Remedii naturiste și tratamente profesionale pentru petele cauzate de acnee

  • Publicat:
Remedii naturiste și tratamente profesionale pentru petele cauzate de acnee
Foto: Shutterstock

Există câteva soluţii prin care poţi diminua vizibil petele cauzate de acnee. În unele cazuri (acnee în forme uşoare sau izolată), este suficient să apelezi la remedii naturiste, care pot fi preparate cu uşurinţă din ingrediente pe care le ai la îndemână. Important este să ştii cum să le combini şi, mai ales, trebuie să ai răbdare, pentru că nu este o problemă care dispare peste noapte. Dacă acestea nu dau rezultate, cel mai bine apelezi la ajutorul specialiștilor, care te pot ajuta cu tratamente profesionale pentru eliminarea petelor cauzate de acnee. 

Remedii naturiste pentru petele cauzate de acnee

Tratamentele naturiste sunt o alternativă de încercat pentru a estompa cicatricile şi petele cauzate de acnee. În funcţie de gravitatea acestora, există diverse remedii cu efecte demonstrate. Până şi specialiştii în dermatologie le recomandă înainte să apelezi la tratamente scumpe şi, poate, fără rezultate notabile.

Printre acestea putem aminti: frecarea zonei-problemă cu un cub de gheaţă pentru 15 minute (previne reapariţia coşurilor şi reduce roşeaţa), aplicarea de felii de cartof crud, castravete sau roşii pe pielea cu cicatrici timp de un sfert de ceas au, în unele cazuri, efecte uimitoare de reducere a semnelor post-acnee.

De asemenea, poţi încerca să tamponezi zonele cu pete cu o dischetă demachiantă îmbibată în aloe vera, vitamina E, arbore de ceai, ulei de lavandă sau de trandafir.

Nu te aştepta însă la rezultate peste noapte, este nevoie de timp pentru a repara stratul de piele distrus de acnee.

Tratamente profesionale pentru eliminarea semnelor lăsate de acnee

Semnele hiperpigmentate sau pigmentarea post-inflamatorie este posibil să dispară spontan, de la sine, în câteva luni sau cu ajutorul peelingurilor chimice sau cremelor depigmentante, însă cicatricile rezultate ca urmare a distrugerii fibrele de colagen sunt mult mai dificil de eliminat.

Din fericire, progresele în domeniul medical au permis dezvoltarea unor proceduri eficiente în estomparea sau chiar tratarea lor.

Microneedling (Dermapen)

Dermapen este un aparat utilizat pentru „microneedling”, procedură care constă în generarea de microcanale la nivelul pielii prin traumatizare provocată folosind ace de diametru foarte mic.

Dispozitivul are mărimea unui pix, este controlat manual şi prezintă un capăt cu ace de unică folosinţă a căror profunzime poate ajunge până 2.5 mm în funcţie de zona tratată.

Această tehnică stimulează eliberarea factorului de creştere, producţia de fibroblaste şi formarea de colagen şi elastină în zonele tratate atât prin acţiunea mecanică, cât şi prin introducerea substanţelor active direct în straturile profunde ale pielii. După efectuarea unui număr optim de şedinţe, rezultatul este o piele mai curată, mai fină şi o reducere vizibilă a liniilor fine şi a cicatricilor post-acnee.

Fiecare şedinţă durează între 10 și 20 de minute, în funcţie de zona tratată, iar pentru rezultate vizibile sunt necesare 4-8 şedinţe, la intervale de 4 săptămâni.

Pentru confortul pacienţilor se foloseşte cremă anestezică înainte de fiecare şedinţă. Nu există contraindicaţii absolute, însă procedura este de evitat în cazul persoanelor cu istoric de cicatrici cheloide, tulburări de coagulare şi celor aflate în timpul sarcinii.

Peelingul chimic

O soluţie bună pentru tratamentul cicatricilor superficiale post-acneice este şi peelingul chimic.

Procedura constă în aplicarea pe piele a mai multe soluţii chimice, cum ar fi acidul glicolic, acidul tricloracetic, acidul salicilic, acidul lactic, acidul azelaic, acidul kojic sau hidrochinona. Acestea creează o rană controlabilă, permiţând regenerarea normală a pielii şi implicit ameliorarea semnelor nedorite, explică medicul.

După efectuarea procedurii, pielea este temporar mai sensibilă la soare şi, prin urmare, va fi necesară folosirea unei creme de protecţie solară în fiecare zi. Aceasta ar trebui să aibă menţiunea „spectru larg” pe etichetă, ceea ce înseamnă că protejează împotriva radiaţiilor UVA şi UVB.

În general, pacienţii cu tenul deschis la culoare sunt candidaţi buni pentru peelingul chimic. Procedura nu este recomandată persoanelor care prezintă un ten cu depresiuni, umflături şi riduri mai severe, cazuri în care pot fi indicate alte tipuri de proceduri chirurgicale cosmetice, cum ar fi laser resurfacing, tratament cu acid hialuronic etc.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea este o procedură folosită de cele mai multe ori în combinaţie cu tratamente antiacneice, fiind utilă în special în acneea comedoniană, noninflamatorie, şi având calităţi de depigmentare, antioxidare şi hidratare profunde.

Microdermabraziunea reprezintă o exfoliere de profunzime şi agresivitate variată, dirijată în funcţie de particularităţile tenului pacientului. Procedura se realizează cu ajutorul unei piese de mână care exercită o presiune negativă la nivelul pielii, care este micro-bombardată de cristale sau diamante de dimensiuni microscopice. Rezultatul unei singure şedinţe este o curăţare profundă, iar consecinţa şedinţelor repetate este o stimulare a ciclului de înnoire natural al pielii, care continuă să funcţioneze fără a fi blocat de mesaje negative de la suprafaţa încărcată cu diverse impurităţi şi celule moarte.

Totodată, microdermabraziunea poate fi utilizată pentru a trata acneea şi cicatricile pe care aceasta le lasă în urmă ei, tratamentul reuşind să elimine sau să reducă semnificativ aspectul de cicatrizare uşoară.

În cazul unor cicatrici adânci, procedura nu va fi în măsură să furnizeze rezultatele dorite, fiind potrivite mai degrabă tratamente mai puternice, cum ar fi un peeling chimic, dermabraziune sau tratamentul cu laser.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
11 lucruri pe care nu le știai despre creier