Peptidele – ce sunt și cum ajută pielea? Explică medicul dermatolog Casandra Colțoiu

Peptidele - află totul despre acest ingredient revoluționar din cosmeticele anti-aging și care sunt recomandările medicului dermatolog.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Peptidele - ce sunt și cum ajută pielea? Explică medicul dermatolog Casandra Colțoiu
Dr. Casandra Colțoiu este medic specialist dermatolog în cadrul Dr Leventer Centre, membru al Asociației Medicilor Independenți.

Peptidele sunt elemente de bază în industria anti-aging, oferind pielii beneficii incontestabile. Cu un avânt semnificativ în trendurile actuale de îngrijire a pielii, peptidele au devenit ingredientele-cheie ale celor mai noi produse dedicate frumuseții.

Îmbătrânirea pielii este un proces pe cât de natural, pe atât de greu de acceptat. Timpul își lasă amprenta asupra pielii noastre printr-o serie de transformări biochimice ce determină degradarea fibrelor de colagen și elastină. Acest fapt duce la apariția ridurilor și a efectului de piele lăsată.

Totodată, pierderea masei musculare și a celei osoase sau nivelul crescut de lipide din organism poate determina semne ale îmbătrânirii. Tot acest proces are la bază factori genetici și expunerea la anumiți agenți externi, precum razele UV, tutunul, poluarea sau alimentația.

Unul dintre remediile moderne împotriva efectelor trecerii timpului asupra pielii este reprezentat de cremele anti-aging. Printre numeroasele ingrediente pe care le conțin produsele antiîmbătrânire se numără și peptidele.

Aflăm care sunt beneficiile peptidelor, cum acționează acestea asupra pielii și cum le putem introduce în rutina noastră de îngrijire de la dr. Casandra Colțoiu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr Leventer Centre, membru al Asociației‌ ‌Medicilor‌ ‌Independenți‌‌.

Ce sunt peptidele și cum acționează asupra pielii

CSÎD: Se consideră că peptidele sunt secretul antiîmbătrânire. Dar ce sunt, de fapt, aceste peptide și cum determină acestea efectul anti-aging?

Dr. Casandra Colțoiu: În termeni chimici, peptidele sunt molecule formate din doi sau mai mulți aminoacizi care vor produce anumite proteine necesare pielii. Organismul nostru produce peptide în mod natural, însă, având în vedere faptul că o serie de trei polipeptide formează colagenul, acestea ajung să se degradeze în timp.

Pe măsură ce pielea îmbătrânește, aceasta își pierde din colagen. Peptidele-semnal transmit celulelor locul în care pielea a fost deteriorată, ceea ce determină producerea de colagen nou. Practic, peptidele transmit celulelor pielii felul în care trebuie să arate și să acționeze. Prin urmare, peptidele fie acționează direct asupra celulelor pielii, fie ajută la stoparea apariției efectelor dăunătoare.

Unul dintre avantajele peptidelor, în comparație cu alte ingrediente ce facilitează comunicarea directă cu celulele, este reprezentat de structura lor moleculară. Fiind foarte mici, peptidele pot pătrunde în straturile adânci ale pielii, unde funcționează ca o fundație pentru sinteza fibrelor de colagen și de elastină.

CSÎD: Care este efectul pe termen lung al peptidelor și care sunt beneficiile vizibile la scurt timp după aplicarea unor produse cu astfel de ingrediente?

Dr. Casandra Colțoiu: Unul dintre principalele avantaje ale peptidelor îl reprezintă capacitatea lor de a fi utilizate simultan cu alte ingrediente benefice pielii. Încă de la primele utilizări, acestea contribuie la hidratarea și la ameliorarea texturii pielii, tenul fiind mai neted și mai catifelat.

Printre beneficiile utilizării peptidelor pe termen lung  se numără: redarea fermității și a elasticității cutanate, estomparea liniilor fine ale pielii și uniformizarea culorii tenului. Efectul acestor compuși nu este miraculos, însă peptidele produc modificări vizibile dacă sunt utilizate cu consecvență în asociere cu alte ingrediente menite a le potența acțiunea.

Există mai multe tipuri de peptide, fiecare cu rolul ei

CSÎD: Câte tipuri de peptide există și care sunt efectele acestora?

Dr. Casandra Colțoiu: Putem vorbi de 4 tipuri principale de peptide:

  1. Peptide cu rol de inhibare enzimatică: inhibă direct sau indirect o anumită enzimă.
  2. Peptide cu rol în semnalizare: acestea joacă un rol de mesageri care semnalează practic pielii necesitatea de a produce forme adiționale de proteine în timpul unei leziuni cutanate. Astfel, acestea favorizează procesul local de vindecare. Clasic, peptidele de semnalizare conțin o secvență de aminoacid care stimulează sau inhibă formarea unui tip particular de proteină. Printre acestea se numără: colagenul, elastina sau acidul hialuronic.
  3. Peptide de transfer: facilitează transferul unor compuși precum cupru sau mangan necesare pentru vindecarea cutanată sau pentru diverse procese enzimatice.
  4. Peptide cu rol de neurotransmițători: mimează topic acțiunea toxinei botulinice. În fapt, acestea inhibă contracția repetitivă a musculaturii faciale responsabile de expresiile feței, reducând astfel liniile fine.

Peptide și vitamina C pentru revitalizarea pielii

CSÎD: Ce recomandări aveți cu privire la modalitățile de utilizare a peptidelor?

Dr. Casandra Colțoiu: Pentru a obține rezultate satisfăcătoare este indicat ca produsele ce conțin peptide să fie încorporate atât în rutina de îngrijire de zi, cât și de seară. Peptidele pot fi întâlnite în serumuri, creme sau măști faciale. Dintre acestea amintim: ser Peptide Complex, fiole Liftactiv Peptide-C, crema Advanced Optimizer.

CSÎD: Ce alte substanțe sunt recomandate pentru prevenirea îmbătrânirii tenului? Pot fi acestea utilizate în paralel cu tratamentul pe bază de peptide?

Dr. Casandra Colțoiu: În pofida beneficiului bine stabilit al peptidelor și al popularității de care se bucură la momentul actual, acestea nu sunt suficiente dacă sunt utilizate izolat, fiind ideală asocierea unui cocktail de substanțe cu rol în revitalizarea cutanată, incluse în același produs.

Astfel, se recomandă ca îngrijirea pielii să cuprindă „un arsenal” de ingrediente dedicate încetinirii procesului de îmbătrânire, precum retinolul, acidul hialuronic, niacinamidele, vitamina C sau coenzima Q10.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân