Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Micul dejun pe toate continentele globului! Tu pe care îl preferi?

Micul dejun diferă de la o ţară la alta şi este strâns legat de alimentele tradiţionale care se consumă în ţara respectivă şi care reprezintă de multe ori produsul de bază pentru toate mesele din zi.

Influenţa occidentală se face resimţită în toate colţurile lumii, astfel încât, pe lângă reţetele tradiţionale, micul dejun din ţările asiatice de exemplu, conţine de multe ori cereale, pâine prăjită cu unt şi gem sau ouă.
 

Indiferent de alimentele alese pentru prepararea micului dejun şi de influenţele culturale, important este să nu sărim niciodată peste cea mai importantă masă a zilei!

Asia

În multe ţări de pe continentul asiatic, micul dejun tradiţional are la bază orezul, care se serveşte alături de legume, adeseori murate sau uscate, peşte şi diferite plante aromatice care dau savoare şi gust celei mai importante mese ale zilei.

CITESTE PE EVZ.RO: Noua asistentă de la Acces Direct, probleme cu fanii....
CITESTE PE CAPITAL.RO: Horoscop de weekend 11, 12 iulie! Zile de foc pentru...

De la o ţară la alta, preparatele consumate la micul dejun pot fi mai uşoare sau mai grele, în funcţie în de tradiţia regiunii în parte.

De exemplu, un mic dejun tradiţional japonez conţine orez, fructe de mare şi alimente fermentate, ceea ce nu diferenţiază foarte mult prima masă a zilei de celelalte mese de peste zi. Băutura tradiţională japoneză pentru micul dejun este ceaiul verde. Ca şi celelalte mâncăruri din Japonia, şi cele matinale sunt foarte sănătoase, dar ţin de specificul alimentar al zonei.

În China, cel mai popular mic dejun este format dintr-un terci de orez, la care se adaugă carne de porc tocată şi prăjită. Nu tocmai sănătos, mai ales dacă ţinem cont şi de faptul că în China se mănâncă foarte sărat.

Africa

Pe continentul african, se consumă foarte multe preparate din cereale, precum linte, ovăz, orez, orz, amestecate cu sos de curry sau ulei de măsline. Un astfel de mic dejun este mult prea sărac în proteine de valoare superioară, care pot fi găsite numai în alimentele de origine animală sau în anumite combinaţii vegetariene.

În Egipt, micul dejun conţine o mâncare tradiţională din boabe de linte care se serveşte alături de pâine integrală şi legume murate. Ouăle prăjite sau fierte şi diferitele brânzeturi sunt, de asemenea, alegeri populare pentru micul dejun. Deşi aparent greu de digerat, combinaţia de cereale şi leguminoase este excepţională din punct de vedere nutriţional.

Micul dejun tipic marocan constă în pâine şi patiserie tradiţionale, baghete şi cornuri cu ulei de măsline sau ulei de argan, miere, şuncă şi „amlou” (un sos special din migdale prăjite, ulei de argan şi miere). Des întâlnite la micul dejun servit în Maroc sunt brânza, iaurtul, „harira” (supă tradiţională marocană) şi „bissara” (un piure din boabe de linte).

Băuturile alese pentru micul dejun includ ceaiul verde cu mentă, cafeaua, laptele cald şi sucul de fructe.

În Australia şi Noua Zeelandă, micul dejun este foarte asemănător cu cel din alte ţări vorbitoare de limba engleză.

America Latină

În ţările din America Latină, micul dejun reuneşte preparate tradiţionale, cu elemente ale micului dejun continental.

În Brazilia, la micul dejun se consumă de cele mai multe ori cafea neagră, lapte de vacă, iaurt şi brânză, alături de sucuri de fructe (în special portocale, mango şi fructul pasiunii). Cafeaua sau sucul se servesc alături de chifle sau pâine feliată cu gem şi unt, sandvişuri calde cu şuncă şi caşcaval, alături de felii de tort – de porumb, de portocale şi prăjituri cu morcov.

În regiunea de nord-est se consumă de multe ori „tapioca”, o clătită din făină de manioc, care se serveşte de cele mai multe ori cu unt, brânză, nucă de cocos sau alte umpluturi.

Făina de manioc ridică anumite probleme din punct de vedere nutriţional, dar majoritatea variantelor sunt foarte adecvate, în special cele pe bază de fructe locale care îi hidratează şi mineralizează pe localnicii expuşi la temperaturi ecuatoriale.

În Argentina şi Uruguay, elementele de bază ale micului dejun sunt espresso, cafeaua cu lapte sau ceaiul (cu sau fără lapte), suc de portocale sau lapte cu ciocolată. De regulă, sunt acompaniate de cornuri (cu brânză proaspătă şi şuncă), brioşe, produse de patiserie, sandvişuri calde, cereale şi prăjituri.

Cubanezii consumă la micul dejun cafea cu lapte, îndulcită, la care adaugă un praf de sare. Se savurează alături de pâine cubaneză prăjită, unsă cu unt, tăiată pe lungime. În zona rurală, fermierii mâncau la micul dejun carne de porc prăjită, fasole şi orez alb, cafea cu lapte şi un sortiment de brânză proaspătă îndulcită cu caramel.

