelului de enzime de detoxifiere, atât în ficat, cât și în plămâni. Odată gătite, aceste enzime se înmulțeau.

Verdețurile

Printre verdețuri nu ar trebui să lipsească salata kale, mangoldul, varza collard sau spanacul, pentru că acestea sunt bogate în antioxidanți meniți să protejeze organismul de radicalii liberi. În urma unui studiu la care participanții au consumat spanac crud s-a descoperit că acest obicei reduce riscul de ficat gras non-alcoolic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân