Alergiile la cremele cu protecție solară: cum le identifici?

În general, cremele cu protecție solară sunt concepute pentru a proteja pielea de razele UV dăunătoare. În anumite cazuri însă, acestea ar putea chiar să irite pielea, fiind vorba de apariția unor alergii.
  • Publicat:
Alergiile la cremele cu protecție solară: cum le identifici?
Uite cum poți identifica existența eventualelor alergii la cremele cu protecție solară sursa foto: shutterstock

După o zi însorită și călduroasă petrecută pe plajă, nu-i de mirare că razele solare ar putea să provoace pe pielea ta niște roșeață și senzație de mâncărime inconfortabilă. Aceste două simptome însă, nu apar neapărat din lipsa cantităților mari de cremă cu protecție solară sau din cauză că pur și simplu ai uitat să o aplici din nou. Acestea ar putea fi de fapt o reacție alergică la crema pe care tocmai ai folosit-o în momentul expunerii la soare.

Alergiile la cremele solare tind să fie mai puțin frecvente, dar dacă ești predispus la alergii cutanate sau te îngrijorează faptul că aplicarea de cremă cu protecție solară îți irită pielea, iată ce trebuie să faci:

Din ce cauză apar reacțiile alergice la cremele cu protecție solară?

Deși cremele cu protecție solară pot fi sigure pentru unii oameni, este posibil ca unele ingrediente, cum ar fi parfumurile și oxibenzona, să provoace o reacție alergică pe alții. Printre alte simptome, acest lucru poate provoca o erupție alergică.

În cazul în care te confrunți cu erupții cutanate din cauza unei creme cu protecție solară, este important să identifici cauzele. În loc să renunți cu totul la protecția solară, mai bine încerci să identifici, din crema de soare recent utilizată, ingredientele care ți-au provocat aceste reacții alergice. Caută apoi o altă cremă cu protecție solară care nu conține ingredientele cauzatoare de alergie și include-o în rutina ta zilnică.

Care sunt simptomele ?

Simptomele unei alergii la cremele solare arată similar cu cele ale unei alergii la soare, precum și cu o erupție cutanată termică sau cu arsuri solare. Toate aceste afecțiuni implică erupții cutanate roșii, uneori înrăutățite din cauza mâncărimilor existente.

Alte simptome ale alergiei la cremele solare pot include:

  • Piele roșie
  • Mâncărime
  • Umflătură
  • Eczeme
  • Vezicule umplute cu lichid

Printre alergiile mai puțin întâlnite la cremele solare se numără:

  • Urticarie
  • Coșuri
  • Sângerare
  • Durere

Timpul până la declanșarea unei reacții alergice depinde de fiecare persoană în parte. Se poate întâmpla în câteva minute sau poate dura până la două zile pentru ca orice semn să apară.

Uneori este posibil să nu ai o reacție până când crema cu protecție solară de pe piele este expusă la razele UV. Acest tip de reacție se numește dermatită de contact fotoalergică.

Există, însă, anumite persoane care sunt mai predispuse la apariția alergiilor la cremele cu protecție solară. Printre acestea se numără:

  • Persoanele care au avut dermatită de contact la alte produse – sensibilitate mare la parfumuri și alte ingrediente chimie
  • Persoanele cu piele sensibilă – sensibilitate ridicată la produsele chimice prezente în crema cu protecție solară

Tipuri de creme cu protecție solară

Există două tipuri principale de protecție solară: chimică și fizică. Cremele de protecție solară chimice absorb razele UV, în timp ce cremele de protecție solară fizice conțin minerale care deviază razele UV.

Tipul de cremă cu protecție solară pentru persoanele cu ten normal și cu riscuri scăzute de alergie

Cremele cu protecție solară chimice conțin compuși care absorb razele UV de mare energie și le eliberează ca energie scăzută. Acest lucru împiedică razele UV să ajungă la piele. Tipul acesta de cremă cu protecție solară poate fi utilizată de persoanele care nu sunt predispuse la alergii și nu prezintă sensibilitate ridicată a tenului. Din cauza compușilor chimice prezenți în produs, acestea prezintă riscuri mai mari dea  cauza eventuale alergii nedorite. Asigură-te totuși că citești lista de ingrediente ale produsului achiziționat.

Tipul de cremă cu protecție solară pentru persoanele cu ten sensibil și predispuse la alergii

Cremele de protecție solară fizice conțin minerale, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan, care reflectă sau împrăștie razele UV. Cremele de protecție solară cu barieră fizică tind să fie mai puțin iritante decât cele chimice. Cu toate acestea, sunt și mai puțin populare, deoarece tind să lase reziduuri alb pe piele.

Ce poți face pentru a trata o alergie la cremele solare?

O alergie la cremele solare este tratată în mod similar cu alte reacții alergice ale pielii. În cazurile mai ușoare, erupția cutanată se va atenua de la sine. Cazurile moderate până la severe pot necesita steroizi topici sau orali pentru a reduce inflamația și reacția. Antihistaminicele orale pot ajuta, de asemenea, cu mâncărimea.

Expunerea continuă la soare poate provoca, de asemenea, o agravare suplimentară a unei erupții cutanate legate de alergia la protecția solară. Este important să stai ferit de soare până când pielea ta se vindecă complet. Poate dura până la câteva zile recuperarea completă, în funcție de gravitate.

Surse: byrdie.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, everydayhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân