Mihaela Bilic te convinge să mănânci sănătos primăvara aceasta!

Ce poate fi mai spectaculos şi mai grandios decât trezirea naturii la viaţă, miracol e care avem parte în fiecare primăvară? Nu vom şti niciodată cum din 3 ”ingrediente” (apă, pământ şi soare) pot lua naştere atâtea culori, forme, gusturi şi parfumuri. Şi nici nu trebuie să înţelegem, trebuie doar să ne bucurăm de ele, să ne umplem corpul şi sufletul de sănătate şi frumuseţe.
  • Publicat:
Mihaela Bilic te convinge să mănânci sănătos primăvara aceasta!

Autor: Mihaela Bilic

Ce poate fi mai spectaculos şi mai grandios decât trezirea naturii la viaţă, miracol e care avem parte în fiecare primăvară? Nu vom şti niciodată cum din 3 ”ingrediente” (apă, pământ şi soare) pot lua naştere atâtea culori, forme, gusturi şi parfumuri.

Şi nici nu trebuie să înţelegem, trebuie doar să ne bucurăm de ele, să ne umplem corpul şi sufletul de sănătate şi frumuseţe.

Primăvara însemnă căldură şi lumină, înseamnă zile mai lungi şi automat scăderea apetitului. Suntem legaţi de ritmul naturii, iar vremea frumoasă ne inhibă centrul foamei şi ne deschide pofta de viaţă, de mişcare, de aer, de verde.  La revedere mâncăruri grele, carne şi grăsimi, e sezonul frunzelor, legumelor, crudităţilor. Adio supermarketuri, patiserii şi cofetării, e timpul să ieşim în piaţă.

Primăvara e sinonimă cu verdeaţa, indiferent ce culoare sau nume poartă: ceapă şi usturoi, urzici, ştevie şi lobodă, leurdă, salată, mărar şi pătrunjel. Orice frunză sau fir de iarbă mustesc acum de vitamine şi minerale, de fitonutrienţi, de sevă, deci de sănătate. Verdeţurile sunt singurele alimente pentru care nu există restricţii din punct de vedere nutriţional!

Cu alte cuvinte: cu cât sunt mai multe cu atât mai bine! Vitamina C, betacaroten (provitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu), fibre şi antioxidanţi, toate abundă în verdeţuri. Iar organismul nostru are nevoie de ele mai mult ca niciodată. După o iarnă lungă, oricine beneficiază de o cură de slăbire sau de detoxifiere, de o ajustare a nivelului colesterolului în sânge, de o îmbunătăţire a imunităţii. Iar verdeţurile pot face asta, bineînţeles cu condiţia să le consumăm cât mai proaspete, crude dacă e posibil sau gătite cât mai puţin.

Alegeţi să fiţi vegetarieni sau, de ce nu, raw vegani câteva săptămâni pe an. Nu întâmplător suntem în plin post al Paştelui: din moşi strămoşi se ştie că avem nevoie primăvara de o infuzie de sănătate. Legumele şi crudităţile sunt departe de a-şi fi dezvăluit toate secretele din punct de vedere nutritiv şi nu trece o zi fără ca oamenii de ştiinţă să nu identifice o nouă substanţă benefică provenită din plante.

Şi pentru că sunt atât de multe, au primit titlul generic de fitonutrienţi, iar efectul lor este complex: protejează împotriva bolilor şi îmbătrânirii, ajută la refacerea organelor şi ţesuturilor, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, menţin echilibrul hormonal şi buna dispoziţie, reduc tensiunea arterială şi colesterolul, protejează inima. Din cele câteva mii de fitonutrienţi descoperiţi, doar câteva zeci au fost cercetaţi aprofundat.

Însă concluzia a fost una singură: apără organismul de poluare şi boli! Şi atenţie: faţă de ”banalele” vitamine şi minerale unanim cunoscute, această categorie de substanţe nutritive există doar în plante şi nu poate fi sintetizată în laborator.

Deci soluţia e simplă: haideţi în piaţă ca să ne umplem coşurile! Avem nevoie de provizii de fier şi acid folic ca să scăpăm de anemie, aşa că nimic mai simpu: toate frunzele verzi (urzici, spanac, ştevie) le conţin; şi dacă le gătiţi cu sos de roşii şi puneţi oţet sau lămâie în salate, absorbţia fierului va creşte cu 30 la sută. Puneţi şi o porţie generoasă de carotenoizi, sunt pigmenţi care dau culoare plantelor şi sănătate oamenilor. Tot ce e portocaliu roşu sau verde are caroten sau licopen iar în salate sau în mâncare, puneţi şi o lingură de mâncare.

Carotenoizii sunt liposolubili (se absorb în prezenţa grăsimii). Nici nişte cumarine n-ar strica, cine n-ar vrea să încetinească îmbătrânirea? Soluţia este aceeaşi: multe frunze verzi. Condimentaţi din plin cu ceapă şi usturoi: compuşii organosulfurici din structura lor au proprietăţi antifungice, antimicrobiene şi antitumorale. Tot în frunzele verzi sunt concentrate şi flavonoidele, substanţe antioxidante ce blochează nitraţii din alimente şi toxinele din mediu.

Iar ca bonus, veţi primi indoli, protectori ai ADN-ului celular împotriva agenţilor cancerigeni şi saponine, stimulatoare ale imunităţii şi inhibitoare ale proliferărilor tumorale.

Am să mă opresc aici, înainte ca vizita la piaţă să miroasă a farmacie. Nu am vrut decât să aduc un argument nutriţional, acolo unde natura ne oferă cu generozitate sănătatea, în toate formele şi culorile. Aduceţi verdeţurile pe masa voastră, profitaţi şi abuzaţi de explozia de viaţă a primăverii, încărcaţi-vă bateriile cu seva pământului şi umpleţi-vă sufletul cu soare şi căldură!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân