Uleiurile minerale: bune sau nu pentru piele și păr?

Uleiurile minerale sunt prezente în numeroase produse cosmetice pentru că au capacitatea de a menține pielea hidratată și de a reduce pierderea fluidelor.
  • Publicat:
Uleiurile minerale: bune sau nu pentru piele și păr?
Foto: pexels

Ori de câte ori aleg să cumpăr un produs nou de beauty aleg să citesc eticheta și să caut cuvantul cheie „fără”, dar încep să-mi pun întrebări când vine vorba de uleiurile minerale, pentru că ele se regăsesc în numeroase produse, motiv pentru care ne întrebăm de multe ori dacă sunt de evitat sau nu.

Ce sunt uleiurile minerale?

Uleiurile minerale sunt produse din petrol și se formează în urma procesului de distilare a acestuia pentru a crea benzina. Oricât de ciudat ar suna, aceste uleiuri sunt folosite în produsele cosmetice și ar trebui să fie sigure de consum și să se plieze standardelor FDA. Trebuie să fie extrem de rafinate, adică să se îndepărteze toate impuritățile, insecticidele, pesticidele și mineralele care nu ar trebui să fie prezente.

Uleiurile minerale sunt prezente în numeroase produse cosmetice pentru că au capacitatea de a menține pielea hidratată și de a reduce pierderea fluidelor. Le întâlnim în creme, loțiuni și chiar fonduri de ten fără măcar să ne dăm seama de acest lucru. Cât despre utilizarea lor în produsele pentru păr, ele oferă lubrifiere și ne scapă de acel efect de fire rebele.

De ce au uleiurile minerale o reputație proastă?

Cu toate astea, uleiurile minerale au o reputație proastă, pentru că ele pot acționa ca un fel de ambalaj de plastic care nu lasă pielea să respire și nici nu permite pielii să se hrănească cu nutrienții necesari pentru a rămâne sănătoasă. Pentru piele, aceste uleiuri sunt descrise ca fiind ocluzive, adică formează o barieră la nivelul pielii care crește conținutul de apă în straturile sale și reduce evaporarea. Există totuși o falsă impresie că pielea are nevoie să respire, dar ea primește de fat oxigenul din sânge.

În general, acceste tipuri de ingrediente sunt evitate pentru că ele ar putea bloca porii și ar putea contribui la apariția acneei. Produsele care blochează porii poartă numele de produse comedogenice, iar uleiul mineral nu ajunge la acel nivel. Cu toate astea, atunci când este folosit alături de un alt produs, poate bloca alte ingrediente în piele care pot duce la apariția punctelor albe și negre. Din acest motiv nu se recomandă persoanelor predispuse la acnee. Pentru persoanele cu o piele sensibilă nu reprezintă o problemă, mai ales că nu este un produs alergenic sau care să producă iritații.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân