Dieta Budwig: ce este, riscuri și beneficii

Dieta Budwig este un plan alimentar destul de restrictiv, care presupune consum zilnic de brânză cottage și ulei din semințe de in.
  • Publicat:
Dieta Budwig: ce este, riscuri și beneficii
Dieta Budwig

Dieta Budwig este de cele mai multe ori folosită ca alternativă de tratament pentru cancer, deoarece implică numeroase modificări în alimentație menite să încetinească răspândirea celulelor canceroase în organism. Bineînțeles, această dietă este una controversată, deoarece nu există cercetări științifice care să o susțină. Așadar, aflăm care sunt potențialele beneficii și efecte adverse ale acestei diete, în special în combaterea cancerului.

Ce este dieta Budwig?

Dieta Budwig a fost concepută în anii 1950 de cercetătorul german Dr. Johanna Budwig, cu intenția de a îmbunătăți funcționarea celulelor și reducerea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Planul alimentar implică consumul mai multor porții de brânză cottage și ulei din semințe de in pe zi, alături de alte alimente precum fructe și legume.

Între timp, elimină complet zahărul adăugat, cerealele rafinate, carnea proceată și alte alimente procesate. Deși această dietă a fost concepută pentru prevenirea cancerului, totodată îmbunătățește anumite aspecte ale sănătății precum, imunitatea, artrita și sănătatea inimii.

Cum funcționează diet Budwig?

Potrivit cercetătorului Budwig, consumul în cantități mari de grăsimi polinesaturare din alimente precum ulei din semințe de in și brânză cottage ajută la încetinirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Persoanele care urmează această dietă mănâncă un amestec de brânză cottage, semințe de in și miere de mai multe ori pe zi.

Mai exact, este recomandat să consumi cel puțin 60ml de ulei din semințe de in, 113 grame de bârnză cottage pe zi și o cantitate mică de miere. Acest amestec trebuie să fie proaspăt preparat și consumat în 20 de minute. De asemenea, se recomandă alimente bogate în fibre, precum fructele și legumele. Se renunță complet la zahărul adăugat, cerealele rafinate și alimentele procesate. Se stă cel puțin 20 de minute pe zi afară, pentru a stimula sistemul imunitar să crească nivelul de vitamină D din organism.

Se presupune că trebuie să urmezi această dietă cel puțin cinci ani pentru a maximiza potențialele beneficii.

Dieta Budwig: beneficii pentru sănătate

Dieta Budwig prioritizează consumul de alimente neprocesate precum fructele și legumele, care sunt bogate în nutrienți importanți ca vitamine, minerale și antioxidanți. Unele cercetări asociază creșterea consumului de fructe și legume cu un risc scăzut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Deși studiile nu au fost făcuta asupra amestecului pe care îl presupune dieta Budwig, testele și cercetările pe animale au indicat că uleiul de semințe de in conține proprietăți care luptă împotriva cancerului. De asemenea, uleiul de semințe de in este bogat în acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii.  Aceștia ajută la reducerea inflamațiilor, scăderea tensiunii arteriale și protejarea inimii împotriva anumitor boli.

Riscuri ale dietei Budwig

Trebuie să iei în calcul faptul că această dietă poate avea numeroase riscuri. În primul rând, cercetările sunt limitate, așadar este greu să determinăm dacă acest plan alimentar are vreun efect asupra cancerului. Mai apoi, apare deficitul de anumiți nutrienți. Fiind o dietă restrictivă, elimină multe grupe alimentare. Această dietă conține cantități mari de ulei de semințe de in. În cazul anumitor persoane, acestea pot provoca probleme digestive și diaree.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân