Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Cât de sănătos este consumul de ulei de peşte şi Omega-3 din peşte?

Uleiurile de peşte provin din ţesuturile peştelui gras, cunoscut deopotrivă sub numele de peşte uleios cum ar fi păstrăvul, macroul, tonul, heringul, sardinele şi somonul.

Uleiurile de peşte captează atenţia nutriţioniştilor şi a profesioniştilor în domeniul sănătăţii datorită celor două ingrediente principale: acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA), ambele făcând parte din acizii graşi Omega-3.

Fileurile de peşte gras conţin până la 30% ulei, procent ce poate varia. Pe de altă parte, peştele alb conţine concentraţii mari de ulei doar în ficat, per total având mult mai puţin ulei faţă de peştele gras. În afara acizilor graşi Omega-3, peştii uleioşi sunt surse preţioase de vitamina A şi D. Asemeni peştelui gras, peştele alb conţine aceşti nutrienţi, dar într-o concentraţie mult mai mică.

De cele mai multe ori, experţii în domeniul sănătăţii spun că beneficiile peştilor uleioşi sunt mult superioare peştelui alb . Cu toate acestea, recomandările experţilor  nu au fost niciodată dovedite ştiinţific într un mod convingător, prin studii realizate pe o populaţie numeroasă.

Multe autorităţi din domeniul sănătăţii din toată lumea sfătuiesc oamenii ori să consume din abundenţă peştele uleios, ori să aleagă varianta suplimentelor alimentare, datorită presupuselor beneficii aduse sănătăţii. Studiile din ultimii zece ani au avut rezultate diverse privind beneficiile aportului alimentar de peşte uleios.

Ce reprezintă acizii graşi Omega-3?

Acizii graşi Omega 3 sunt tipuri de grăsimi întâlnite frecvent în plante şi în uleiurile de natură marină. Există două tipuri care sunt prezente din abundenţă în peştele gras:

 • Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un acid gras Omega 3 ce se gaseşte în peştele gras. Când vorbim despre acizii graşi Omega 3 din peşte, ne referim de cele mai multe ori la acidul eicosapentaenoic.

Peştii nu produc acest acid, obţinându l din algele pe care le consumă.

 • Acidul docosahexaenoic (DHA) este un acid gras Omega 3, ce reprezintă un element component important al retinei, spermei şi cortexului cerebral.

40% din acizii graşi polinesaturaţi din creier sunt compuşi din acidul docosahexaenoic. Acesta constituie  60% din acizii graşi polinesaturaţi prezenţi în retină. Jumătate din greutatea membranei plasmatice a neuronilor este alcătuită din acest acid. De asemenea, laptele matern este bogat în acid docosahexaenoic.

Cât de adevărate sunt însă afirmaţiile privitoare la beneficiile uleiului de peşte?

În ultimii zece ani s au efectuat zeci de studii privind uleiurile de peşte şi cele Omega 3. Unele dintre aceste studii au respins aceste beneficii ale uleiului de peşte, în timp ce altele le au confirmat.

Se spune că aceste uleiuri de peşte au numeroase beneficii asupra sănătăţii dacă sunt incluse într-o dietă, aceste beneficii incluzând:

- Posibilitatea de a ajuta persoanele ce sufera de scleroză multiplă - Cu toate acestea, un studiu efectuat de cercetătorii Spitalului Universitar din Bergen, Norvegia în aprilie 2012, a arătat că acizii graşi Omega 3 nu ajută persoanele cu scleroză multiplă.

- Cancerul de prostată - Un studiu a arătat că uleiurile de peşte reduc riscul de dezvoltare a cancerului  de prostată la bărbaţi, dacă aceştia urmeză o dietă săracă în grăsimi, în timp ce alt studiu a legat nivelul ridicat al acizilor graşi Omega 3 de un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată agresiv.

Dar un alt studiu publicat în «Journal of the National Cancer Institute» a arătat că uleiurile de peşte Omega 3 cresc riscul dezvoltării cancerului de prostată.
Autorii studiului, angajaţi ai Centrului de Cercetare pentru Cancer ” Fred Hutchinson” au declarat că aportul mare de uleiuri de peşte asociat cu o concentraţie mare de Omega-3 în sânge la bărbaţi creşte riscul apariţiei cancerului de prostată. Cel mai mic risc pentru a dezvolta cancer de prostată a avut grupul cu o concentraţie de 3,2 % de acizi graşi omega-3 în sânge, comparativ cu 5,7%  în grupul de risc ridicat.

- Depresia post natală – Uleiurile de peşte protejează împotriva depresiei postpartum – Dr.Michelle Price Judge de la Şcoala de Asistente a Universităţii din Connecticut a declarat după efectuarea unui studiu în 2011 : « Consumul de acid docosahexaenoic în timpul sarcinii, în cazul în care acesta este obţinut doar prin mâncare, are potenţialul de a scădea simptomele depresiei postpartum ».

