Sportul: cu cât creşte speranţa la viaţă dacă faci mişcare

Dacă ar fi să definim sportul, am spune un fizic armonios, o inimă sănătoasă şi prevenirea bolilor cu înaintarea în vârstă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sportul: cu cât creşte speranţa la viaţă dacă faci mişcare
FOTO: 123rf.com

Dacă ar fi să definim sportul, am spune un fizic armonios, o inimă sănătoasă şi prevenirea apariţiei bolilor asociate cu înaintarea în vârstă. Pe scurt, o viaţă îndelungată de care te poţi bucura din plin, cu bucurie. Specialiştii susţin că este necesar să îţi dezvolţi obiceiul de a face mişcare zilnic încă din copilărie şi adolescenţă pentru a prelungi mai târziu speranţa de viaţă.

Flavius Ursachi, headcoach la Bodyshape Transformation Center, explică beneficiile pe care le aduc sănătăţii exerciţiile fizice regulate, având la bază studii internaţionale.

“Sportul este cel mai bun medicament şi ar trebui prescris fiecărei persoane pentru îmbunătăţirea sănătăţii, pentru longevitate şi pentru o stare de bine generală. Urmat cu regularitate, reduce costurile medicale de-a lungul vieţii, ajuta să ai un somn mai odihnitor şi creşte productivitatea în activităţile de zi cu zi. Este valabil pentru oricine, la orice vârstă, copil sau adult, tânăr sau bătrân, scund sau înalt, firav sau robust, iar, dacă este făcut corespunzător, nu are efecte secundare sau efecte adverse. Este cel mai puternic leac din lume şi este bine a fi urmat încă din perioada copilăriei şi a adolescenţei, pentru a deveni o parte firească din stilul de viaţă al fiecărui om. Din păcate, medicina tradiţională este departe de a prescrie acest „medicament”, pentru ca este mult prea preocupată să trateze condiţiile medicale decât să le prevină. Un studiu din 2016, condus de Steven C. Moore, Ph.D., NCI, arată că activitatea fizică regulată reduce riscul apariţiei a 13 tipuri de cancer, incluzând cancerul mamar, ovarian şi de colon.

Beneficiile directe ale exerctiţiilor fizice facute in mod regulat se extind şi la nivelul creierului. Numeroase studii au arătat o rată mai scăzuta de anxietate, depresie şi pierdere de memorie, în comparaţie cu persoanele sedentare. În momentul de faţă activitatea fizică este cea mai cunoscută metodă de prevenire şi de încetinire a progresiei demenţei şi Alzheimerului. Oricine poate face exercitii fizice. Nu este nevoie de o frecvenţă extrem de mare pentru a simţi beneficiile. Chiar şi o doză mică de mişcare ajută extrem de mult. Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă 150 de minute de exerciţiu fizic pe săptămână – adică în jur de 30 de minute, de 5 ori pe săptămână. O frecvenţă mai mare aduce mai multe beneficii, dar 150 de minute pe săptămână pare a fi pragul ideal pentru majoritatea populaţiei.

Orice activitate fizica este benefică, de la alergare uşoară, până la urcatul scărilor acasă sau la serviciu. Cu cât eşti dispus să te antrenezi mai intens, ai nevoie de mai puţin timp să vezi aceleaşi beneficii. Poţi lucra 30 de minute de 3 ori pe saptamana, aşa cum procedăm noi la Bodyshape Transformation Center, daca te antrenezi la intensitate ridicată, abordând tehinica HIIT (Antrenament pe intervale de intensitate ridicată)”, explică Flavius Ursachi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”