Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Câtă sare conţine o pizza congelată? Răspuns: multă!

Cine se recunoaşte în scenariul următor, mâna sus! Vii acasă după 12 ore de muncă, deschizi frigiderul şi constaţi că bate vântul prin el.

Ai două opţiuni: fie comanzi pizza şi aştepţi curierul să vină cu ea aburind (în cazul fericit), fie dai o fugă la cel mai apropiat supermarket şi cumperi două cutii de pizza congelate, te întorci acasă, le laşi 5 minute la microunde şi te bucuri de ele în faţa televizorului. Poate nu ţi se întâmplă asta zilnic, dar cu siguranţă măcar o dată ţi s-a întâmplat ori una, ori alta, ori ambele.

Pizza este, probabil, cel mai răspândit aliment fast-food (termen englezesc internaţionalizat care indică alimentele preparate repede şi alimentaţia rapidă), cel puţin în Europa şi America de Nord.

Ea a constituit şi constituie alimentul agreat lejer de aproape orice consumator al planetei. De altfel, peste tot în lume s-au produs modificări în ceea ce priveşte realizarea pizzei, atât în ce priveşte forma, cât şi ingredientele şi tehnologia.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 16 tipuri de pizza congelată în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora.

81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din ţări ca Germania, Franţa şi Polonia! Însă asta nu e neapărat un lucru rău. Mai dubios este ceea ce conţine această pizza congelată: untură de porc, caramel, aromă de fum, glutamat monosodic şi sare cu duiumul.

La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

Cuprins
Analiza informaţiilor nutriţionale
Identificarea substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari
Identificarea unei alternative la pizza industrială
sus

Analiza informaţiilor nutriţionale

Obiectul analizei acestei secţiuni l-au constituit substanţele cu rol energetic, adică lipidele, glucidele şi proteinele, dar şi conţinutul de sare din acest preparat congelat.

Valoarea energetică ce se obţine prin metabolizarea unei  pizza variază între 633 kcal şi 1037 kcal. Conform datelor furnizate de Societatea de Nutriţie din România, un copil cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani are nevoie zilnic de 2490 kcal.

În situaţia în care ar consuma o pizza, ar asimila aproape jumătate din necesarul de energie pentru o zi, fapt ce poate duce la depăşirea cu mult a necesarului de calorii pentru o zi, având în vedere şi aportul energetic de la celelalte mese din timpul zilei.

În felul acesta se explică statistica îngrijorătoare cu privire la valoarea ridicată a colesterolului în randul copiilor: unul din 25 de copii din România are colesterolul ridicat, faţă de media europeană unde numai unul din 200 de copii are valoarea colesterolului ridicat.

Totodată, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă.

Conţinutul de carbohidraţi per pizza variază între 43 grame şi 112,2 grame, în timp ce cantitatea de zahăr adăugat variază între 12,07 şi 22,44 grame.

Conţinutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variază între 0,86 grame şi 1,33 grame. O porţie de pizza, adică 150 de grame, conţine până la 2,3 grame de sare!

Greutatea netă a unei pizza variază între 300 grame şi 440 grame. Deci, dacă vom consuma o pizza, putem asimila între 3,35 grame sare şi 5,85 grame sare. 

Excesul de sare şi grăsimi, cauză a numeroase boli

Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare şi au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură şi cu alte afecţiuni agravate de retenţia de apă provocată de sare: insuficienţă cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecţiuni ale rinichilor şi litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care şi-l procură dintr-o linguriţă rasă de sare.

Cantitatea de lipide per pizza variază între 20,7 grame şi 49,4 grame, iar conţinutul de acizi graşi saturaţi dintr-o pizza variază între 5,85 grame şi 17 grame. Numeroase studii realizate în instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân.

Cantitatea de proteine per pizza variază între 19,4 grame şi 38 grame.

În concluzie, pizza este un produs hipercaloric şi hipersodic!

sus

Identificarea substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari

În cele 16 sortimente de pizza analizate s-au identificat următoarele categorii de substanţe chimice şi aditivi alimentari, după cum urmează: aromă de fum, arome, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfaţi, trifosafaţi, difosfaţi, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu şi acetat de sodiu.

În ceea ce priveşte prezenţa aditivilor de mai sus în sortimentele de pizza analizate, situaţia se prezintă astfel:

81% din sortimentele de pizza analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 15 aditivi alimentari;

63% din sortimentele de pizza  analizate conţin nitrit de sodiu;

44% din sortimentele de pizza analizate conţin fosfaţi (difosfaţi, trifosfaţi şi polifosfaţi);

44% din sortimentele de pizza analizate conţin ascorbat de sodiu;

38% din sortimentele de pizza analizate conţin acid ascorbic;

25% din sortimentele de pizza analizate conţin eritorbat de sodiu;

19% din sortimentele de pizza analizate conţin aroma de fum;

13% din sortimentele de pizza analizate conţin coşenilă;

13% din sortimentele de pizza analizate conţin glutamat monosodic;

13% din sortimentele de pizza analizate conţin sorbat de potasiu;

E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coşenila.

E202 – Sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman.

E250 – Nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri şi preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos în urma interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis.

E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obţinut din glucoză şi care, în cantităţi mari, poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi duce la formarea calculilor la rinichi.

E452 – Polifosfaţii pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale şi creşterea valorii colesterolului. Polifosfaţii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, favorizând apariţia osteoporozei.

E621- Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

Aromă de fum – produs obţinut prin fracţionarea şi purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracţii primare de gudron şi/sau arome de fum derivate.

Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul şi/sau gustul.

sus

Identificarea unei alternative la pizza industrială

Se poate face pizza sănătoasă acasă?

Şi la această întrebare, răspunsul este afirmativ. Cu câteva condiţii: să avem minime posibilităţi pentru prepararea hranei – o bucătărie, un cuptor, un frigider, câteva ustensile, voinţă şi minime abilităţi practice absolut necesare.

O primă etapă presupune informarea, mult facilitată de mulţimea informaţiilor. Mai trebuie învăţate câteva lucruri despre achiziţia materiilor prime sigure, neviciate, adică recunoaşterea semnelor de nesiguranţă, înţelegerea informaţiilor de pe etichete, cunoaşterea câtorva cerinţe de păstrare şi folosire a materiilor prime alimentare şi a alimentelor.

Pentru că toate produsele alimentare industriale conţin mari cantităţi de aditivi, putem prepara unele din acestea: dacă nu avem cum prepara singuri făina, vom merge în magazin să cumpărăm făină integrală, dar un suc de roşii adevărat putem prepara din roşii proaspete. La fel procedăm cu celelalte ingrediente: nu putem prepara uleiul pe care îl dorim, dar o brânză adevărată putem alege.

Tot de noi depinde achiţionarea de fructe şi legume proaspete (dacă nu am ştiut, putem afla şi reţine că legumele şi fructele proaspete aduse din alte ţări sunt aproape fără excepţie tratate chimic sau radiologic să reziste mai mult timp) şi sunt transportate la frig (prilej cu care îşi pierd mare parte din caracteristicile valoroase – dulceaţa, aroma, gustul etc.).

Conţinutul de sare, care este totdeauna mare în alimentele realizate industrial, pentru a le spori conservabilitatea, poate fi administrat limitat la gustul nostru ori la rigorile pe care trebuie să le  respectăm când avem o afecţiune a sănătăţii care ne prescrie consumul de sare.

De asemenea, conţinutul de zahăr (trebuie ştiut că aproape nu există produs alimentar din oferta contemporană care să nu aibă zahăr adăugat) poate fi bine controlat când preparăm pizza în casă.

Citește și:
Pizza: 6 mituri demontate despre acest deliciu!
Cum se prepară blatul de pizza perfect?
Cât de dăunător poate fi un meniu cu pizza şi paste?


Exclusiv Online - 25.10.2016
Citește pe descopera.ro
Stă ÎNCLINAT de aproape 1.000 de ani fără să cadă! A rezistat la sute de cutremure majore, iar MUSSOLINI a încercat să îl dărâme. Marele MISTER al Turnului din Pisa a fost ELUCIDAT. De ce nu stă vertical şi de ce nu se prăbuşeşte Stă ÎNCLINAT de aproape 1.000 de ani fără să cadă! A rezistat la...
Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI în dormitor Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

În jurul dumneavoastră au loc schimbări al căror motiv vă scapă şi s-ar putea ca apropiaţii să se poarte într-un mod bizar, ceea ce vă va surprinde. În dragoste s-ar putea să nu fiţi prea...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt extrem de usturătoare ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt...
Cum poţi câştiga un bonus de câteva...
Deficit MAJOR de personal. Joburi pentru...
BusinessMagazin.ro
Ce se intampla cu seful Mafiei Rusesti. E ultimul supravietuitor din vechea garda sovietica Ce se intampla cu seful Mafiei Rusesti....
Ce AVERE are Dan Barna, omul care poate...
Cel mai MARE oraş din România are mai...
Mediafax.ro
Kilometri cubi de MAGMĂ clocotesc sub Lacul Sfânta Ana. AVERTISMENTUL transmis de cercetători Kilometri cubi de MAGMĂ clocotesc sub Lacul...
Veşti bune pentru cei care vor să intre...
INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show. Gabriela...
Gandul.info
Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în România scapă de sub control. Legea care l-ar putea combate aşteaptă de o jumătate de an pe biroul preşedintelui Klaus Iohannis / Suntem deja pe locul 3 la nivel european în clasamentul ruşinos Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în...
Suntem condamnaţi la dispariţie? Este...
Doi tineri au plecat în vacanţă şi şi-au...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Dan Alexa, amantul Prodancei! Antrenorul bătut spune adevărul după scandal! Reacţie furioasă Dan Alexa, amantul Prodancei! Antrenorul...
Dialogul secret dintre Ion Ţiriac şi Gabriela...
De ce NU a stat noul iubit al Simonei Halep...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria în timp? [VIDEO] Detaliul BIZAR care apare într-un clip...
Hackerii pot modifică notele de la BAC...
Liang Hua, chariman Huawei: „Nu am decis...
ProMotor.ro
CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la maşini cu TELEFONUL. Doar un minut durează - VIDEO CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la...
Declaraţia CONTROVERSATĂ a lui Clarkson...
Maşini de lux în Coreea de Nord. Este...
Descopera.ro
Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI în dormitor Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care...
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ...
Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta...
ULTIMA ORĂ
Permis de şofer eliberat în anul 1971 de Republica Socialistă România. E HALUCINANT ce le-a spus poliţiştilor

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.