Alimente ce ajută creierul, pentru concentrare şi memorie

Există mai multe alimente care îţi pot ajuta creierul pentru concentrare şi memorie.
  • Publicat:
Alimente ce ajută creierul, pentru concentrare şi memorie

Cu toţii avem unele zile în care nu ne putem concentra suficient, iar unele alimente s-au dovedit eficiente în a îmbunătăţi capacitatea cognitivă a creierului, a proteja împotriva declinului asociat vârstei, încurajând focalizarea şi claritatea.

Iată deci care sunt alimentele care îţi pot ajuta creierul, pentru concentrare, memorie, dar reţine totuşi faptul că în timp ce anumiţi nutrienţi pot ajuta în mod specific funcţia creierului, trebuie să iei în considerare totalitatea alimentelor existente în dieta zilnică. 

1. Avocado

Avocado vonţine grăsimi sănătoase necesare creierului nostru şi vitaminele esenţiale K, B, C şi E, precum şi acid folic.

2. Afine

Bogate în antioxidanţi, vitaminele C, K şi fibre, afinele ar trebui consumate zilnic pentru a ne proteja contra stresului.

3. Ciocolată neagră

Ciocolata neagră, adică cea care are minim 70% cacao, conţine flavonoide care reduc riscul de accident vascular cerebral şi imbunatatesc circulaţia sangvină cerebrală.

4. Ou

Gălbenuşul de ou este bogat în cholină, un nutrient similar cu vitamina B cu rol esenţial în în funcţionarea şi structura creierului. 1 ou mare (50g) conţine în gălbenuşul său 147 mg colină.

Când consumi ouă, creierul foloseşte colină pentru a produce acetilcolina, un neurotransmiţător care poate fi important pentru menţinerea memoriei şi a comunicării între celulele creierului. Cercetătorii de la Universitatea Boston au urmărit obiceiurile alimentare a aproape 1400 de adulţi sănătoşi timp de 10 ani şi au constatat că aportul de colină este corelat pozitiv cu performanţe mai bune la anumite tipuri de teste de memorie.

5. Broccoli

Benefic pentru memorie, broccoli are multă vitamina K şi C şi cholină.

6. Rozmarin

Acidul carnosic din rozmarin ajută creierul contra neurodegenerării.

7. Turmenic

Acest condiment are proprietăţi antiinflamatoare, încetineşte degradarea neuronilor şi ajută la îmbunătăţirea memoriei. Consumat zilnic, turmenicul reduce riscul de Alzheimer.

8. Sfeclă roşie

Foarte bogată în antioxidanţi, sfecla este una dintre cele mai nutritive plante pentru creier.

9. Uleiul extra virgin de măsline

Uleiul extra virgin de măsline conţine polifenoli cu efect antioxidant ce au efecte benefice asupra deficitelor de învăţare şi de memorie specifice îmbătrânirii.

10. Usturoi

Conţinând compuşi cu rol antioxidant şi antiinflamatoriu, usturoiul ajută creierul făcându-l mai rezistent la stresul şi inflamaţia asociată bolilor neurologice şi îmbătrânirii.

11, Nuci

Nucile sunt pline de nutrienţi sănătoşi şi antiinflamatori şi sunt o sursă foarte bună de acid alpha-linolenic (ALA), adică ajută circulaţia fluxului sangvin, care, la rândul său, permite o oxigenare eficientă a creierului. 

12. Spanac

Spanacul este bogat în luteină antioxidantă, care ajută la protejarea împotriva declinului cognitiv. Un studiu realizat la Harvard Medical School a constatat că femeile ce au consumat mult spanac şi crucifere (broccoli şi conopidă) aveau o rată a declinului cognitive semnificativ mai mică, comparativ cu cele ce au consumat puţin.

Dar lista alimentelor benefice funcţionării creierului nu se opreşte aici, am mai putea adăuga Somonul, (deoarece conţine acizi graşi omega-3 benefice creierului, cu rol important in funcţiile cognitive), Salvia (care este un stimulent cunoscut pentru memorie şi se consideră ca ar putea proteja creierul împotriva anumitor procese care duc la apariţia bolii Alzheimer) şi multe altele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”