- Beneficii pentru sănătatea mintală - Uleiurile de peşte ajută adolescenţii cu probleme comportamentale, mai ales pe cei cu ADHD.

- Beneficii pentru memorie - Cercetătorii au raportat în ediţia din octombrie 2012 a ziarului PLOS One că memoria de lucru se poate îmbunătăţi în cazul adulţilor tineri sănătoşi, dacă aceştia îşi măresc aportul de acizi graşi Omega 3.

- Protecţia împotriva bolii Alzheimer - De mulţi ani s-a afirmat că aportul de ulei de peşte regulat ar ajuta la prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer. Cu toate acestea, un studiu major publicat în 2010 în JAMA (Journal of the American Medical Association) a descoperit că uleiurile de peşte şi un tratament placebo nu aduc nicio schimbare în prevenirea bolii Alzheimer.

- Protecţia împotriva pierderii premature a  vederii – Cercetătorii canadieni au declarat pentru gazeta « Investigative Ophthalmology & Visual Science » că un aport alimentar adecvat de acid docosahexaenoic protejează oamenii de a şi pierde vederea, odată cu îmbatrânirea.

- Beneficii aduse fetuşilor - Consumul de uleiuri Omega 3 ajută la dezvoltarea funcţiilor cognitive şi motorii ale fetusului. Cercetătorii de la Universitatea Laval Laval au descoperit că acizii graşi Omega 3 consumaţi de mame în ultimele trei luni ale sarcinii au îmbunătăţit funcţiile senzoriale, cognitive şi motorii ale fetusului.

Alte studii privitoare la beneficiile uleiului de peşte

- Studiile arată că uleiul Omega 3 nu combate declinul cognitiv. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Iowa a sugerat că nivelul crescut al uleiului Omega 3 nu aduce beneficii împotriva scăderii funcţiilor cognitive în cazul femeilor în vârstă.

- Uleiurile Omega 3 protejează inima de stresul mental. Un studiu publicat în « American Journal of  Physiology» a arătat că persoanele care consumă suplimente alimentare cu ulei de peşte, pe o perioadă mai lungă de o lună, au experimentat mai puţin stres mental în măsurătorile sănătăţii cardiovasculare, decât cei care nu le au consumat.

- Uleiul de peşte cu Omega 3 ar putea reduce frecvenţa crizelor la pacienţii epileptici. Un nou studiu pretinde că pacienţii cu epilepsie şi-ar putea reduce crizele convulsive prin consumul de mici doze de Omega 3 din uleiul de peşte, în fiecare zi.
Echipa de cercetare a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii California Los Angeles declară că descoperirile proprii pot fi de ajutor persoanelor bolnave de epilepsie care nu mai răspund la tratamentul medicamentos. Aceştia şi au publicat descoperirile în “ Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry”.

Suplimentele alimentare ce conţin ulei de peşte oferă beneficii sănătăţii inimii?

Experţi şi membrii ai publicului larg consideră că un consum mare de uleiuri de peşte Omega 3 oferă beneficii inimii. Cu toate acestea, studiile asupra uleiului de peşte au avut rezultate diferite în privinţa beneficiilor aduse sănătăţii inimii.

Nu au descoperit beneficii pentru sănătatea inimii: O recenzie a peste 20 de studii publicată în  „ JAMA ”( Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane) care a implicat un număr de aproape 70,000 de persoane, a avut un rezultat surprinzător, descoperind că nu există dovezi convingătoare pentru a lega suplimentele alimentare ce conţin ulei de peşte cu un risc mai scăzut de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces timpuriu.

Atestă beneficiile aduse inimii: Pe de altă parte, un studiu din 2011, efectuat de cercetătorii Universităţii Tehnologice Michigan, a arătat că aportul de ulei de peşte poate îmbunătăţi circulaţia sângelui prin reducerea nivelului de trigliceride, şi deopotrivă încetineşte dezvoltarea plăcilor aterosclerotice.

Uleiurile de peşte ajută persoanele cu stenturi în artere. Conform unui studiu realizat în Varşovia pe 54 de pacienţi, cei cu stenturi cardiovasculare care au urmat un tratament cu două medicamente pentru subţierea sângelui (aspirină şi clopidogrel) şi au consumat acizi graşi Omega 3, s au dovedit a avea un risc mai scăzut de dezvoltare a unui atac de cord, în comparaţie cu cei care nu au consumat uleiurile de peşte.

Este rata scăzută a bolilor de inimă în Japonia datorată consumului de ulei de peşte?

Cercetători ai Facultăţii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Pittsburgh au decis să investigheze de ce rata bolilor de inimă în Japonia este mult mai scăzută faţă de Statele Unite, Canada, Europa de Vest şi Australia.
Aceştia au transmis prin “Journal of the American College of Cardiology” din aprilie 2008, că în Japonia, consumul de peşte bogat în Omega 3 este mult mai mare decât în alte naţiuni dezvoltate. Autorii articolului consideră că rata crescută a consumului de uleiuri de peşte în Japonia reprezintă un factor principal în numărul scăzut al bolilor de inimă.
Oamenii de ştiinţă au explicat faptul că diferenţa nu poate fi bazată pe factorul genetic. A treia şi a patra generaţie de japonezo americani au aceeiaşi sau chiar o rată mai mare de întărire a arterelor (ateroscleroza) în comparaţie cu restul populaţiei americane. Ateroscleroza reprezintă un factor major atunci când este vorba de bolile de inimă.

Autorul studiului, doctorul masterand Akira Sekikawa a declarat:
“Studiul efectuat de noi arată că nivelul crescut al acizilor graşi Omega 3 are proprietăţi puternice ce pot ajuta prevenirea acumulării de colesterol pe pereţii arterelor. În prezent, în Statele Unite, aportul de peşte de două ori pe săptămână este recomandat persoanelor sănătoase. Studiul nostru demonstreză că aportul crescut de peşte de către japonezi, poate avea efecte antiaterogene importante”.

Bărbaţii niponi adulţi consumă aproximativ 100 de grame de peşte în fiecare zi.

Care sunt alimentele bogate în acizi graşi Omega 3?

Următoarele alimente sunt bogate în acizi graşi Omega 3:

 • Peştele gras: hamsiile, heringul, sardinele, somonul, păstrăvul şi macroul
 • Seminţele de in
 • Seminţele de cânepă
 • Spirulina
 • Nucile
 • Ouăle
 • Seminţele de chia
 • Seminţele germinate de ridiche
 • Busuiocul proaspăt
 • Legumele cu frunze de culoare verde închis, precum spanacul
 • Tarhonul uscat


Sursa: medicalnewstoday.comCitește și:
Omega 3 - ia-ţi doza optimă de acizi graşi esenţiali pentru sănătate!
Controversa Omega 3 vs Omega 6
Consumă PEŞTE – te ajută să te menţii în formă!
Exclusiv Online - 18.03.2015 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice. ''Este de trei ori mai mare decât TROIA'' Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice....
Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un pact DIAVOLUL'' Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un...
Săgetător Săgetător 22 noiembrie - 20 decembrie

Este o lună ideală pentru a vă răsfăţa, fie la coafăr sau cosmetică. De asemenea, o vizită prin magazine vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi garderoba. O întâlnire neaşteptată provoacă...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
eMag te ajută să faci bani. Cum poţi să câştigi zeci de mii de lei prin eMag eMag te ajută să faci bani. Cum poţi...
Se vinde TOT! Cum puteţi cumpăra imobiliare...
S-a terminat cu cozile la stat şi cu aşteptatul...
BusinessMagazin.ro
Este una dintre cele mai bogate ţări din lume, dar are o IMENSĂ PROBLEMĂ SOCIALĂ. De ce au rămas peste 8 milioane de case goale Este una dintre cele mai bogate ţări din...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele...
Vrei sa iţi cumperi o MAŞINĂ IEFTINĂ?...
Mediafax.ro
Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă de 16 ani s-a sinucis pentru că nu mai suporta să fie hărţuită de două colege de şcoală Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă...
Orban a concediat consiliera care câştiga...
Ciocolata care creşte virilitatea, o „Viagra...
Gandul.info
Imagini VIDEO uluitoare! Poliţişti agresaţi în mijlocul nopţii în Capitală Imagini VIDEO uluitoare! Poliţişti agresaţi...
Au început controalele în trafic! Şoferii...
Cine este singurul miliardar în dolari...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Șocant: ce a ajuns să facă Sorina în America, la familia adoptivă! A fost filmată în timp ce fuma și mima scene obscene. Imagini revoltătoare cu fetița de etnie romă Șocant: ce a ajuns să facă Sorina în...
Cum arată acum Ioan Neculaie, fostul patron...
FOTO. CE IMAGINI: Oana Roman divorţează...
ApropoTv.ro
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Go4it.ro
Voia să îi facă o surpriză iubitului de ziua lui, dar o notificare de pe telefon a dat totul peste cap. „Nu vreau să mai aud de el” Voia să îi facă o surpriză iubitului...
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI...
Pericolul de pe birou. Îl folosesti zi...
ProMotor.ro
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA...
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit...
TIPA a alimentat şi s-a dus să plătească....
Descopera.ro
Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice. ''Este de trei ori mai mare decât TROIA'' Descoperirea SECOLULUI în România, după...
Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de...
Cel mai REVOLUŢIONAR proiect de infrastructură....
ULTIMA ORĂ
Fosta iubită a unui mare fotbalist român, în comă la spital, după ce a fost găsită pe liniile de cale ferată

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.