Proteina

Constituent esenţial al tuturor organisme­lor vii.

Proteinele sunt lanţuri foarte lungi de acizi aminaţi (lanţurile mai scurte sunt peptide) prinşi unii de alţii printr-o legătură chimică denumită legătură peptidică.

Proteinele au rol in constituirea de structuri de susţinere (membrană care înconjoară celulele, trama osoasă, colagenul etc.) si rol în diverse mecanisme fizio­logice(hormoni, anticorpi,enzime etc.).

Proteinele alimentelor sunt fragmentate în tubul digestiv în acizi aminaţi, acestia sunt absorbiţi în sânge si apoi ajung în celule, care se servesc de ele pentru a-şi elabora propriile proteine.

Proteinele animale  ce se gasesc in carne, peşte, ouă, produse lactate sunt cel mai bine echilibrate,  ele conţin toţi acizii aminaţi indispensabili în proporţie bună si usor digerabile. Proteinele vegetale de regasesc in legume, cereale, soia au valoarea nutritivă mică si nu contin toti acizii aminati si sunt mai greu digerabile.

O alimentaţie echilibrată trebuie să asocieze proteinele animale (cel puţin 50% din totalul proteinelor) şi proteine vegetale.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica