Peritonita acută: cauze, simptome, tratament

Peritonita acută: cauze, simptome, tratament

Peritonita acută: definiţie

Peritonita acută este o afecţiune ce constă în inflamarea peritoneului, adică acea membrană subţire care acoperă peretele abdominal şi organele din sistemul digestiv, ca urmare a unei infecţii bacteriene sau, mai rar, fungice. Termenul de „acut” se referă la faptul că simptomele evoluează şi se înrăutăţesc rapid. Peritonita poate fi consecinţa unei perforaţii abdominale care permite pătrunderea bacteriilor în fluxul sanguin sau o complicaţie a altor condiţii medicale, de regulă ciroza hepatică.

Trebuie menţionat că peritonita este o urgenţă medicală care trebuie tratată prompt cu antibiotice şi, uneori, prin intervenţie chirurgicală. În lipsa unui tratament rapid, simptomele se pot agrava în scurt timp, fiind chiar fatale (aşa cum este în cazul şocului septic).

Peritonita acută: simptome

Simptomele peritonitei acute constau în apariţia bruscă a unor stări de greaţă, apetit redus şi durere abdominală severă, care se înrăutăţeşte la fiecare mişcare. Alte posibile manifestări ale peritonitei sunt:

 • Balonarea sau distensia abdominală (cauzată de acumularea de lichide în abdomen – ascită)
 • Febra sau/şi frisoane
 • Vărsăturile
 • Diareea
 • Setea excesivă
 • Oboseala
 • Producţia redusă de urină
 • Incapacitatea de a elimina materiile fecale sau de a elimina gazele intestinale

În lipsa unui tratament rapid, peritonita poate duce la apariţia unor complicaţii severe, respectiv bacteremie sau sepsis (infecţii generalizate în sânge), care pot determina insuficienţă de organ sau şoc septic.

Peritonita acută: cauze

Peritoneul se poate inflama din mai multe cauze. În cazul peritonitei acute, cel mai probabil este vorba despre o ruptură a peretelui abdominal, care permite pătrunderea bacteriilor în fluxul sanguin şi determină apariţia simptomelor severe într-un timp foarte scurt. Cauze comune ale peritonitei sunt:

 • Anumite proceduri medicale, precum dializa peritoneală (în cazul insuficienţei renale), paracenteza, colonoscopia, endoscopia sau operaţia gastrointestinală
 • Ruptura apendicelui
 • Ulcerul stomacal
 • Perforarea colonului
 • Pancreatita
 • Diverticulita
 • Ciroza hepatică
 • Boala Crohn
 • Răni abdominale cauzate prin înjunghiere, împuşcare sau lovire puternică

Peritonita acută: diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul de peritonită, medicul va lua în considerare, în primul rând, simptomele pacientului, istoricul medical al acestuia. Ulterior, acesta va realiza un examen fizic rapid, pentru depistarea zonelor dureroase şi observarea unor anomalii (abdomenul umflat, de exemplu, care este un semn de ascită). În completarea acestora, medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sânge, teste imagistice (radiografie, ultrasunete, CT) sau examinarea lichidului peritoneal (paracenteză).

Peritonita acută: tratament

Peritonita acută este o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare! Tratamentul constă, de regulă, în administrare de antibiotice (comprimate sau intravenos, în funcţie de severitatea simptomelor), intervenţie chirurgicală (pentru eliminarea ţesutului infectat şi prevenirea răspândirii infecţiei, mai ales dacă peritonita este cauzată de ruptura apendicelui sau a colonului, de exemplu). Terapiile adjuvante în peritonită pot presupune administrare de analgezice, transfuzii de sânge, tratament cu oxigen etc.

În cazul în care pacientul cu peritonită urmează şedinţe de dializă, este posibil ca medicul să recomande oprirea pentru câteva zile a acestei proceduri medicale.

Deseori, peritonita este asociată cu dializa peritoneală, ca urmare a microbilor care se adună în jurul cateterului. Prin urmare, se recomandă igiena strictă: spălarea frecventă pe mâini, sub unghii şi între degete, înainte de a atinge cateterul, curăţarea zilnică a pielii din zona respectivă cu o soluţie antiseptică, purtarea unei măşti chirurgicale, evitarea contactului cu animalele de companie etc.

Dacă pacientul prezintă ascită – acumulare de lichid în abdomen – ca urmare a unei afecţiuni a ficatului, aşa cum este ciroza, medicul poate prescrie antibiotice pentru prevenirea peritonitei.

Autor: Paula Rotaru

Surse: medicinenet.com, webmd.com, mayoclinic.org

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica