Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Enzimele, secretele digestiei fără probleme

Sănătatea perfectă înseamnă în ziua de astăzi, la nivel celular, menţinerea cantităţii şi calităţii optime a enzimelor, acele substanţe care realizează şi mediază de fapt toate reacţiile chimice din organism. Ele sunt elementele care dau "valoare" vitaminelor, mineralelor şi hormonilor. Aşadar, să le strecurăm în dietă!

Pentru a ne asigura o digestie perfect funcţională, avem nevoie atât de necesarul de enzime digestive, dar şi de o serie de alte elemente, ce asigură nu numai peristaltismul, dar şi absorbţia eficientă de nutrienţi. Din păcate, pe măsură ce organismul uman îmbătrâneşte, cantitatea de enzime produsă în mod natural scade.

Fie că vorbim despre enzimele digestive, fie despre enzimele folosite la orice nivel celular, administrarea lor ca suplimente poate face parte dintr-un plan antiaging eficient. Aceasta cu atât mai mult cu cât, odată ce enzimele digestive sunt consumate, organismul începe să preia şi să utilizeze enzimele metabolice. Astfel, organismul îşi pierde treptat vitalitatea.

Menţionate frecvent de oamenii de ştiinţă în diverse studii, beneficiile consumului de alimente ce conţin enzime sau ale administrării suplimentelor cu enzime sunt multiple.

Specialiştii vorbesc despre un sistem imunitar mai puternic, profilaxia acutizării manifestărilor alergice, accelerarea refacerii după accidentări şi antrenamente, ajutorul în lupta cu tumorile, stimularea digestiei şi absorbţia eficientă a nutrienţilor, prevenirea îmbătrânirii şi a unor afecţiuni metabolice.

Ce păţim în lipsa enzimelor?

Cel mai mare nivel enzimatic îl avem în copilărie şi adolescenţă, de până la 30 de ori mai mult decât la vârstnicii de peste 70 de ani. În condiţiile unei alimentaţii mai puţin sănătoase (fast food, mâncare gătită excesiv), organismul este nevoit să secrete mai multe enzime pentru a definitiva digestia. Dar aşa cum spuneam, rezervele şi puterea de a secreta enzime încep să scadă cu vârsta.

Astfel, în organism încep să se acumuleze toxine, fragmente de alimente insuficient prelucrate sau netransformate în nutrienţi, care duc la creştere în greutate, inflamaţii, reacţii alergice, probleme digestive, oboseală, stare de rău, prin acumulare de toxine.

Când particulele alimentare neprocesate suficient ajung direct în sânge, se declanşează reacţii exagerate din partea sistemului imunitar, aşa-numitele alergii alimentare.

Şi sistemul nervos central poate avea de suferit atunci când nivelul enzimelor digestive scade dramatic, fiind considerat un motiv al instalării tulburărilor de dispoziţie. |n acest context, îşi face loc cu succes suplimentarea cu enzimele extrase din surse naturale. Se pot administra enzime de origine animală, de obicei de bovine sau de origine vegetală: bromelaină din ananas, papaină din papaya, erepsină din castraveţi, utilă în dizolvarea pietrelor de la rinichi ori alte enzime produse de diverse bacterii sau ciuperci. 
 
Există şi suplimente cu amestecuri de enzime care ajută la digestia proteinelor, extrem de utile atunci când consumăm o friptură mai bine făcută sau laptele, dar şi suplimente cu enzime pentru facilitarea digestiei alimentelor care conţin gluten. Suplimentările cu enzime reprezintă terapii apropiate de natură şi se pot adresa, profilactic, cauzelor producerii multora dintre boli. În trecut, medicii sportivilor sovietici foloseau enzimele în concursurile mondiale cu mult succes, sportivii ruşi clasându-se astfel înaintea multor sportivi occidentali. 
 
Aceasta deoarece specialiştii ruşi aveau experienţă în folosirea enzimelor în plan terapeutic, dar mai ales în grăbirea refacerii în afecţiuni legate de activitatea sportivă, cum ar fi echimozele, hematoamele, inflamaţiile osteo-tendinoase, articulare, febra musculară. În literatura medicală am găsit studii legate de exemplu de administrarea de tripsină şi chemotripsină, enzime secretate în mod normal de mucoasa intestinală, care au fost folosite cu succes în recuperarea după intervenţii chirurgicale diverse sau accidentări sportive.
 
Combinaţii benefice
Unii medici recomandă enzimele asociate cu antioxidanţi, mai ales în cazul accidentărilor, pentru că grăbesc vindecarea. Se recomandă începerea suplimentării cu doze mici (1.000 mg de 2 ori pe zi), crescând treptat pentru a evita dereglările de tranzit, cum ar fi diareea. Dacă aceasta apare, se reduce doza cu o unitate şi se menţine pe o perioadă de câteva săptămâni, alternând cu perioade de pauză în administrare. 
 
