Dr. Ion Bogdan Codorean: riscurile practicării sporturilor în aer liber

Odată cu venirea primăverii, mulţi dintre noi ne pregătim să fim în formă, dar puţini ne dăm seama de riscurile la care ne expunem.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Ion Bogdan Codorean: riscurile practicării sporturilor în aer liber

Odată cu venirea primăverii începe şi practicarea sporturilor în aer liber, în speranţa de a reveni la o formă mai bună şi la un tonus de invidiat. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, susţine că ”jogging-ul  şi fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvara”. Totodată, specialistul dezvăluie care sunt riscurile la care se expun cei care încep să practice sporturile în aer liber.

“După o perioadă de vreme rea în care oamenii au stat mult în casă, s-au umplut parcurile cu oameni care aleargă, copii cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta şi s-au întors pe teren jucătorii de fotbal, de tenis şi de baschet, ceea ce nu este deloc rău, însă trebuie ţinut cont de anumite precauţii.”

În cazul jogging-ului, dr. Ion Bogdan Codorean recomandă o pregătire temeinică şi alegeri potrivite în ceea ce priveşte suprafaţa de alergat şi încălţămintea.

“Alergarea pe suprafaţa dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră, să nu îl strângă pentru a-i permite să alerge corect. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular mai ales la picioare şi abdomen care să le permită să alerge cât doresc.”

Pe lista sporturilor cu grad ridicar de risc de accidentări se numără şi fotbalul, baschetul, tenisul, waveboardul, cele mai frecvente fiind entorsele de gleznă.

“Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cel mai puţin grave. Pe de altă parte, accidentarile care duc la operaţie sunt: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă”, explică specialistul.

Durerile pot apărea şi dispărea în timpul efortului, iar medicul ortoped recomandă un control şi un tratament adecvat pentru a evita intervenţiile chirurgicale.

“Ar fi bine ca şi pentru o entorsă de gleznă pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare să se ajungă la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate sau la dureri pentru o perioadă lungă după accidentare. Cu tratament, orteză, recuperarea va fi mai rapidă şi completă”, adaugă dr Ion Bogdan Codorean.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ion Bogdan Codorean - Medic primar ortopedie și traumatologie
Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped cu supraspecializare în traumatologia sportivă și doctor în medicină. A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și este începând ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”