Sucul de portocale ne poate imbolnavi de guta

femeile care beau zilnic doua pahare cu suc de portocale zilnic sunt de doua ori mai expuse riscului de a se imbolnavi de guta.
Autor: Elena Nistor
Sucul de portocale ne poate imbolnavi de guta
Sucul de portocale ne poate imbolnavi de guta

Nici natura nu ne mai face
bine la sanatate, dezvaluie ultimele cercetari in domeniu care
arata ca doua pahare cu suc de portocale zilnic pot dubla riscul
femeilor de a se imbolnavi de guta.

Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la
Universitatea Boston, Statele Unite, femeile care beau zilnic doua
pahare cu suc de portocale zilnic sunt de doua ori mai expuse
riscului de a se imbolnavi de guta, comparativ cu cele care stau
deoparte de racoritoarea bautura. Ba mai mult, se pare ca un singur
pahar poate creste riscul cu 40%.

Guta este o forma de artrita care afecteaza 1,5%
dintre britanici, incidenta in randul barbatilor fiind de 4 ori mai
mare decat in randul femeilor. In ultimii 20 de ani insa, se pare
ca numarul femeilor diagnosticate cu guta s-a dublat. Ingrijorati
de acest fenomen, oamenii de stiinta au studiat problema si au
constatat ca fructoza este principalul vinovat.

Conform descoperirilor acestora, zaharul continut in fructe
(fructoza) stimuleaza productia de acid uric in sange
(un
„deseu” rezultat in urma descompunerii alimentelor) care se fixeaza
la nivelul incheieturilor, favorizand inflamatia si instalarea
durerii.

80.000 de femei trecute de 22 de a ani au participat la studiul
realizat in cadrul Universitatii Boston, explicandu-le
cercetatorilor cu lux de amanunte ce obiceiuri alimentare au. Cele
care au baut zilnic un pahar de suc de portocale si-au crescut
riscul de guta cu 41%. Cele care au baut mai mult de un pahar (2
pahare sau o cana mare) si-au crescut riscul de guta cu 70%. Teoria
este valabila in cazul oricarui suc dulce de fructe.
De aici, expertii au tras concluzia ca femeile ar trebui sa reduca
consumul de fructoza.

Guta, aceasta boala metabolica, este asociata cu o dieta
haotica, consumul mare de alcool si carne rosie.
In plus,
se pare ca era o afectiune comuna in randul bogatasilor corpolenti
pe vremea dinastiei Tudorilor, in epoca Victoriana si cea
Georgiana.

Citeste si: Suplimentele
de vitamina C cresc riscul de cataracta