Orezul alb versus orezul brun: care este mai sănătos?

Află care este diferenţa dintre orezul brun şi orezul alb şi alege cea mai sănătoasă variantă.
  • Publicat:
Orezul alb versus orezul brun: care este mai sănătos?
FOTO: pexels.com / Orezul alb versus orezul brun: care este mai sănătos?

Există numeroase preparate care pot fi consumate alături de orez şi, pentru că este un aliment versatil, cât de mult contează ce tip de orez alegem să consumăm?

Care este diferenţa dintre orezul alb şi orezul brun?

Atât orezul alb, cât şi orezul brun au aceeaşi provenienţă doar că orezul alb trece printr-un proces de rafinare în care este trecut printr-o maşinărie care păstrează doar sâmburele. Odată trecut prin acest proces, nu mai este considerat un produs integral, deoarece se schimbă complet profilul nutriţional, se scurtează durata de gătire şi se extinde termenul de valabilitate.

225g de orez alb conţin:

  • calorii- 242
  • grăsimi- 0.4g
  • carbohidraţi: 53.2g
  • fibre: 0.6g
  • proteine: 4.4g

225g de orez brun conţin:

  • calorii: 216
  • grăsimi: 1.8g
  • carbohidraţi: 44g
  • fibre: 3.5g
  • proteine: 5g

Orez alb versus orez brun: care este mai sănătos?

Per total, orezul brun pare o opţiune mult mai sănătoasă. În general, produsele integrale sunt mai sănătoase decât cele rafinate, iar asta pentru că nu sunt supuse procesului de rafinare prin care se pierd valorile nutriţionale. Tărâţele şi germenii de orez conţin nutrienţi valoroşi, motiv pentru care orezul brun este o sursă ideală de antioxidanţi, vitamine B, minerale, fibre şi o cantitate mică de proteine. De asemenea, este o alegere potrivită pentru menţinerea greutăţii.

În 2018, cercetătorii au studiat 437 de muncitori din fabricile japoneze. Astfel, au desoperit că persoanele care conumau mai mult orez alb pe o perioadă de un an au crescut în greutate, în timp ce participanţii care au consumat mai puţin orez alb au reuşit să-şi menţină numărul kilogramelor. În schimb, participanţii care au consumat orez brun, nu s-au confruntat cu nicio schimbare de greutate indiferent de cantitatea consumată.

Alternative pentru orez

Conopida. Probabil aţi auzit de preparate în care orezul este înlocuit de conopidă. Aceastp legumă este incredibil de versatilă şi foarte uşor de gătit, motiv pentru care poate fi folosită chiar şi în supe.

Quinoa. Încă din 2010, quinoa a devenit un aliment popular, mai ales că poate fi folosit în numeroase moduri, atât în preparate dulci, pentru micul dejun, cât şi în salate şi feluri principale.

Linte. Risotto, oricât ar fi el de delicios, kilogramele în plus nu întârzie să apară. Din fericire, orezul poate fi înlocuit cu lintea, care se găteşte foarte rapid şi este mult mai bogată în proteine faţă de orez.

Bulgur. Bulgurul este bogat în fibre. Mai exact, 225g de bulgur conţin 24g de fibre şi un număr foarte mic de grăsimi şi calorii, fiind o alegere ideală în rândul persoanelor care urmează o dietă mediteraneană. Conţine vitamine B din abundenţă, fier, fosfor şi mangan.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”