Pate de ficat de casă – simplu, sănătos, gustos!

Puteţi servi pate de ficat de casă pe felii de pâine integrală, ardei gras sau crackerşi din secară. Care sunt ingredientele și modul de preparare!
14.02.2021 | Autor: Paula Rotaru
Pate de ficat de casă – simplu, sănătos, gustos!

Pentru astăzi v-am pregătit o rețetă de colecție: pate de ficat de casă.

E simplu de preparat, foarte gustos, nu conține aditivi și alte dubioșenii precum conservele de carne din comerț.

Vă invit să descoperiți ingredientele și modul de preparare pentru acest delicios pate de ficat de casă!

Pate de ficat de casă – ingrediente și mod de preparare

Ingrediente:

  • 500 grame ficat (de pasăre sau porc)
  • 75 grame unt
  • 300 ml de lapte
  • 2 foi de dafin
  • 2 cepe medii
  • cimbru, o căpăţână de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare:

Ficatul se curăţă, se spală, se taie bucăţele şi se lasă la marinat în lapte, împreună cu doi căţei de usturoi zdrobit, la frigider, timp de o oră-două.

Se curăţă şi se taie mărunt două cepe medii, se călesc în cratiţă două minute, până capătă o nuanţă aurie, apoi se adaugă ficatul scos de la frigider, scurs de zeamă. Se mai calesc împreună timp de câteva minute, apoi se adaugă laptele în care au stat ficăţeii la marinat, împreună cu alţi doi căţei de usturoi, 1-2 foi dafin, cimbru (o linguriţă), piper, sare după gust şi se fierb la foc mic, până când zeama scade bine şi ficatul e pătruns.

Dacă doriţi să daţi mai multă culoare pateului, puteţi adăuga puţină pastă de tomate, boia sau ardei iute.

Aproape de final, se adaugă 100 ml de vin roşu şi se scot foile de dafin, pentru a nu lăsa un gust amar preparatului.

Apoi, se lasă puţin amestecul la răcit, astfel încât să nu fie fierbinte, se pune după aceea în blender, împreună cu untul, şi se mixează până când se obţine o pastă omogenă, fină. Nu vă speriaţi dacă amestecul rezultat este moale, acesta se va întări odată ce îl băgaţi la frigider.

Puteţi servi pateul de ficat pe felii de pâine integrală, ardei gras sau crackerşi din secară. Poftă bună!