Eşti sedentar? Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped îţi spune ce boli rişti

Cel puţin 10 afecţiuni medicale se pot instala din cauza sedentarismului. Deci protejaţi-vă articulaţiile făcând mişcare zilnic şi alegând alimentaţia corectă
  • Publicat:
  • Actualizat:
Eşti sedentar? Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped îţi spune ce boli rişti
Eşti sedentar? Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped îţi spune ce boli rişti, foto arhivă

Articulaţiile sănătoase sunt temelia sănătăţii întregului tău corp. Sedentarismul, dar şi alimentaţia nesănătoasă sunt principalii duşmani ai articulaţiilor sănătoase. Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped explică ce boli apar în timp din cauza sedentarismului.

Din păcate, sedentarismul determină apariţia atrofiei musculare, de asemenea, asigură un mediu propice pentru dezvoltarea osteoporozei. Bolile cardiovasculare sunt, iarăşi, patologii care apar într-un procent îngrijorător de mare în cazul oamenilor sedentari!”.

Hernii de disc, îngrăşare, ateroscleroză

În cazul sedentarismului, din punct de vedere medical, se instalează hipotonia musculară generalizată, scăderea masei musculare şi a vascularizării pe genunchi, şolduri, destabilizare posturală la nivelul coloanei, care pot duce la următoarele afecţiuni – hernii de disc, predispoziţie la creşterea în greutate (îngrăşat) până la creşterea riscului de obezitate, risc cardiovascular. În cazul sedentarismului, circulaţia sângelui încetineşte, ceea ce poate duce şi la un diagnostic de ateroscleroză.

Diabet zaharat, osteoporoză – alte boli provocate de sedentarism

Pacientele cu sedentarism pot dezvolta de la diabet zaharat până la scăderea densităţii osoase, dezvoltându-se, astfel, osteoporoza. Totodată, acestea au un proces accelerat de îmbătrânire, ceea ce face să crească nivelul de stres şi predispoziţia la depresie şi anxietate.

Cum să scăpăm de sedentarism?

Este foarte important să conştientizăm că suntem sedentari şi să începem cu paşi mici, dar siguri să avem un stil de viaţă activ. Fiecare pas în plus, fiecare treaptă urcată sunt un progres. Trecerea de la sedentarism la modul de viaţă activ se face treptat, prin pregătirea organismului la efort astfel:

  • evaluarea clinică şi paraclinică
  • interpretarea rezultatelor investigaţiilor medicale şi stabilirea unei diete, dar şi a unui ţel principal
  • evaluarea bioritmului actual şi stabilirea creşterii acestuia, progresiv, în funcţie de perioada maximă de timp a pregătirii organismului
  • stabilirea nutrienţilor (vitaminele şi mineralele) necesari dietei, pentru a feri organismul de eventualele accidentări, în timpul efortului fizic
  • în funcţie de vechimea sedentarismului, se stabileşte dacă este necesar să se apele la un medic de recuperare, pentru întocmirea unui plan adecvat, astfel încât organismul să se dezvolte armonios.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”