3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dieta fără gluten

Poate fi dificil să te descurci atunci când corpul tău nu tolerează glutenul. Asigură-te că ai un plan și că ești informat despre cum să urmezi o dietă fără gluten pentru a obține toate beneficiile.
  • Publicat:
3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dieta fără gluten

O dietă fără gluten poate fi o alegere excelentă pentru anumite persoane. Atunci când elimini glutenul din alimentație, excluzi produse precum cele din grâu și secară. Produsele din grâu sunt cele mai cunoscute pentru că provocă probleme digestive în anumite cazuri.

Dacă iei în considerare eliminarea glutenului din alimentație, iată trei lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi despre o dietă fără gluten.

De ce unele persoane evită glutenul

Poți auzi oameni în restaurante întrebând dacă anumite alimente sunt fără gluten sau dacă există alternative. Adesea, aceste întrebări nu au legătură doar cu preferințele cuiva. Persoanele cu afecțiuni precum boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă și alergie la grâu sunt nevoite să evite produsele care conțin gluten.

Aproximativ 1% din populația globului suferă de boala celiacă. În această afecțiune, organismul confundă glutenul cu o amenințare și reacționează excesiv, atacând proteinele de gluten. Atacul poate afecta zone precum peretele intestinului și poate provoca deficiențe de nutrienți și probleme digestive severe. Persoanele cu boala celiacă au adesea simptome precum:

  • Diaree sau constipație;
  • Dureri acute de stomac;
  • Disconfort abdominal;
  • Balonare;
  • Pierdere în greutate;
  • Erupții cutanate;
  • Oboseală;
  • Depresie.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă pot să nu aibă boala celiacă sau alergii la grâu, dar tot simt disconfort după ce consumă gluten. Simptomele comune includ dureri de stomac, balonare, modificări ale tranzitului intestinal, oboseală și erupții cutanate.

Alergia la grâu este o reacție care apare în urma expunerii la proteinele din grâu. Poate provoca simptome precum urticarie, dureri de cap, dificultăți în respirație și congestie.

Ce să eviți, dacă alegi să scoți glutenul din alimentație

Deoarece glutenul este un ingredient atât de comun în alimente și băuturi, renunțarea la el poate fi dificilă. Grâul este principala sursă de gluten, dar acesta poate fi ascuns în alte produse pe bază de grâu, precum tărâțe de grâu, făină de grâu, durum, spelt, kamut și semolină. Alte surse de gluten includ orz, secară, triticale, malț și drojdie de bere.

Asigură-te că verifici etichetele pentru aceste ingrediente pentru a evita disconfortul. Va trebui să urmezi o dietă strictă fără gluten și să eviți anumite alimente. Cu excepția cazului în care sunt etichetate altfel, fii atent la aceste produse:

  • Pâine;
  • Paste;
  • Cereale;
  • Prăjituri, biscuiți, brioșei, produse de patiserie;
  • Dulciuri, biscuiți, chipsuri cu arome, covrigei;
  • Sos de soia, sos teriyaki, sosuri pentru salate;
  • Bere;
  • Pizza.

Ce beneficii pentru sănătate are o dietă fără gluten

O dietă fără gluten are numeroase beneficii pentru persoanele care suferă de tulburări provocate de gluten. Aceasta poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive precum gazele, balonarea și diareea. Inflamația este redusă pe măsură ce nivelurile de anticorpi scad și contribuie la tratarea leziunilor intestinale.

Pe lângă beneficiile pentru sistemul digestiv, există și alte avantaje ale unei diete fără gluten. Persoanele cu boala celiacă pot simți oboseală și confuzie mentală. Aceasta se întâmplă pentru că un intestin deteriorat poate cauza deficiențe posibile de nutrienți. Renunțarea la gluten poate vindeca intestinul și îmbunătăți nivelul de energie.

La trecerea la o dietă fără gluten, nu este neobișnuit să pierzi în greutate. Această abordare te obligă să elimini alimentele bogate în calorii și procesate și să le înlocuiești cu alimente integrale.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”