Dr. Dan Martin, neurochirurg: ”Sedentarismul duce la reducerea în dimensiune a discului interverterbral” Vezi ce alte probleme apar!

Nu mergi pe jos, nu faci sport trebuie să ştii că rişti să dezvolţi o serie de probleme de sănătate ale coloanei vertebrale. Dr Dan Martin, neurochirurg explică
  • Publicat:
Dr. Dan Martin, neurochirurg: ”Sedentarismul duce la reducerea în dimensiune a discului interverterbral” Vezi ce alte probleme apar!
Dr. Dan Martin, neurochirurg: ”Sedentarismul duce la reducerea în dimensiune a discului interverterbral” Vezi ce alte probleme apar!, foto Shutterstock

Suntem un popor sedentar în general, iar în lunile de pandemie ne-am transformat într-un popor supersedentar. Mişcarea pe care o fac mulţi dintre români este mai mult cea a ochilor şi a degetelor pe tastura computerului sau a telefonului mobil. Evident, nimic nu rămâne fără consecinţe. Iar pentru sedentarism, simţim chiar pe spatele nostru factura. Am aflat mai multe informaţii despre necesitatea activităţii fizice zilnice şi efectele nefaste ale sedentarismului asupra coloanei vertebrale de la dr. Dan Martin, neurochirurg.

Am putea spune că este mai comod să stai acasă, relaxat, să nu faci sport, să nu mergi prea mult pe jos şi să nu faci efort fizic în general. Total greşit. Sedentarismul doare. La propriu. În cabinetele de ortopedie şi de neurochirurgie ajung mulţi pacienţi care au un stil de viaţă sedentar şi care acuză în general dureri intense de spate. Lipsa mişcării fizice duce la accentuarea unor probleme ale coloanei vertebrale, ale sistemului osos şi ale sistemului muscular. Iată cum este afectată coloana vertebrală din cauza lipsei de activitate fizică.

CSÎD: Ce afecţiuni ale coloanei verterbale pot fi accentuate de sedentarism?

Dr. Dan Martin: Inactivitatea fizică este asociată cu reducerea în dimensiune a înălţimii discului intervertebral ( discul dintre corpurile vertebrale ), creşterea conţinutului de grăsime (ţesut adipos ) a muşchilor paraspinali, durere lombară şi dizabilitate.
Deşi inactivitatea fizică a fost asociată cu numeroase acuze musculo-scheletale, durerea lombară şi dizabilitatea cauzată de aceasta pot fi evaluate imagistic prin RMN. Înălţimea discului intervertebral şi cantitate de ţesut adipos pot fi evaluate RMN.
De altfel, o diminuare a activităţi fizice este asociată cu reducerea a mediei înălţimi discului intervertebral (>50%) după o corelare a acestui cu vârsta, indicele de masa corporală şi distribuţia femei / bărbaţi . Reducerea înălţimi discului intervertebral este o caracteristică a bolii degenerative discale considerată în anumite studii de specialitate ca fiind cel mai important factor structural de risc pentru durerea lombară.

Mersul pe jos, exerciţiile de gimnastică uşoare trebuie efectuate zilnic chiar şi în pandemie – respectând distanţarea socială

CSÎD: De ce un nivel redus de activitate fizică se asociază cu o modificare a discului intervertebral de la nivelul coloanei vertebrale?
Dr. Dan Martin:
Rămâne o întrebare ce ar putea avea o varietate de răspunsuri .O posibilitate ar fi aceea că nivelul redus de activitate fizică să determine o inadecvată stimulare mecanică ,un factor important în menţinerea integrităţii discului intervertebral. Este de asemenea, posibil ca îngustarea discului intervertebral să determine durere .

Sedentarismul are efecte negative şi asupra muşchilor

CSÎD: Ce alte efecte negative se produc dacă nu mergem pe jos, nu facem mişcare fizică la nivelul muşchilor?
Dr. Dan Martin:
S-a demonstrat că imobilizarea forţată este asociată cu atrofie musculară ceea ce conduce la ipoteza că inactivitatea fizică este corelată cu o musculatură paraspinală slab dezvoltată.

Dr. Dan Martin, neurochirurg

Dr Dan Martin

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”