Topul celor mai bizare, dezgustătoare şi periculoase diete din lume

De-a lungul anilor, doamnele, în special, au ţinut diete care mai de care mai nebuneşti şi mai lipsite de logică, de la ingestia chisturilor de tenie, un parazit care odată ajuns în organism absoarbe mâncarea, sau chiar băuturile pe bază de hormoni din...placentă, despre care unele vedete afirmă că ar face minuni pentru siluetă.
  • Publicat:
Topul celor mai bizare, dezgustătoare şi periculoase diete din lume

De-a lungul anilor, doamnele, în special, au ţinut diete care mai de care mai nebuneşti şi mai lipsite de logică, de la ingestia chisturilor de tenie, un parazit care odată ajuns în organism absoarbe mâncarea, sau chiar băuturile pe bază de hormoni din…placentă, despre care unele vedete afirmă că ar face minuni pentru siluetă.

Despre toate acestea vom vorbi mai pe larg în rândurile ce urmează.

Maria Callas, frumuseţe nemuritoare cu ajutorul dietei cu tenie

Secolul XX a fost marcat de fel şi fel de diete absurde şi nefireşti, printre acestea numărându-se şi celebra dietă cu tenie. Aceasta presupune ingestia unor chisturi de tenie, paraziţi care odată ajunşi în intestine absorb mâncarea şi care pot ajunge până la 9 metri lungime. Deşi, într-un final, scopul acestei diete este atins, cel care se încumetă slăbind în mod vizibil, însă nu şi la modul sănătos, trebuie să ştiţi că există reacţii adverse grave precum greaţă, vărsături, dar şi risc crescut de a face meningită, epilepsie sau chiar demenţă, ca urmare a faptului că parazitul se poate deplasa nestingherit în organism, putând ajunge chiar şi la creier, unde perturbă grav sistemul nervos.

Din fericire, această dietă a fost interzisă de către Food and Drug Administration şi este ilegal să fie practicată, deşi există încă voci care susţin că unele persoane încă mai apelează la această dietă extremă.

Dieta Prolinn sau siropul miraculos care te slăbeşte şi te…omoară

În urmă cu aproape 40 de ani, medicul american Roger Linn a scos pe piaţă şi a promovat, spune el, un sirop-minune pe bază de coarne, piele, tendoane şi oase de animale tratate cu diverse substanţe chimice şi coloranţi care, chipurile, ar fi extrem de benefice în procesul de slăbire.

Dar ce presupunea, mai exact, această dietă? Ei bine, această dietă absurdă însemna să te înfometezi, deci să nu mănânci absolut nimic timp de 2 săptămâni, şi să bei zilnic câte un pahar din băutura “specială” cu ingredientele mai sus menţionate. Deşi pare incredibil şi greu de crezut, între 2 şi 4 milioane de persoane au urmat această dietă absurdă, însă partea proast este că peste 60% dintre acestea au suferit ulterior un atac de cord, ca urmare a privării organismului de nutrienţi şi vitamine, fără de care organismul nu poate funcţiona.

Dieta cu ţigări, preferata topmodelelor

Apă şi tutun, aşa ar putea fi descrisă pe scurt aşa-numită dietă a topmodelelor, care se poartă chiar şi astăzi printre frumoasele de pe podium. Însă acest regim drastic nu este o noutate, deoarece originile acestei diete încep chiar din anii ’20, când producătorii de tutun de pe acele timpuri îşi promovau produsul cu promisiunea că slăbeşte, graţie substanţei-minune numită nicotină, care are proprietatea de a suprima apetitul. A existat chiar şi un slogan sugestiv al brandului Lucky Strike, care sună în felul următor: „Reach for a Lucky instead of a Sweet!” (Fumează un Lucky în loc să mănânci ceva dulce!). Se pare că această strategie de marketing a dat cu adevărat rezultate, vânzările crescând în scurt timp cu peste 200%.

Însă, ce face din dieta cu ţigări o opţiune nesănătoasă? Cu siguranţă sunteţi conştieţi de efectele negative ale fumatului asupra organismului, nu mai e loc de îndoială că ţigara ne expune unui risc crescut de cancer pulmonar, boli de inimă, impotenţă, osteoporoză şi multe alte afecţiuni care sunt declanşate de acest viciu.

Aşadar, deşi nicotina poate într-adevăr să mai taie din senzaţia de foame, reacţiile negative asupra corpului sunt cu mult mai grave atunci când tragem din ţigara ticsită cu peste 4.700 de substanţe chimice, dintre care peste 60 au potenţial cancerigen.

Fructarianismul şi oboseala

După cum bine sugerează şi denumirea, fructarianismul presupune consumul exclusiv de fructe, uneori şi de seminţe sau oleaginoase, cum sunt migdalele, cajuul, fisticul etc. Însă, ceea ce face din această dietă, pentru unii chiar un stil de viaţă, un mod periculos de a slăbi este privarea organismului de toate celelalte categorii de subtanţe nutritive, minerale şi vitamine pe care le găsim în legume, cereale şi carne. Doar prin consumul de fructe, nu este asigurat necesarul optim de acizi graşi şi vitamina B123 de care corpul are nevoie pentru a funcţiona normal, astfel că se poate ajunge foarte uşor la anemie.

Potrivit specialiştilor de la Universitatea Columbia, dieta pe bază de fructe nu asigură suficient fier, proteine, zinc, vitamina D şi calciu organsimului, iar rezultatul va fi oboseala cronică, riscul crescut de a face diverse boli, din cauza sistemului imunitar slăbit,  şi apariţia osteoporozei.

Printre vedetele care au cochetat cu această dietă se numără şi frumuşelul actor Ashton Kutcher, care a sfârşit într-un final la urgenţe cu dureri groaznice de stomac.

Dieta hCG şi riscul crescut de cancer ovarian

Această dietă presupune consumul zilnic a cel mult 800 de calorii, ceea ce este extrem de nesănătos, şi injectarea sau aplicarea de unguente topice pe bază de …hormoni hCG care se găsesc în mod natural în urina femeilor însărcinate sau în placentă, şi care au rolul de a „hrăni” uterul. Aceşti hormoni pot fi direct înjectaţi în circuitul sangvin, pot fi ingeraţi sub forma unor pilule sau pur şi simplu aplicaţi la suprafaţa pielii prin intermediul unei creme-spumă specială care permite pătrunderea rapidă a acestora în organism.

Astfel de proceduri pot fi extrem de costisitoare, o singură porţie de hormoni hCG ajungâng să coste chiar şi 1.000 de dolari. America este ţara cu cele mai multe persoane care se înghesuie la cabinetele medicilor şi clinicilor de slăbire în speranţa că această dietă hCG le poate scăpa de kilogramele în plus. Din păcate, însă, există şi versiuni mai ieftine comercializate în mediul online, care pot pune cu adevărat în pericol viaţa celor care le cumpără.

Dieta hCG a fost inventată de un medic din Europa la sfârşitul anilor ’50 şi se baza pe faptul că injectarea cu hCG va duce la suprimarea apetitului şi pierderea a cel puţin 500 de grame pe zi, însă nu ţinea cont de faptul că restricţia calorică extremă, dusă aproape de înfometare, poate dezechilibra grav organismul şi poate favoriza apariţia multor complicaţii şi boli.

În plus, nu există niciun studiu ştiinţific care să ateste eficacitatea acestui hormon în procesul de slăbire, kilogramele fiind pierdute mai degrabă în urma alimentaţiei sub limita normalului, care poate pune în pericol funcţionarea corectă a organismului şi poate crea un dezechilibru sever de minerale şi vitamine în corp, cu urmări dezastruoase asupra sănătăţii. În schimb, există dovezi că acest hormon hCG ar putea fi asociat cu o suprastimulare ovariană, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă şi un pericol real de instalare a cancerului ovarian, afecţiune cu o rată de supravieţuire extrem de scăzută.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân