Leziunile sportive: află tot ce trebuie să ştii!

Iată tot ce trebuie să ştii despre leziunile cauzate de sport!
  • Publicat:
Leziunile sportive: află tot ce trebuie să ştii!

Exerciţiile si sportul sunt elemente vitale pentru sănătatea organismului şi ar trebui să nu lipsească din activitatea ta de zi cu zi.

Cu toate acestea, uneori, putem suferi o leziune datorita unei mişcari greşite sau unei incalziri necorespunzătoare înainte de exerciţii, de aceea este bine ca înainte de executarea oricărui exerciţiu să învăţăm mişcările corecte de realizare ale acestuia.

Iată tot ce trebuie să ştii despre leziunile cauzate de sport!

Leziunile sportive se pot clasifica in :

  1. Leziuni datorate unui traumatism : unde  durerea apare brusc insotita de edem localizat  si uneori de o diformitate.
  2. Leziuni datorate suprasolicitarii muşchiului unde durerea apare progresiv in timpul exercitului însoţita de edem progresiv.

Ce trebuie sa facem pentru a evita o asemena situaţie ?

Pentru a evita producerea unei leziuni in timpul exerciţiilor trebuie sa respectam câteva reguli :

Intotdeauna trebuie sa facem încălzirea  muşchiul înainte de a începe activitate sportiva prin exerciţiile  recomandate fiecarui sport in parte .

Trebuie sa evitam mişcarea brusca sau rapida a corpului ce poate duce la cazaturi,  traumatisme sau la lezionarea sistemului musculo-scheletal.

Sa purtam intotdeauna echipamentele speciale de protecţie corespunzătoare fiecarui sport.

Ce trebuie sa facem dacă suferim o leziune in timpul unei activităţi sportive ?

Imediat ce simţim o durere puternica , o leziune sau un traumatism  trebuie sa oprim activitatea pe care o desfasuram , sa observam zona lezionata dacă apare limitarea miscarii, edemul  sau vreo diformitate .

Vom aplica tehnica RICE , ( Rest, ice, compression, elevation ) si ne vom prezenta de urganta la medic pentru o evaluare completa .

Care sunt cele mai frecvente leziuni sportive intalnite ?

Articulaţiile cele mai des afectate sunt ale gleznei, genunchiului, umărului  si pot suferii următoarele:

Entorsele  apar in urma unui traumatism direct sau indirect insotit de leziuni ale muschilor si tendoanelor prin întindere. Apar semnele de inflamaţie , edem si incapacitatea de a misca normal articulatia afectata .

In rupturile musculo-tendinoase se simte o pocnitura sau o senzaţie de taiere interioara ,o durere puternica însoţita de edem local si uneori apare o discontinuitate a muschiului sau a tendonului, cel mai des afectat fiind tendonul lui Ahile.

Luxaţia se intalneste atunci când osul iese din articulaţie si apare o diformitate asociata cu inabilitatea de mişcare a articulaţiei respective, cel mai des întâlnita este  luxaţia umarului.

Fracturile  apar in urma unui traumatism si pot fi cu sau fără deplasare însoţite de deformarea membrului sau osului afectat, cel mai frecvent afectate fiind oasele antebraţului si ale gleznei.

Care sunt persoanele cu un risc mare de leziuni sportive ?

Copii si adolescenţii  sunt mai predispuşi la traumatisme si leziuni sportive având oasele , muşchii in curs de dezvoltare si fiind mai fragili, fata de oasele si muşchii unui adult unde cartilajele de creste s-au închis si osul a început sa fie mai dur .

Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la leziunile sportive datorita diferenţei de structura a muşchilor, oaselor si a nivelului  de estrogen instabil datorat menstruaţiei.

Ce se întâmpla când ajungi la medic?

Medicul va examina pacientul si in urma examenului clinic el va decide care sunt investigaţiile paraclinice necesare pentru evaluare. Cel mai des folosite fiind radiografia , ecografia , computerul tomograf(CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) .

In urma investigaţilor tratamentul poate fi format din:

– Imobilizarea membrului afectat cu orteze sau gips

– Administrarea  de antiinflamatoare locale si orale

– Tehnica RICE pentru a evita sindromul de compartiment

– Uneori este necesar si un tratament chirurgical in cazul fracturilor cu deplasare, rupturilor complete de tendon sau de muşchi si in cazul luxaţiilor .

Nu ignoraţi sau neglijaţi o leziune oricât este de mica, prezentarea la medicul specialist pentru o evaluare completa poate evita consecinţe majore pe viitor .

Autor: Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
TOP sporturi ieftine şi eficiente!
TOP sporturi ieftine şi eficiente!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”