Exerciţii de Pilates pentru corectarea posturii vicioase

Pilates este o metodă care ajută la corectarea posturii vicioase a coloanei vertebrale, diagnostic primit de unele persoane care stau mult la calculator.
  • Publicat:
Exerciţii de Pilates pentru corectarea posturii vicioase
Cristiana Munteanu, instructor Pilates

Multă lume se plânge de dureri de spate din cauza statului pe scaun în poziţii incomode multe ore pe zi. Pe lângă computer, mai stăm şi cu ochii în telefonul mobila alte minute sau ore bune zilnic. Toate acestea pe lângă kilograme în plus pot şi sedentarism pot duce la aşa numita postură vicioasă a coloanei vertebrale şi în timp a problemelor ei inerente dureri şi deformări.

Sporturi precum înotul, yoga dar şi Pilates ne ajută să menţinem coloana vertebrală în parametri optimi. Am stat de vorbă cu instructorul de Pilates Cristiana Munteanu despre beneficiile exerciţiilor fizice specifice din Pilates asupra coloanei vertebrale.

CSÎD: Cât timp e nevoie să investim în exerciţii pentru sănătatea coloanei?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu:
Măcar 10 minute zilnic trebuie să i le acordăm coloanei vertebrale şi abdomenului. De ce şi abdomenului? Pentru că toate mişcările corpului nostru, pleacă din centrul corpului, din zona abdominală şi lombară. Şi dacă aceste zone nu sunt dezvoltate uniform, apar dezechilibre posturale.

CSÎD: Care sunt sporturile care ajută coloana vertebrală?

Instructor Pilates Cristiana Munteanu: Ca să ai o coloană sănătoasă, trebuie să o întreţii. Sunt 3 categorii de sporturi pe care ai putea să le practici frecvent pentru a-ţi ajuta coloana vertebrală: Pilates, înot şi Yoga. 

CSÎD: Cum ajută Pilates la corectarea poziţiei coloanei?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu:
Pilates este despre respect adus corpului tău, despre conştientizare şi despre dorinţa de a fi bine în corpul tău. Principiul de bază al acestei forme de sport este calitatea nu cantitatea. Mişcările sunt executate lent şi controlat iar beneficiile se adresează în general musculaturii spatelui, a celei abdominale şi a fesierilor. Datorită principiului de conştientizare a posturii practicarea Pilatesului trezeşte toate sistemele corpului.

CSÎD: Ce înseamnă o postură corectă?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu:
O postură bună avem atunci când coloana, bazinul, genunchii, gleznele sunt aliniate perfect. Odată conştientizat aliniamentul, muşchii vor deveni un suport bun, în activităţile de peste zi. Exerciţiile sunt gândite astfel încât atenţia să fie îndreptată şi pe corectarea respiraţiei, deoarece, făcând-o mai conştient, introducem în acţiune mai mulţi muşchi, inclusiv pe cei abdominali şi intercostali. A învăţa să respiri corect este esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea corpului tău.

Cum ajută exerciţiile Pilates coloana vertebrală

CSÎD: Cât de des trebuie făcute exerciţiile Pilates pentru coloana vertebrală?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu:
Poate părea dificilă integrarea unei noi activităţi în viaţa noastră şi aşa aglomerată. Însă Pilates este genul de sport care, odată încercat, devine un stil de viaţă. De ce? Pentru că Pilates te transformă. Ideal ar fi să-l practici de 2- 3 ori pe săptămână. Sunt persoane care vin şi o dată pe săptămână, însă trebuie să menţionez ca şi rezultatele vin direct proporţional.

CSÎD: După câte şedinţe se simt rezultatele şi durerile de spate se ameliorează ori dispar?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu:
De la prima oră se simt rezultate pozitive! Foarte multe persoane care fac sport în general, îmi spun chiar după prima şedinţă de Pilates că nu se compară cu nimic din ce au mai făcut. Că au descoperit muşchi de care nici nu ştiau. Ba mai mult, îmi face plăcere să observ, că oamenii reuşesc chiar după prima şedinţă să conştientizeze ce înseamnă să ai o postură corectă şi îşi amintesc frecvent pe parcursul zilei, corectându-se imediat.

Joseph Pilates spunea că : ” După 10 şedinţe vei simţi diferenţa, în 20 vei vedea diferenţa, iar în 30 vei avea un alt corp!” Rezultate ca dispariţia durerilor de spate, sau creşterea elasticităţii sau capacitatea de a face un exerciţiu pe care nici nu visai să-l poţi face, îţi vor demonstra că Pilates poate face minuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”