Statele Unite şi Canada

Micul dejun în aceste zone este derivat din micul dejun englezesc şi alte tradiţii europene. La baza lui sunt alimente dulci sau uşor aromate, de cele mai multe ori calde. Cele mai comune preparate sunt terciul din fulgi de ovăz sau din alte cereale, ouă, cârnaţi, cartofi prăjiţi, biscuiţi, clătite, brioşe sau produse de patiserie şi fructe proaspete sau compot.

De asemenea, micul dejun poate include friptură cu ouă. Cerealele sunt din ce în ce mai prezente la micul dejun, la fel ca şi iaurtul. Cafeaua, ceaiul, laptele sau sucurile de fructe sunt băuturile care se servesc cel mai des la prima masă a zilei.

Europa

În mod tradiţional, în Marea Britanie şi Irlanda, micul dejun este o masă caldă, foarte consistentă, compusă din ou, bacon, cârnaţi alături de pâine prăjită şi ceai sau cafea. Micul dejun poate să mai includă şi roşii la grătar sau prăjite, budincă de ciocolată sau de vanilie, fasole, pâine prăjită, diferite tipuri de cartofi prăjiţi şi ciuperci.

Germania este ţara în care, în anumite regiuni, micul dejun este servit de două ori într-o zi. Acesta este numit „momentul pâinii”. Micul dejun tradiţional cuprinde chifle, unt, gem, şuncă, ouă fierte şi cafea, dar şi cereale şi musli. În unele regiuni micul dejun include şi brânzeturi, mezeluri, pate sau iaurt.

Având în vedere climatul rece, micul dejun în Rusia este foarte consistent. Acesta include terci din fulgi de ovăz, ouă, bânză, mezeluri sau cârnaţi, pâine de secară cu unt şi cafea sau ceai.

Sursa: "Mic dejun 2.0"



Citește și:
Fructe şi legume care te scapă de celulită!
Ce culori trebuie să aibă alimentele care te vindecă
La ce trebuie să fii atent când citeşti eticheta unui aliment
GANDUL.RO: Ultima oră! Cine e bărbatul care a ajuns în custodia...
EVZ.RO: Noua asistentă de la Acces Direct, probleme cu fanii....
CAPITAL.RO: Horoscop de weekend 11, 12 iulie! Zile de foc pentru...
IMPACT.RO: Reguli importante pentru posesorii de carduri. Ce...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Povestea legendarului pistol Parabellum
Exclusiv Online - 22.07.2015
Taguri: mic dejun, alimente
Ce înseamnă rana pe colul uterin. Nu doare dar se poate transforma în cancer Doctorulzilei.ro Ce înseamnă rana pe colul uterin. Nu doare dar se poate transforma în...
Adela Popescu dă din casă. „Pot apărea mici contradicții, dar nimic atât de grav” Infoactual.ro Adela Popescu dă din casă. „Pot apărea mici contradicții, dar nimic...
„Câtă simțire, câtă iubire, câtă protecție de mamă a pus în animale Dumnezeu” Animalzoo.ro „Câtă simțire, câtă iubire, câtă protecție de mamă a pus în...
Introducerea stării de urgenţă, prezentată de Alexandru Rafila. E ştirea serii Substantial.ro Introducerea stării de urgenţă, prezentată de Alexandru Rafila. E...
Ultima oră! Cine e bărbatul care a ajuns în custodia polițiștilor italieni odată cu Alina Bica Gandul.ro Ultima oră! Cine e bărbatul care a ajuns în custodia polițiștilor...
Efectele minune ale unei prune. Lidia Fecioru a spus secretul: cum trebuie consumată VoxBiz.ro Efectele minune ale unei prune. Lidia Fecioru a spus secretul: cum trebuie...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
NEWS ALERT! Descoperirea șocantă a patologilor în toate organele pacienților decedați de COVID NEWS ALERT! Descoperirea șocantă a patologilor...
Raportul Curții de Conturi după controlul...
Marcel Vela a făcut anunțul în urmă...
ApropoTv.ro
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după...
Lora, blocată de trei luni în Bali, din...
„La Gomera”, marele câştigător la...
Go4it.ro
A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp, fiica ei a avut un șoc: Nu mai cumpăr de la ei! A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp,...
A golit bazinul de irigații pentru a-l...
Cutia suspectă din baie era din nou mișcată....
ProMotor.ro
Motivul pentru care peste 4.000 de MAȘINI se află încă la bordul unui VAPOR răsturnat cu 10 luni în urmă Motivul pentru care peste 4.000 de MAȘINI...
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție...
O șoferiță care conducea un Ford Focus...
Descopera.ro
Guvernul SUA se pregătește INTENS! O lege pentru IMPLANTUL de MICROCIPURI ajunge la CONGRES. Nu mai poate fi OPRITĂ Guvernul SUA se pregătește INTENS! O lege...
EXPERIMENTUL care durează deja de un SECOL!...
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ...
ULTIMA ORĂ
A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp, fiica ei a avut un șoc: Nu mai cumpăr de la ei!

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .