Proteina

Constituent esenţial al tuturor organisme­lor vii.

Proteinele sunt lanţuri foarte lungi de acizi aminaţi (lanţurile mai scurte sunt peptide) prinşi unii de alţii printr-o legătură chimică denumită legătură peptidică.

Proteinele au rol in constituirea de structuri de susţinere (membrană care înconjoară celulele, trama osoasă, colagenul etc.) si rol în diverse mecanisme fizio­logice(hormoni, anticorpi,enzime etc.).

Proteinele alimentelor sunt fragmentate în tubul digestiv în acizi aminaţi, acestia sunt absorbiţi în sânge si apoi ajung în celule, care se servesc de ele pentru a-şi elabora propriile proteine.

Proteinele animale  ce se gasesc in carne, peşte, ouă, produse lactate sunt cel mai bine echilibrate,  ele conţin toţi acizii aminaţi indispensabili în proporţie bună si usor digerabile. Proteinele vegetale de regasesc in legume, cereale, soia au valoarea nutritivă mică si nu contin toti acizii aminati si sunt mai greu digerabile.

O alimentaţie echilibrată trebuie să asocieze proteinele animale (cel puţin 50% din totalul proteinelor) şi proteine vegetale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ce câștigăm dacă ne ridicăm privirea din telefoane?