Merele, benefice pentru cei care vor să scadă în greutate

Merele pot fi socotite un simbol al sănătăţii şi vitaminelor. Nu degeaba spun englezii “One apple a day keeps the doctor away” (Un măr pe zi ţine medicul departe).
Merele, benefice pentru cei care vor să scadă în greutate

Merele pot fi socotite un simbol al sănătăţii şi vitaminelor. Nu degeaba spun englezii “One apple a day keeps the doctor away” (Un măr pe zi ţine medicul departe). Un măr de dimensiuni medii are aproximativ 180 g şi conţine 94.6 kcal,  cu 25 g  carbohidraţi, 0.5g proteine şi 0.3 g lipide.  Fructe minune, merele ne pot ajuta să câştigăm şi lupta cu kilogramele în plus.

„Fără să susţinem că merele se detaşează de alte fructe din punct de vedere al beneficiilor, recomandăm merele tuturor pacienţilor din clinica noastră, pentru că sunt fructe care cresc la noi şi le putem găsi de multe ori în sezon. Le putem procura şi din surse ecologice , iar, dacă avem noroc, le putem culege chiar noi din măr. Este un fruct în care întâlnim micronutrienţi precum vitamina B2 – riboflavin, vitamina B6 – piridoxina, vitamina C, vitamina K, potasiiu, precum şi fibre.  Necesarul de fibre pentru un adult este de aproximativ 14 g pentru fiecare 1000 kcal, 100 g de mar aducând 4,37 g fibre’’, spune medicul nutriţionist Mihaela Posea pentru Ce se întâmplă, doctore?

Iată care sunt, în opinia medicului nutriţionist, avantajele consumului de mere!

Reprezintă o gustare comodă, practică şi cu puţine caloriiComparat cu câteva migdale sau cu câteva grame de ciocolată, mărul reprezintă o gustare saţioasă şi are un număr redus de calorii.

O cantitate bună de fibre. Cele 4 g de fibre aduse de un măr mititel sunt benefice organismului, mai ales într-o dietă proteică, unde tendinţa este de a avea un tranzit intestinal mai lent (iar fibrele ajută la reglarea lui).

Sursă bună de B-uri pentru dietele vegane. Pacienţii care aleg să slăbească urmand dietele vegetariene sau vegane au de multe ori deficite de B-uri în alimentaţie. Merele reprezinta o sursa de B2 şi B6, esenţiale în prevenirea dermatitei seboreice, a inflamaţiilor de la nivelul pielii, esenţiale în metabolismul energetic şi modularea activităţii hormonilor steroizi.

Sursă de sănătate.Conţinutul  de vitamina C din măr îl face o sursă de protecţie împotriva infecţiilor. Această proprietate, dar şi  numărul mic de calorii, îl face indicat persoanelor care sunt la dietă.

Rezervă de energie pentru antrenamentele fizice. „Merele conţin carbohidrati cu absorbţie rapidă, care ajută masa musculară în timpul antrenamentelor şi oferă mai multă rezistenţă. De aceea,  o gustare cu măr poate fi benefică înaintea mersului la sală’’, mai spune medicul nutriţionist Mihaela Posea.

Beneficii pentru copii

Sursă de fibre, vitamina C, precum şi alte vitamine şi minerale. „Copiii au nevoie de o alimentaţie bogată în vitamine, minerale şi fibre. Merele reprezintă o sursă comodă, accesibilă şi uşor acceptată de copii’’, susţine medicul nutriţionist Mihaela Posea.

Gust acrişor. Gustul dulce devine din ce în ce mai pregnant în preferinţele copiilor. Este important să îi învăţăm cu gusturi diferite, iar merele acrişoare ne pot ajuta.

Culori variate. Recomandăm mereu părinţilor să înveţe copiii cu diversitatea, asta când vine vorba de aspectul mâncării. Merele au avantajul de a fi disponibile în diferite culori şi pot să fie folosite în desenele de gustări cu bărcuţe, buburuze, fluturaşi sau maşinuţe.

Posibilitatea de a îl mânca cules din pom. „Vedem din ce în ce mai multi copii care nu ştiu cum arată fructele şi legumele, nu ştiu în ce sezon se coc, nu ştiu sub ce formă cresc şi nu au cules niciodată un fruct cu mâna lor. Este foarte important să învăţam copiii despre provenienţa fructelor şi legumelor, iar merele sunt un exemplu de fructe ce pot fi culese chiar de copii într-o vacanţă la bunici sau la munte”, mai spune specialistul.

Învaţă copiii cu mestecatul şi antrenează maxilarele. Alimentaţia modernă se bazează pe preparate din ce în ce mai moi şi fără fibre. De asemenea, copiii au în alimentaţie foarte multe lucruri moi, mese sub formă de supe creme sau piure. Merele îi ajută să înveţe să mestece şi le antrenează maxilarele.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Anemie: alimente indicate
Anemie: alimente indicate
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”