Doza maximă este de 3.000-4.000 mg, de 2 ori pe zi. Excesul nu are alte efecte adverse decât diareea despre care vă spuneam, simptom ce se ameliorează la scăderea dozei. Se recomandă folosirea enzimelor în doze mici la fiecare masă şi eventual şi dimineaţa, pe nemâncate, în cazul celor care nu au probleme ori predispoziţie la boli gastrice. În acelaşi timp, este foarte important ca alimentele consumate să fie cât mai puţin procesate, în special legumele, fructele, seminţele de diferite tipuri, adăugând astfel în dietă şi enzime din surse naturale. 
 
La antioxidanţi înainte!
Deşi descoperită acum 40 de ani, enzima antioxidantă "superoxid dismutaza" – SOD ţine capul listei suplimentelor recomandate de medici, fiind unul dintre cei mai buni aliaţi ai organismului pentru sănătate şi prevenirea îmbătrânirii premature. SOD, alături de glutation peroxidază şi catalază, este o enzimă antioxidantă endogenă (produsă de organismul uman) care asigură apărarea organismului împotriva acţiunii radicalilor liberi care produc leziuni la nivelul ADN-ului şi al membranelor celulare. 
 
SOD este de până la 3.500 de ori mai eficientă decât vitamina C şi asigură echilibrul între factorii antioxidanţi, esenţial pentru păstrarea rezistenţei celulare împotriva stresului oxidativ. Este recomandată în afecţiuni hepatice de etiologie virală, alcoolică, autoimună, dezechilibre ale sistemului imunitar prin efect imunomodulator, boala Crohn, inflamaţii digestive, refacerea organismului după boli cronice, intervenţii chirurgicale etc.

Citeşte şi: Poftă bună şi digestie uşoară!

De ce nu e bine să mâncăm după ora 7 seara? Medicina chineză deţine secretul!

Alimente care curata colonul

 

 

 

Şi sistemul nervos central poate avea de suferit atunci când nivelul enzimelor digestive scade dramatic, fiind considerat un motiv al instalării tulburărilor de dispoziţie. În acest context, îşi face loc cu succes suplimentarea cu enzimele extrase din surse naturale. Se pot administra enzime de origine animală, de obicei de bovine sau de origine vegetală: bromelaină din ananas, papaină din papaya, erepsină din castraveţi, utilă în dizolvarea pietrelor de la rinichi ori alte enzime produse de diverse bacterii sau ciuperci.

Există şi suplimente cu amestecuri de enzime care ajută la digestia proteinelor, extrem de utile atunci când consumăm o friptură mai bine făcută sau laptele, dar şi suplimente cu enzime pentru facilitarea digestiei alimentelor care conţin gluten. Suplimentările cu enzime reprezintă terapii apropiate de natură şi se pot adresa, profilactic, cauzelor producerii multora dintre boli.

În trecut, medicii sportivilor sovietici foloseau enzimele în concursurile mondiale cu mult succes, sportivii ruşi clasându-se astfel înaintea multor sportivi occidentali. Aceasta deoarece specialiştii ruşi aveau experienţă în folosirea enzimelor în plan terapeutic, dar mai ales în grăbirea refacerii în afecţiuni legate de activitatea sportivă, cum ar fi echimozele, hematoamele, inflamaţiile osteo-tendinoase, articulare, febra musculară.

În literatura medicală am găsit studii legate de exemplu de administrarea de tripsină şi chemotripsină, enzime secretate în mod normal de mucoasa intestinală, care au fost folosite cu succes în recuperarea după intervenţii chirurgicale diverse sau accidentări sportive.

Combinaţii benefice

Unii medici recomandă enzimele asociate cu antioxidanţi, mai ales în cazul accidentărilor, pentru că grăbesc vindecarea. Se recomandă începerea suplimentării cu doze mici (1.000 mg de 2 ori pe zi), crescând treptat pentru a evita dereglările de tranzit, cum ar fi diareea. Dacă aceasta apare, se reduce doza cu o unitate şi se menţine pe o perioadă de câteva săptămâni, alternând cu perioade de pauză în administrare.

Doza maximă este de 3.000-4.000 mg, de 2 ori pe zi. Excesul nu are alte efecte adverse decât diareea despre care vă spuneam, simptom ce se ameliorează la scăderea dozei. Se recomandă folosirea enzimelor în doze mici la fiecare masă şi eventual şi dimineaţa, pe nemâncate, în cazul celor care nu au probleme ori predispoziţie la boli gastrice. 

În acelaşi timp, este foarte important ca alimentele consumate să fie cât mai puţin procesate, în special legumele, fructele, seminţele de diferite tipuri, adăugând astfel în dietă şi enzime din surse naturale.

La antioxidanţi înainte!

Deşi descoperită acum 40 de ani, enzima antioxidantă "superoxid dismutaza" – SOD ţine capul listei suplimentelor recomandate de medici, fiind unul dintre cei mai buni aliaţi ai organismului pentru sănătate şi prevenirea îmbătrânirii premature. SOD, alături de glutation peroxidază şi catalază, este o enzimă antioxidantă endogenă (produsă de organismul uman) care asigură apărarea organismului împotriva acţiunii radicalilor liberi care produc leziuni la nivelul ADN-ului şi al membranelor celulare.

SOD este de până la 3.500 de ori mai eficientă decât vitamina C şi asigură echilibrul între factorii antioxidanţi, esenţial pentru păstrarea rezistenţei celulare împotriva stresului oxidativ. Este recomandată în afecţiuni hepatice de etiologie virală, alcoolică, autoimună, dezechilibre ale sistemului imunitar prin efect imunomodulator, boala Crohn, inflamaţii digestive, refacerea organismului după boli cronice, intervenţii chirurgicale etc. 

Citeşte şi: Poftă bună şi digestie uşoară!

De ce nu e bine să mâncăm după ora 7 seara? Medicina chineză deţine secretul!

Alimente care curata colonulArticol din revistă - 31.05.2012 Sursă foto: Hepta
Taguri: enzime, digestie
Citește pe descopera.ro
VIDEO. Fenomenele ŞOCANTE care ameninţă Pământul. ''Va începe RESETAREA''. Ce se va întâmpla cu oamenii VIDEO. Fenomenele ŞOCANTE care ameninţă Pământul. ''Va începe RESETAREA''....
De ce nu trebuie să te ABŢII de la SEX niciodată. Este mult mai GRAV decât ştiai De ce nu trebuie să te ABŢII de la SEX niciodată. Este mult mai GRAV...
Fecioară Fecioară 23 august - 21 septembrie

În luna august s-ar putea ca toate lucrurile să vă apară într-o lumină minunată. Conjuncţia astrelor stârneşte imaginaţia şi entuziasmul. Aşteptaţi o veste importantă sau căutaţi un răspuns...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi...
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un...
Marele paradox al salariilor din Poliţie...
BusinessMagazin.ro
SFÂRŞITUL BENZINEI: China investeşte masiv în combustibilul viitorului, cu care vrea să distrugă piaţa auto a maşinilor cu motoare tradiţionale SFÂRŞITUL BENZINEI: China investeşte...
Cine este tânărul de 20 de ani din Botoşani...
Mediafax.ro
Jurnalist UCIS, după ce a publicat mai multe anchete despre autorităţile locale. Crima este ultima dintr-o LUNGĂ serie Jurnalist UCIS, după ce a publicat mai...
Un asteroid cu ”POTENŢIAL PERICULOS”...
Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt:...
Gandul.info
Mărturii şocante din camera morţii. „Îmi ARDE braţul drept. Simt gustul injecţiei letale” / Martorii la execuţie au rămas marcaţi pe viaţă: „Sunt mielul de sacrificiu al Domnului. Sper ca într-o zi să...” Mărturii şocante din camera morţii. „Îmi...
Un bărbat se uita pe poze de pe site-ul...
Adevăratul HANNIBAL LECTER, închis pe...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Spovedania ucigaşului Gheorghe Dincă, după o lună de anchetă! Ce a făcut cu Alexandra Măceşanu! A mărturisit crima: "M-am panicat!". Poliţiştii au rămas interzişi în faţa dezvăluirilor tulburătoare Spovedania ucigaşului Gheorghe Dincă,...
Scandal total în showbiz! Un personaj celebru...
Fiica lui Gheorghe Dincă a cedat presiunii...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Google reinventează ANDROID-ul. Ce îmbunătăţiri va primi telefonul tău după următorul update Google reinventează ANDROID-ul. Ce îmbunătăţiri...
NOKIA pregăteşte o SURPRIZĂ pentru fanii...
TELEFONUL ANULUI a ajuns în România. Iată...
ProMotor.ro
Maşini de lux de peste 1 milion de euro au fost condamnate la moarte - VIDEO Maşini de lux de peste 1 milion de euro...
Şi-a ascuns bijuteria pe patru roţi de...
Avocatul Poporului nu cunoaşte legea! Cine...
Descopera.ro
GREŞEALA majoră pe care mulţi o fac în TIMPUL sexului. ''NU aşa trebuie'' GREŞEALA majoră pe care mulţi o fac în...
GESTUL româncelor de altă dată care înnebunea...
Problema SEXUALĂ pe care o au multe tinere....
ULTIMA ORĂ
Jurnalist UCIS, după ce a publicat mai multe anchete despre autorităţile locale. Crima este ultima dintr-o LUNGĂ serie

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.