Prof dr. Ioan Nedelcu ne spune de ce NU este bine să consumăm lapte INTERVIU EXCLUSIV

Am stat de vorbă cu prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog care ne-a oferit informaţii preţioase despre principiile alimentare recomandate pentru sănătatea pielii şi ne-a explicat de ce este bine să renunţăm la lapte la maturitate.
Prof dr. Ioan Nedelcu ne spune de ce NU este bine să consumăm lapte INTERVIU EXCLUSIV

Multe persoane sunt la dietă în această perioadă, iar restricţiile alimentare chiar îşi fac efectul, scăderile ponderale fiind la ordinea zilei după câteva săptămâni de regim. De obicei, renunţarea la făinoase, zahăr, alcool şi grăsimi animale în exces dă rezultate spectaculoase, însă vine la pachet cu un dezavantaj, mai ales după 40 de ani: pielea îşi pierde tonusul, faţa se lasă, iar grăsimile pierdute din zona superioară a corpului dau tenului un aspect îmbătrânit. Am stat de vorbă cu prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog care ne-a oferit informaţii preţioase despre principiile alimentare recomandate pentru sănătatea pielii şi ne-a explicat de ce este bine să renunţăm la lapte la maturitate.


CSÎD: Care sunt riscurile slăbirii masive după o anumită vârstă? Ce se întâmplă la nivelul feţei? Sigur, a pierde 15, 20 de kilograme înseamnă sănătate în cazul persoanelor supraponderale, dar există şi efecte nedorite ale eliminării exceselor de kilograme.

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Pielea noastră are o anume structură şi compoziţie, iar atunci când slăbesc foarte brusc, pierd din fibrele conjunctive, din fibrele elastice, din acidul hialuronic, din polizaharidele de structură, dar mai pierd şi din altceva: pierd din grăsimea existentă la nivelul feţei, dar mai pierd şi din structura osoasă prin demineralizare şi resorbţie astfel încât structura mea iniţială nu mai este aceeaşi după ce am slăbit comparativ cu momentul în care am început.

Astfel că nu trebuie să mă surprindă că pielea începe să atârne, să apară ridurile mai evidente, să-mi apară ovalul feţei denaturat, să am o cădere a pleoapelor, şanţurile nazogeniene să devină din ce în ce mai vizibile, cearcănele şi şanţul lacrimilor de asemenea, vizibile, iar umerii obrajilor să cadă pentru că se reduce mult suportul de grăsime. Deci avem nişte tulburări metabolice importante, practic la toate nivelurile metabolismului cutanat: cel al celulelor, cel al fibrelor, al substanţelor de umplere, al structurilor vasculare, grăsimii şi osului.

CSÎD: Deci practic, un dezastru?

Prof. dr. Ioan Nedelcu: Practic, e receptat ca un fel de dezastru, dar nu numai pentru faţă. Şi pentru corp, se întâmplă acelaşi lucru, cu pielea care atârnă, devine laxă, nu mai are tonus, nu mai are hidratare şi atunci nu trebuie să mă mir că începe să arate corpul meu altfel decât îl ştiam, pentru că atunci când suntem plinuţi, pielea este ca o haină care îmi vine fix. În momentul în care am slăbit, este ca o haină prea mare pentru mine. Şi atunci mânecile atârnă, umerii cad, pulpanele flutură, deci nu mai sunt eu în pielea mea.

 

Pagina 1 din 5
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice