Shake-urile proteice duc la obezitate, depresie şi scurtează durata vieţii

Sunt consumate peste tot în lume, dar cât de bune sunt pentru sănătatea organismului?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Shake-urile proteice duc la obezitate, depresie şi scurtează durata vieţii
FOTO: 123rf.com / Shake-urile proteice duc la obezitate, depresie şi scurtează durata vieţii

Un nou studiu arată că shake-urile proteice nu sunt chiar atât de bune pe cât mulţi le consideră, ducând la creşterea în greutate, schimbările de dispoziţie şi chiar scurtarea vieţii. Cercetătorii Universitaţii din Sydney au descoperit că aminoacizii care se regăsesc în shake-urile proteice şi care produc creşterea masei musculare nu sunt deloc buni pentru sănătate.

Shake-urile proteice, dăunătoare pentru organism

În Statele Unite, în industria de wellness şi sănătate, proteinele au devenit extrem de căutate şi, chiar dacă au cunoscut succesul, iar anul trecut, industria a atins suma de 14 miliarde de dolari la nivel mondial, regăsindu-se în sălile de fitness şi yoga, în urma cercetărilor se pare că acestea sunt mai mult dăunătoare pentru corp.

Pe piaţă, shake-urile proteice par a fi un ingredient magic. Multe diete merg pe principiul consumului de alimente bogate în proteine şi mai puţini carbohidraţi. Aşa cum bine ştim, carbohidraţii în exces sunt vinovaţi pentru schimbările suferite de organism, contribuind la depunerea grăsimii în exces. Pe de altă parte, proteina este o unitate de bază pentru creşterea oaselor şi a masei musculare. Însă, în urma consumului în exces de proteină, fie ea sub formă de suplimente, pudră sau shake-uri, poate fi extrem de dăunătoare, deoarece acest amestec de aminoacizi nu ajunge direct în muşchi, ci în sânge, unde se amestecă împreunp cu un alt aminoacid: triptofan.

Obezitate, depresie şi reducerea duratei de viaţă

Aceşti aminoacizi încearcă să ajungă la creier şi, odată ce completează acest traseu, au efecte diferite. Triptofanul, de exemplu, este cheia producerii de serotonină. Atunci când aminoacidul BCAA se află în sânge în cantităţi mari, înlocuieşte triptofanul în creier şi astfel afectează producţia de serotonină. Aşadar, apar schimbările de dispoziţie.

Serotonina nu este doar substanţa responsabilă pentru starea de fericire, ci şi pentru apetitul nostru. Triptofanul este precursorul serotoninei, datorită efectelor sale asupra dispoziţiei.În timpul studiului cercetătorii au administrat şobolanilor de laborator aminoacizi BCAA, observând că în timp, animalele au devenit obeze. Bineînţeles, pe lângă obezitate s-a putut observa şi reducerea duratei de viaţă.

Citește și: Shake-urile proteice – între mit şi adevăr

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030