Acid Folic: beneficii

Având rol important în sinteza A.D.N.-ului, a formării globulelor roşii în măduva osoasă şi în general la formarea de celule noi în organism, acidul folic este o vitamină hidrosolubilă din grupul de vitamine B.

Mai este cunoscută şi ca vitamina B9.

Are rol şi în asimilarea unor substanţe nutritive şi în prevenirea malformaţiilor.

Alimente bogate în acid folic

În alimentaţie, acidul folic (vitamina B9) poate fi găsit în: ficat, lapte, brânzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varză, varză de Bruxelles). Necesarul zilnic de acid folie este de 100 – 500 micrograme, în funcţie de vârstă şi starea fiziologică a fiecărei persoane.

Cauze carenţă acid folic

Carenţa de acid folic apare în cazul unor diete restrictive, regimuri dezechilibrate, tulburări de absorbţie datorate unor afecţiuni sau anomalii digestive, sarcină şi medicamente care reduc absorbţia acidului folic. Manifestarea carenţei de acid folic este anemia megaloblastică ce se corectează prin administrarea de acid folic, pe cale orală sau pe cale injectabilă.

Se administrează şi ca adjuvant şi în anemia Biermer (apărută prin deficit de vitamina B12), se suplimentează la mamele însărcinate a doua oară al căror prim copil este purtător al unui defect de închidere a tubului neural.

Vezi în categoria Vitamine şi minerale totul despre Vitamina B 9.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă