3 coloranţi alimentari de care NU trebuie să fugim

Trăim vremuri în care hipermarketurile par să se fi transformat în biblioteci - cumpărătorii preocupaţi de sănătate au început să lectureze, cu o tot mai mare atenţie, etichetele produselor pe care le vor în coş. Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce e aditiv e dăunător. Dovadă stau cei trei "aliaţi" alimentari de mai jos.
  • Publicat:
3 coloranţi alimentari de care NU trebuie să fugim

Trăim vremuri în care hipermarketurile par să se fi transformat în biblioteci – cumpărătorii preocupaţi de sănătate au început să lectureze, cu o tot mai mare atenţie, etichetele produselor pe care le vor în coş.

Un lucru demn de toată lauda, cu condiţia să fim extrem de bine informaţi şi să ştim exact ce trebuie evitat şi ce nu.

Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce e aditiv e dăunător. Dovadă stau cei trei „aliaţi” alimentari de mai jos. 

Pudra de roşcove

Pudra de roşcove – un fel de sosie pentru cacao, din moment ce îi poate ţine locul, cu succes, în preparate de genul iaurturilor, cerealelor, prăjiturilor, cremelor. Mai joacă şi un alt rol: extractul de roşcovă, cel botezat şi E 410 sau guma caruba, este utilizat ca agent de îngroşare şi nu apare pe lista E-urilor considerate periculoase, fiind 100% natural.

Cei care fac băuturi alcoolice, îngheţate, budinci, chiar şi produse din carne îl folosesc în acest proces. Roşcova – care arată ca nişte păstăi – este o sursă importantă de calciu şi, mai conţine şi fosfor, sodiu, potasiu, fier, mangan. Are un gust dulceag, motiv pentru care omenirea a şi folosit-o pe post de îndulcitor până la înlocuirea ei cu trestie ori sfeclă de zahăr.

Riboflavina

Riboflavina – cunoscută şi ca vitamina B2 sau ca E 101 este un colorant galben, natural. Se obţine din produsele care o conţin, adică din ficat, din ouă, germeni de grâu. Poate fi obţinută şi artificial.

Alte surse de riboflavibă sunt laptele, migdalele, carnea de pui şi vită, somonul, pâinea. Fără această vitamină din grupa B-urilor viaţa ne-ar fi mai grea – carenţa de riboflavină duce la probleme la tractul respirator, vascularizarea corneei, scăderea numărului de hematii, iritarea mucoaselor. Un risc mare de carenţă au alcoolicii, veganii şi anorexicii.

Cei care fac sport au nevoie de un consum mai mare de vitamina B2, cea care ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie.

Curcumina

Curcumina – este tot un colorant natural obţinut din planta Curcuma longa din care rezultă o pulbere galben-portocalie folosită apoi pentru colorarea unor alimente. Jeleuri, margarină, supe, fulgi de cartofi, pateuri – în toate putem întâlni acest aditiv.

Poate vă sună cunoscut numele ei de la turmeric – curcumina este ingredientul activ din turmeric, un condiment la mare preţ. Este extrem de lăudată pentru proprietăţile antioxidante, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene şi antifungice. Iar tot mai multe studii îi atribuie acum proprietăţi anticancerigene.

Aşadar, nu trebuie să vă îngrijoraţi, ci, mai degrabă, să vă bucuraţi când o găsiţi pe etichete botezată E 100.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Top 20 de alimente nerecomandate în post
Top 20 de alimente nerecomandate în post
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân