Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV

Dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriţionist, care a slăbit 104 kilograme explică impactul obezităţii asupra psihicului, dar şi importanţa slăbirii până la greutatea optimă.
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV

Trăim într-un mediu care ne predispune la obezitate, spun toţi specialiştii în nutriţie. Deşi vorbim despre una dintre cele mai bune perioade din istoria omenirii, cu abundenţă alimentară, aceasta are şi un revers periculos: tot mai mulţi ne îngrăşăm repede din combinaţia fatală de mâncăruri hipercalorice, consumate în exces, şi sedentarism.

În cele mai multe cazuri, obezitatea se instalează după ani buni de excese alimentare. Iar revenirea la greutatea optimă este un proces lung, presărat cu momente dificile. E nevoie de multă voinţă şi de rezistenţă la stresul dietelor hipocalorice pentru a scăpa de obezitate. Dr. Florin Ioan Bălănică este medicul care reuşit să slăbească 104 kilograme, iar astăzi, le vine în ajutor celor care se confruntă cu obezitatea. Ce l-a motivat, cum a reuşit şi mai ales cum vede obezitatea ca specialist în nutriţie, detaliază în interviul care urmează!

CSÎD: Care este impactul psihologic al obezităţii?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Impactul este unul serios, atât personal – la nivelul individului, cât şi la nivelul comunităţii – social. Din punctul de vedere al individului, putem discuta despre dezechilibre emoţionale, stimă de sine scazută, lipsă de încredere, integrare socială dificilă şi patologii de tipul “fat related diseases”. Grăsimea în exces este o boală, iar consecinţele sunt bolile omului modern, cum ar fi obezitatea, sindromul metabolic, diabetul şi hipertensiunea arterială.

Obezul se integrează greu social şi este “costisitor”pentru sistem. Din practica clinică, vă spun că majoritatea obezilor, iar aici mă refer la un procent de 99%, experimentează diferite patologii emoţionale, care sunt la nivelul de adresare către psiholog, sau chiar psihiatru. Totodată, obezul este mai puţin productiv, întrucât are o putere de concentrare mai mică, oboseşte mai repede, este mai puţin comunicativ, se integrează mai greu şi de aici eficienţa lui redusă.

CSÎD: Cât de mult contează astăzi aspectul sănătos, îngrijit în carieră?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Aspectul contează, indiferent ce spun unii şi altii. În orice meserie, contează cum arăţi, cum te comporţi, acest lucru facilitând reacţia potrivită a celor din jur. Un aspect sănătos înseamnă eficienţă, absenteism scăzut, profitabil pentru angajator. Comunicarea în cadrul unei companii şi buna colegialitate contează. Nu trebuie să-l placi pe colegul tău pentru a lucra bine cu el, dar este mai bine dacă îl placi. Întâlnesc frecvent în clinică obezi tineri cu diferite situaţii delicate de integrare în carieră. Scăderea în greutate reprezintă singura soluţie. Astfel, persoana respectivă nu va mai face notă discordantă, nu mai este diferit de ceilalţi, în sensul negativ al lucrurilor.

Obezitatea şi reacţia celor din jur

CSÎD: Te-ai confruntat vreodată cu episoade de respingere socială când te confruntai cu obezitatea?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Niciodată în perioada de adult obez, dar acest lucru datorită faptului că întotdeauna, am avut o stimă de sine foarte bună şi am ocupat funcţii de conducere datorită abilităţilor mele manageriale. Situaţiile neplăcute fac parte din copilăria mea de copil obez, crescut de bunici în spiritul “mâncatului tot din farfurie”.

Aspectul diferit, hainele largi, imposibilitatea de a face sport, de a alerga la fel ca şi ceilalţi copii, nu sunt uşor de digerat de un copil de 10-11 ani. Eram ultimul ales în echipa de fotbal sau baschet, nu eram preferat pentru petrecerile de copii, iar atunci când am început să fiu interesat de fete, respingerea a fost greu, foarte greu de digerat.

CSÎD: Care au fost cele mai grele momente de-a lungul procesului de slăbire?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Îmi amintesc fiecare zi din cele 8 luni in care am scazut 104 kg! Momentele grele cred ca au fost 5:

– decizia de a face primul pas, motivat fiind de copiii mei; fără motivaţie, nu există progres şi nici performanţă în niciun domeniu;
– prima lună în care am pierdut 14 kg, dar îmi era foarte foame, iar soluţia găsită nu era cea potrivită pentru mine;
– mesele, faptul ca eram foarte ocupat şi nu-mi era uşor să mă organizez, 3 mese principale şi 2 gustări, găsirea timpului pentru masa, prepararea mesei etc.;

– viaţa socială, momentele în care îmi făcea plăcere să socializez, eram obligat să socializez, nu erau deloc simple pentru că ceilalţi nu aveau reguli sau limite, iar eu aveam şi nu voiam să fac notă discordantă;
– dupa ce am slăbit, în primele 2-3 luni, am reînceput să iau în greutate, eram disperat, mă gandeam că voi ajunge din nou la 204 kg! Aşa a apărut perioada de stabilizare a metodei mele, #MetodaDrBalanica.

CSÎD: Care au fost factorii care te-au motivat în procesul de slăbire?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Nimic nu m-a oprit până când am ajuns la 104 kg! Nimic! Motivaţia au reprezentat-o copiii mei, iar familia mi-a fost alături, fără ajutorul lor nu aş fi reuşit. Motivaţia este cheia, iar aceasta poate fi orice, daca sunt sănătatea şi aspectul, am câştigat.

CSÎD: Se ştie că dulciurile sunt droguri pentru creier. Cum ai gestionat pofta de dulce?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Studii serioase au arătat că zahărul este un drog mai puternic chiar şi decât cocaina! Nu am avut poftă de dulce, obezitatea am experimentat-o din cauza cantităţilor de mâncare consumate la ore nepotrivite, din cauza faptului că nu reuşeam să fac managementul stresului acelui moment din viata mea. Dar în metoda mea, există un program de management al poftei de dulce, aceasta fiind o realitate. Creierul funcţionează cu glucoză, iar nevoia de dulce are origini fiziologice. De aici şi până la consumul actual de zahar este cale lungă. Mediul în care trăim este obezogen şi predispune la boală, din păcate.

Obezitatea şi bolile asociate

CSÎD: Cum e pentru un bărbat să se confrunte cu obezitatea? Ce probleme asociate apar?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Nu e uşor nici pentru bărbaţi, dar nici pentru femei. ‘’Bărbaţii trebuie să fie mari, solizi”, sună o cutumă socială mai mult sau mai puţin românească. Dar pot fi mari, nu graşi! Eu nu am avut probleme de sănătate, mă dureau când şi când articulaţiile, dar înotam în fiecare dimineaţă 90 de bazine. Din experienţă clinică, vă spun însă că persoanele obeze experimentează patologii osteoarticulare, diabet, hipertensiune arterială, boală de reflux, dislipidemie, tulburări de dinamică sexuală, infertilitate şi chiar 13 forme de boli oncologice.

CSÎD: Avem atâtea diete, metode, sfaturi şi totuşi obezitatea este în creştere. Cum explici?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Foarte adevărat, atât în Romănia cât şi în lume, avem nutriţionişti şi consultanţi în nutriţie, sport la fiecare colţ de stradă. Cu toate acestea, obezitatea este în creştere, atât din punct de vedere al adultului, cât şi al copilului. Situaţia este îngrijorătoare în România, iar acest lucru, vi-l spun din experienţă clinică de peste 20 de ani, deşi nu avem statistici serioase în ţară.

Mediul este unul nepotrivit în toată lumea, mediul este obezogen, de la ofertele pentru mâncare la porţiile uriase în creştere în toată lumea, la asocierile din farfurie şi la obiceiurile omului modern. Cheia nu stă în mâncare, ci în motivaţie şi în “patients approach”, în găsirea modalităţii de a face, de a porni şi mai apoi de a găsi modul optim de viaţă. Focusul pe motivaţii punctuale, cum ar fi a încăpea în rochia de revelion sau un costum şi dietele sunt cauza obezităţii, toate acestea dezvoltate într-un mediu care favorizează şi încurajează boala.

Sfaturi pentru pacienţii cu obezitate

CSÎD: Ce cazuri de obezitate aţi evaluat şi tratat în 2019?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Majoritatea cazurilor care se adresează clinicii noastre este reprezentată de persoanele cu obezitate şi diversele patologii asociate, dislipidemii, ficat gras, diabet, hipertensiune arterială. Ne ocupăm de aproximativ 2 500 – 3000 de cazuri pe an, din momentul în care am structurat metoda mea, #MetodaDrBalanica, pentru prevenţie, terapie şi managementul greutăţii. Participăm anual la congrese internaţionale unde prezentăm rezultatele pacienţilor noştri, pentru că îmi doresc mereu să mă perfecţionez.

Cele mai dificile cazuri sunt cele ale pacienţilor cu patologii asociate, cum ar fi dislipidemie, hiperuricemie, diabet, hipertensiune arterială. Dar noi tratăm fiecare persoană individual şi holistic, personalizat, pentru că nu există numai boli – acestea sunt convenţii medicale, există doar experimentarea unor simptome din cauza unui mod de viaţă nepotrivit bazei genetice. Vedem din ce în ce mai mulţi copii care ajung în clinica noastră cu patologii osteoarticulare legate de obezitate.

CSÎD: Ce îi sfătuieşti la început de an pe toţi cei care se confruntă cu kilogramele în plus sau obezitatea?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Întotdeauna, gândim noul an ca un început, cu obiective care trebuie să fie realizabile. Tot ce contează este continuitatea şi nu dietele, modul de viaţă şi nu restricţiile. Dragii mei, modul de viaţă este cea mai eficientă, modernă, dar şi clasica pilulă pentru a preveni şi pentru a trata. Nu căutaţi soluţia în lucruri scumpe şi sofisticate, soluţia este chiar lângă noi, suntem chiar noi, prin modul în care alegem să trăim viaţa.

CSÎD: Crezi că oferta hainelor XXL încurajează cumva obezitatea?

Dr. Florin Ioan Bălănică: În fapt, singurul lucru care mă deranja cât eram gras era greutatea de a-mi găsi haine potrivite şi de a încăpea în ele. Îmi făceam haine pe comandă, nu mă simţeam bine când trebuia să socializez, iar costumele erau pe comandă. Cumparam şi eu de la un magazin pentru “graşi şi grăsuţi”, ele există pentru că trebuie totuşi să acopere o nevoie a oamenilor.

Dacă n-ar exista obezi, n-ar exista nici magazine pentru această categorie de populaţie. Este dificil să ne gândim la o eradicare a obezităţii, societatea nu îşi doreşte acest lucru, iar din perspective românească, o populaţie fără educaţie pentru sănătate a fost lăsată să aleagă şi a ales împotriva intereselor ei.

CSÎD: Există până la urmă obez şi sănătos?

Dr. Florin Ioan Bălănică: Nu, nu există! Cum nu există neapărat slab şi sănătos! Există obezi funcţionali, adică obezi care fac mişcare sunt flexibili şi au parametrii biologici în echilibru, dar obezitatea în sine este o boală. Sănătatea înseamnă diferit pentru fiecare dintre noi, iar ideea de sănătate ţine de înţelegere şi de nivelul de educaţie. Grăsimea în exces nu este nici semn de nivel social şi nici de bunăstare, este doar boala ambalată în justificări şi explicaţii ale neputinţei de schimbare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Florin Ioan Bălănică - Medic primar Endocrinologie
Dr. Florin Ioan Bălănică a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din Bucureșți, are peste 22 de ani de experiență medicală, pornind de la o metodă proprie înregistrată și certificată internațional, care are în centru intervenția nutriționala în tratamentul bolilor ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”